Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Ιουλίου 19, 2017

Αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και μαζικοποίηση του Συνδικάτου (ΦΩΤΟ)



Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιούλη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του Συνδικάτου στην Ηλιούπολη.



Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, αφού έγινε εκτενής αναφορά της μέχρι τώρα πορείας του αγώνα ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν, αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, μαζικοποιώντας αποφασιστικά το κλαδικό Συνδικάτο, μετατρέποντάς το σε «όπλο» ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων.

Εισηγητικά στη γενική συνέλευση ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζομε στην αποψινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου που σκοπό έχει να βγάλουμε συμπεράσματα από τους αγώνες των τελευταίων ημερών, αλλά και να προγραμματίσουμε τη στάση μας το επόμενο διάστημα.

Συνάδελφοι, ο αγώνας των συναδέλφων συμβασιούχων με τη στήριξη και των υπόλοιπων εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι δίκαιος και σημαντικός για όλους τους εργαζόμενους. Κλιμακώθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε, επί της ουσίας, αντισυνταγματικό το δικαίωμα στην εργασία πάνω από 8 μήνες.

Αυτός ο αγώνας ήρθε ως συνέχεια όλης της προσπάθειας που είχε προηγηθεί εδώ και τρία χρόνια για οργάνωση όλων των συμβασιούχων σχεδιασμένα μέσα από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ και τα επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με αίτημα το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κόντρα και απέναντι στη πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που έκανε και κάνει τα πάντα προκειμένου να βάλει κάθε λογής εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων.

Μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις αποκαλύφθηκαν οι τακτικισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με την ανακοίνωση των απολύσεων από το υπουργείο Εσωτερικών συνοδευόμενη με την πρόταση προς τους δημάρχους να προσλάβουν δίμηνα (!) κατέρρευσε η προπαγάνδα της για παραμονή και μονιμοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας, όπως δήλωναν διάφοροι υπουργοί όλο το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα προσπάθησε να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για 15 χρόνια μέσα από τα διάφορα προγράμματα και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για 2 και 3 χρόνια.

ΝΔ μαζί με την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ εμφανίστηκαν να επιχαίρουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ανάλογη στάση ενάντια στο αίτημα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή εργασία είχαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να πρωταγωνιστεί ενάντια στον αγώνα τους, με παραληρήματα για ρουσφέτια.

Η κλιμάκωση και μαζικοποίηση του αγώνα αποκάλυψε τις δυνάμεις του μαύρου μετώπου. Η διεκδίκηση για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή δουλειά μας έφερε αντιμέτωπους με την κυβέρνηση και τα επιτελεία της, με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύνταγμα, τους νόμους και τα μνημόνια, την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το μαύρο μέτωπο θα πρέπει να προσθέσουμε και τη πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Όλοι τους προσπαθώντας να υπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούν το σημερινό σάπιο σύστημα βάζουν εμπόδια σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιχείρησε, μέσω της μεροληπτικής προβολής της απεργίας από τα ΜΜΕ, να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, βάζοντας τους δημότες, τους εμποροεπαγγελματίες και τους ανέργους απέναντι στους εργαζόμενους στους δήμους δεν πέρασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς δήμους που πραγματοποιήθηκαν πορείες και εκδηλώσεις εκτός των αμαξοστασίων ο κόσμος έσφιγγε το χέρι στους συμβασιούχους που διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Από εδώ καταγγέλλουμε και το εμετικό δημοσίευμα της "Αυγής" που επί της ουσίας μιλούσε για απαγόρευση των απεργιών στους ΟΤΑ. Αποκαλύφθηκε και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Άμεσα θα πρέπει όλα τα σωματεία να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Ίδια κατεύθυνση κράτησε και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ. Στην αρχή είχε ταχτεί ανοιχτά ενάντια στο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, φτάνοντας στο σημείο να μιλά για δικαίωση όλων αυτών των δημάρχων που το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει στην απόλυση των συναδέλφων, όμως κάτω από την πίεση των εργαζομένων άλλαξε στάση. Έφτασαν στο σημείο σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια να υιοθετούν το αίτημα του Συνδικάτου για άμεση μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση του Δήμου Αμαρουσίου, που ο δήμαρχος είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υιοθέτησε πλήρως το ψήφισμα του σωματείου.

Όμως ακόμα και αυτός ο ελιγμός δεν κράτησε για πολύ. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι δήμαρχοι που υποτίθεται συμπαραστέκονταν στον αγώνα των συμβασιούχων συντάχθηκαν με την κυβερνητική πολιτική φτάνοντας σε σημείο να καλούν τους εργαζόμενους να σπάσουν την απεργία με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας. Έφθασαν σε σημείο σε πολλές περιπτώσεις να καλούν εισαγγελείς και Αστυνομία, να βάζουν τους μηχανισμούς τους προκειμένου να σπάσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και σε άλλες περιπτώσεις να είναι έτοιμοι να βάλουν τους ιδιώτες όπως η περίπτωση του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Και εδώ θα πρέπει να πούμε το εξής: Το γεγονός ότι παρουσιάσθηκαν στη Θεσσαλονίκη τρεις εταιρείες έτοιμες να αναλάβουν την καθαριότητα δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα από τη μεριά των επιχειρηματιών και ανάλογη ετοιμότητα θα πρέπει να έχουμε και εμείς.

Όσον αφορά τη πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ για ακόμα μια φορά αποκαλύφθηκε η τυχοδιωκτική της στάση. Αφού αντιλήφθηκε το μέγεθος των κινητοποιήσεων, ότι τη πρωτοβουλία για αυτές τις κινητοποιήσεις την είχε το Συνδικάτο, δεν δίστασε να αλλάξει τη στάση της και να μιλάει για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παζάρευε το πώς θα κλείσει αυτόν τον αγώνα, πώς θα λειτουργήσει σαν μαξιλάρι της οργής για να ανοίξει ο δρόμος στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις τους που έβρισκαν θετικά σημεία στις τροπολογίες που απέλυαν τον κόσμο, ακόμα και μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα που δήλωναν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από τη συζήτηση καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες. Όμως ακόμα και αυτή η τακτική της δεν άντεξε για πολύ. Αμέσως μετά τη λήξη των συγκεκριμένων μορφών κινητοποιήσεων, στο σχέδιο της ανακοίνωσης που θα έβγαζε, η λέξη μονιμοποίηση ξεχάστηκε και ξανά θυμήθηκε την τακτοποίηση των εργαζομένων.

Αξίζει να αναφέρουμε τα ειρωνικά σχόλια του Σκουρλέτη. “Αυτά περί μονιμότητας τα λέτε τον τελευταίο μήνα. Μέχρι τώρα λέγατε μόνο για καταβολή των δεδουλευμένων. Επειδή τώρα σας πιέζει μια παράταξη (εννοεί τις ταξικές δυνάμεις), αλλάξατε θέση”.

Άλλωστε ακόμα και σήμερα προγραμματισμός για περαιτέρω διεκδικήσεις μπροστά στις απολύσεις και την απληρωσιά δεν υπάρχει από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Το Γεν. Συμβούλιο που θα εκτιμούσε και θα σχεδίαζε τις περαιτέρω κινήσεις το έβαλαν στις 19 του Ιούλη δηλαδή εφόσον θα είχαν υλοποιηθεί οι απολύσεις από τους δημάρχους.

Από μεριά μας εξαρχής δηλώσαμε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά και της ΑΔΕΔΥ ήταν υπέρμαχοι της διείσδυσης των ελαστικών μορφών εργασίας. Με τη δική τους συναίνεση οι ελαστικές μορφές εργασίας εισχώρησαν στην αρχή στους δήμους και μετέπειτα εξαπλώθηκαν και στο υπόλοιπο δημόσιο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Αυτό το μαύρο μέτωπο κατάφερε να στριμώξει και να εκθέσει μερικές χιλιάδες συμβασιούχοι, μαζί με πρωτοπόρους συναδέλφους τους. Ο αγώνας μας είναι ελπιδοφόρος, γιατί αποδεικνύει πως με καλή οργάνωση και σωστό προσανατολισμό μπορούν να αναπτυχθούν εστίες διεκδίκησης και αγώνα, απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και της ενσωμάτωσης, κόντρα στη λογική του μικρότερου κακού και του ρεαλισμού που θέλει την εργατική τάξη συνεχώς να ματώνει, για να τονώσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό τον αγώνα, ίσως για πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό, αναπτύχθηκε το μέτωπο ανάμεσα στους συμβασιούχους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους μόνιμους και αορίστου. Και αυτό το κοινό μέτωπο θα πρέπει με πάση θυσία να το κρατήσουμε. Μπορεί να μην εκφράστηκε σε όλους τους δήμους με τον ίδιο τρόπο, αλλά εκεί που το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις μας είχαν κάνει δουλειά αυτό φάνηκε. Θα πρέπει να το διευρύνουμε και στους υπόλοιπους χώρους. Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά μάς αφορά όλους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συνάδελφοι, από τη μεριά μας πιστεύουμε ότι με τις όποιες δυσκολίες μας από την αρχή πήραμε επάνω μας την κατάσταση. Το αίτημά μας για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου αποδείχθηκε επίκαιρο όσο ποτέ και από αυτό το αίτημα δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσες δυσκολίες και εμπόδια και αν μας βάλουν. Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις μας μπήκαν μπροστά, οργάνωσαν αυτό τον αγώνα. Προσπαθήσαμε σε κάθε δήμο να δημιουργήσουμε επιτροπές των συναδέλφων συμβασιούχων πλάι στα ταξικά σωματεία. Δημιουργήθηκε η Παναττική Επιτροπή των συμβασιούχων που έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ανά τακτά διαστήματα συνεδρίαζε, έβγαζε ανακοινώσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους συμβασιούχους. Αναλάβαμε πλήθος αγωνιστικών πρωτοβουλιών όπως η κατάθεση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε σε όλα τα κόμματα εκτός της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, οι απεργίες στις 10 του Ιούνη που μεταφέρθηκε στις 12 και σωστά τη μεταφέραμε μετά την απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, στις 19 του Ιούνη, το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 22 του Ιούνη, η κινητοποίηση μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου την ημέρα που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποιούσε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κινητοποίηση κάτω από την Ακρόπολη, η συνέντευξη τύπου μπροστά από την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών κλπ.

Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου που επί της ουσίας έρχεται να πετάξει το μπαλάκι στους δημάρχους για τις άμεσες απολύσεις των συναδέλφων. Για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους οι απολύσεις θα γίνουν στις 31/3/2017. Η κυβέρνηση λέει ότι την ευθύνη την έχουν οι δήμαρχοι που θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις, μέχρι τις 31/7, να πάνε σε τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών με σκοπό να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό.

Επίσης οι θέσεις που ανοίγονται μέσα από τις τροποποιήσεις των ΟΕΥ αφορούν μόνο τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και επί της ουσίας μόνο την καθαριότητα, δηλαδή για τις υπηρεσίες που από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες ούτε κουβέντα.

Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι τροποποιήσεις των ΟΕΥ που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσες όσοι είναι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, αλλά ταυτόχρονα να πιέσουμε να ανοίξουν θέσεις και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Το άλλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι απολύσεις. Ήδη κάποιοι δήμαρχοι εφαρμόζουν στην πιο ακραία του μορφή αυτόν το κακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Και τέτοια παραδείγματα πρόθυμων δημάρχων έχουμε στη Μάνδρα όπου εκεί η δήμαρχος προχώρησε σε 38 απολύσεις συναδέλφων, στο Βρεφοκομείο της Αθήνας όπου το Νομικό Πρόσωπο πέταξε 83 συναδέλφους συμβασιούχους, δηλώνοντας ότι δεν τους χρειάζεται πλέον, στο Χαλάνδρι όπου από τους 107 συμβασιούχους κράτησε τους 100 και δικαιολογώντας τις 7 απολύσεις ότι οι συνάδελφοι είναι κοπανατζήδες, τεμπέληδες, αλλά έχουμε και στη Σαρωνίδα όπου 4 συνάδελφοι που δούλευαν σε εταιρεία του δήμου δεν προχώρησαν σε νέα σύμβαση με το πρόσχημα ότι η εταιρεία δεν είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Συνάδελφοι, δεν περισσεύει κανείς. Καμιά απόλυση συμβασιούχου. Εκεί που οι δήμαρχοι προχωρούν σε απολύσεις, αναπτύσσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Αποκαλύπτουμε στην τοπική κοινωνία τους σχεδιασμούς της Διοίκησης. Δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί. Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω τις απολύσεις.

Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των συνάδελφων έχει πληρωθεί μέχρι τις 7/6 δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έβγαζε παράνομες τις συμβάσεις, ενώ υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν πληρώθηκαν ούτε τη μια βδομάδα του Ιούνη. Υπάρχουν συνάδελφοι που αδυνατούν ακόμα και να πληρώσουν τα εισιτήριά τους για να πάνε στη δουλειά. Καλούμε όλα τα γραφεία προσωπικού, τις οικονομικές υπηρεσίες, τους προϊστάμενους και τους διευθυντές να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων. Πολιτικά θα πρέπει να δίνουμε τη μάχη. Να αναδείξουμε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών. Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε και η απόφαση του 1ου κλιμακίου που δηλώνει ότι μπορούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Άμεσα θα πρέπει να πιέσουμε τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην πληρωμή των μισθών αλλά και να προχωρήσουν και τα νέα εντάλματα με βάση τις νέες συμβάσεις. Ταυτόχρονα είμαστε και σε επαγρύπνηση. Απαιτούμε τώρα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Απαιτούμε να κόψουν το κεφάλι τους και να πληρώσουν όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους. Δεν είναι δυνατόν να παίζουν με τις αξιοπρέπειες των συναδέλφων.

Συνάδελφοι, θα πρέπει να καταλάβουμε και εμείς ότι σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αμφισβητήσουμε το σημερινό σάπιο σύστημα που το μόνο που είναι σε θέση να γεννήσει είναι φτώχεια και μιζέρια για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και αμύθητα πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν θα πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη ότι στο σημερινό σύστημα θα καταπολεμηθεί η ανεργία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι σήμερα η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει να έχουμε όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά και μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γι’ αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά χαλάρωση. Οι επιτροπές των συμβασιούχων στους δήμους θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεδριάζουν, να οργανώνουν μαζί με το Συνδικάτο τις επόμενες κινήσεις. Μέσα από μαζικές διαδικασίες να ενισχύσουμε το μέτωπο μονίμων και συμβασιούχων.

Επειδή ψήφισαν ένα νόμο δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε μπροστά μας 8 μήνες. Σήμερα έχουμε την πείρα και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Από το Σεπτέμβρη ενδέχεται να δημιουργηθούν και νέα προβλήματα με βάση τις νέες συμβάσεις. Και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Συνάδελφοι βγαίνουμε ανοιχτά, ενημερώνουμε κατ' αρχάς τους συναδέλφους μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις), βγαίνουμε στην κοινωνία, δεν περιοριζόμαστε στα γκαράζ και τα δημαρχεία, ενημερώνουμε όλους τους φορείς της πόλης μας, τους καλούμε να έρθουν δίπλα μας, να παλέψουν μαζί μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων να ανακαλέσουν όλες τις απολύσεις, να πληρώσουν κανονικά και να προχωρήσουν σε μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σήμερα το κύρος του Συνδικάτου έχει ανέβει αισθητά από αυτό το μεγάλο αγώνα. Τη δράση του, την αταλάντευτη μαχητική στάση του, την παραδέχεται το σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτως αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του.

Για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις, πρέπει να ενισχύσουμε τη δύναμή του. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τις μαζικές εγγραφές όλων όσοι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα μαζί μας, μας εμπιστεύτηκαν. Φέτος για το Συνδικάτο είναι εκλογική χρονιά και η ενίσχυση της συμμετοχής και των μελών μας θα δώσει ισχυρό μήνυμα στις δυνάμεις του μαύρου μετώπου, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην ανασύνταξη του κινήματος στον κλάδο μας.

Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους, τις Επιτροπές Αγώνα να μπουν στη μάχη των εγγραφών. Το συνδικάτο είναι το όπλο μας απέναντι στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημάρχων και αυτό το όπλο θα πρέπει να το ενισχύσουμε, να αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και την περιφέρεια. Ενισχύοντας θωρακίζουμε το κοινό μέτωπο μονίμων συμβασιούχων, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, τη δυνατότητά μας να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους.

Κάθε μας δραστηριότητα, κάθε μας κίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται και με αίτηση εγγραφής. Έχουμε αποφασίσει ότι μέχρι τις εκλογές θα προχωρήσουμε στο διπλασιασμό των μελών μας και σήμερα ο αριθμός των εγγραφών που έχουμε δεν είναι ικανοποιητικός. Να απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους χωρίς αποκλεισμούς. Άμεσα θα πρέπει να μπει σχεδιασμός ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους, της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους που έχουμε μικρές ή καθόλου δυνάμεις.

Θα πρέπει και τα παραρτήματα να συνεδριάσουν και να καθορίσουν το δικό τους σχεδιασμό για τους δήμους που είναι υπό την ευθύνη τους.

Συνάδελφοι, εδώ θα κριθούμε όλοι. Εδώ θα κριθεί η δυνατότητά μας να συνεχίσουμε και να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα μας. Να τον κάνουμε πιο αποτελεσματικό.

Οι συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις δύσκολες στιγμές τους θα απευθυνθούν στο Συνδικάτο. Άρα είναι στο δικό μας χέρι το πώς θα το πάμε ακόμα ψηλότερα. Πρέπει να σχεδιάσουμε την ενίσχυσή του με νέα μέλη.

Αξιολόγηση: Συνεχίζουμε την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία. Γνωρίζουμε πολύ καλά σκοπός και στόχος και αυτής της αξιολόγησης δεν είναι η δημιουργία ενός καλύτερου πιο δημιουργικού δημόσιου τομέα. Σκοπός τους είναι να χειραγωγήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ακόμα πιο "αποτελεσματικό" κράτος, ακόμα μικρότερο, πιο ευέλικτο, που θα υπηρετεί ακόμα πιο ουσιαστικά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και απαίτηση του ΣΕΒ για την ολοκλήρωσή της. Συνεχίζουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει. Τα σωματεία οφείλουν να μαζεύουν τα φύλλα αξιολόγησης

Παιδικοί σταθμοί: Όπως καλά γνωρίζουμε ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς για το έτος 2017 -2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, οι αιτήσεις που έχουν γίνει φτάνουν τις 116.670 και αφορούν 149.460 παιδιά. Από αυτά το voucher θα το πάρουν μόνο τα 92.231 παιδιά. Δηλαδή 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός. Σε αυτό το νούμερο βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα παιδιά που δεν είχαν τις προϋποθέσεις και άρα το συνολικό νούμερο θα ξεπεράσει τις 57.229.

Το θέμα μας αφορά όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει από τις αρχές του Σεπτέμβρη να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Απαιτούμε:
Να έχουν όλα τα παιδιά θέση στους δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να δημιουργηθούν και να στηριχτούν νέες σύγχρονες δομές για το παιδί.
Να απαιτήσουμε αποκλειστικά δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των τροφείων που επιβάλλουν η κυβέρνηση, αλλά και οι δημοτικές αρχές.
Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και την ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου