Μέχρι το 1961 περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί είχαν διαφύγει στη Δυτική Γερμανία. Η μεγάλη πλειοψηφία από όσους επέλεγαν να δραπετεύσουν ήταν άνθρωποι που ανήκαν στη μεσαία τάξη.
Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν άνθρωποι υψηλής εκπαιδευτικής μόρφωσης οι οποίοι, προσδοκούσαν να βρουν στη Δύση ευκαιρίες καλύτερης αξιοποίησης των ικανοτήτων τους.
Υπολογίζεται ότι πλέον του 50% της ανατολικογερμανικής «διανόησης» είχε διαφύγει στη Δ. Γερμανία. Η Ανατολική Γερμανία, δηλαδή, κινδύνευε να μείνει χωρίς υψηλής μόρφωσης εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου έβαλε φραγμό σ' αυτήν την έξοδο της μεσαίας τάξης που απειλούσε τα θεμέλια της ανατολικογερμανικής οικονομίας.
Διαζύγιο με τη μεσαία τάξη
Ένα ανάλογο «σύνδρομο Ανατολικής Γερμανίας» απειλεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ακόμα και οι «σκληροί» του Υπουργικού Συμβούλιου αντιλαμβάνονται ότι έχει επέλθει διαζύγιο μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων και της κυβερνητικής συμμαχίας. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, δικηγόροι και επιστήμονες, οι περισσότεροι καταξιωμένοι και με μακριά επαγγελματική πορεία, είναι «πυρ και μανία» με την κυβέρνηση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το συνδυασμό βαριάς φορολόγησης κι υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Χιλιάδες επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν παραπάνω από 60% του εισοδήματος τους σε φόρους και εισφορές.
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 25.000 ευρώ (αρκετά, δηλαδή, πετυχημένος) καλείται να πληρώσει 8.000 ευρώ σε φόρο και πάνω από 7.000 ευρώ σε εισφορές. Οι συνολικές υποχρεώσεις του προς το κράτος ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Δηλαδή από τα 25.000 ευρώ, το κράτος παίρνει 15.000 ευρώ και ο ίδιος 10.000 ευρώ. Ο παραλογισμός γίνεται πιο έντονος αν σκεφτούμε ότι η μεσαία τάξη δεν εισπράττει επιδόματα ενώ το επίπεδο των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών είναι έτσι και αλλιώς εξαιρετικά χαμηλό. Κατά συνέπεια, δεν εκπλήσσει το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες «τα έχουν πάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αναζήτηση διεξόδου
Η παραδοχή του προβλήματος έχει γίνει από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα». Σε πιο πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων. Πέρα από τις επίσημες παραδοχές, στο παρασκήνιο ενισχύεται η κριτική προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στον οποίο καταλογίζεται προχειρότητα στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που επέφερε τη διόγκωση των βαρών για τη μεσαία τάξη.
Με τη συνείδηση ότι το «σύνδρομο Ανατολικής Γερμανίας» αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραμικρή πιθανότητα νίκης στις εκλογές, αφού τον αποκόβει από κρίσιμα πολιτικά ακροατήρια, στην κυβέρνηση αναζητούν τις διορθωτικές κινήσεις. Προς το παρόν, τίποτα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Θεωρείται, όμως, πολύ πιθανή μια νέα σημαντική ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να πάρουν ανάσες όσοι έχουν συσσωρεύσει χρέη τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, έχει ανοίξει η συζήτηση για διορθωτικές κινήσεις στον νόμο Κατρούγκαλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου