Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 28, 2017

Δανείστηκε 1.000 δολάρια για ν’ ανοίξει κατάστημα στο Μανχάταν και σήμερα αξίζει δισεκατομμύρια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Πριν ακόμα το μικρό μπλε κουτί γίνει σύμβολο πολυτέλειας, αγάπης και διαμαντιών, ο Charles Lewis Tiffany δανείστηκε 1.000 δολάρια από...
τον πατέρα του και άνοιξε ένα μικρό κατάστημα ειδών γραφικής ύλης και δώρων στο κέντρο του Μανχάταν.

Την πρώτη ημέρα που άνοιξε το 1837 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,98 δολάρια - ποσό που θα αντιστοιχούσε σήμερα σε 50 ευρώ -.

Ένα μάθημα επιμονής και οράματος δίνει ο ιδιοκτήτης, που δεν άφησε τις πενιχρές πωλήσεις της πρώτης ημέρας να τον πάρουν από κάτω.

Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, η εταιρεία των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει 290 καταστήματα παγκοσμίως και είναι μία από τους πιο γνωστές στον κόσμο.

Το πρώτο κατάστημα

Το αρχικό κτίριο του Tiffany στη 15 Union Square West χτίστηκε το 1870.

Το Tiffany and Co. μετακόμισε στην Πέμπτη Λεωφόρο και την 37η Οδό το 1905 σε ένα κτίριο που σχεδιάστηκε επίσης από τον Stanford White.

Το κτίριο της Union Square ανακαινίστηκε το 1953, απογυμνώνοντας όλο το αρχικό διακοσμητικό από χυτοσίδηρο.

Το 2006 το κτίριο πωλήθηκε σε κτηματομεσίτες, οι οποίοι το αναστήλωσαν και στη θέση του σήμερα υπάρχει ένα σύγχρονο γυάλινο κτίριο με διαμερίσματα τα οποία πουλήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές.

Η ποιότητα και οι διακρίσεις

Ο Tiffany άρχισε να αποκτά θησαυρούς από όλο τον κόσμο και επικεντρώθηκε στη διάκριση από τον ανταγωνισμό του.

Το μάτι του για το εξωτικό και η εκτίμησή του για τη χειροτεχνία και την ποιότητα οδήγησε στην επιτυχία του Tiffany & Co. και αποσπούσε πια χωρίς κόπο τα πρώτα βραβεία στις διεθνείς εκθέσεις Ευρώπης και Αμερικής.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η εταιρεία κέρδισε πολλά βραβεία και μάλιστα στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1878 κέρδισε δύο βαρύτιμα έπαθλα στην αργυροχοΐα και χρυσοχοΐα.

Ο ίδιος ο Τσαρλς εκείνη την εποχή τιμούνταν με τον Σταυρό του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Όλοι οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης και του κόσμου επισκέπτονταν τα κοσμηματοπωλεία του για να αυξήσουν τις αυτοκρατορικές και βασιλικές συλλογές τους.

Πελάτες του ήταν σύσσωμη η ευρωπαϊκή βασιλεία, καθώς επίσης και ο σουλτάνος της Υψηλής Πύλης, ο τσάρος και η τσαρίνα της Ρωσίας, ακόμα και ο σάχης του Ιράν.

Η ποιότητα και η καινοτομία στην δεξιοτεχνία ήταν και εξακολουθεί να είναι, σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο «τιμόνι» του οίκου, ο Tiffany κατάφερε να αποκτήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους πολύτιμους λίθους του κόσμου.

Ακόμα και σήμερα, η δέσμευση του οίκου για την ποιότητα παραμένει, καθώς τα κοσμήματα του έχουν τις πιο λαμπερές και υψηλής ποιότητας πέτρες.

Η επανάσταση του μονόπετρου

Το Tiffany έγινε γρήγορα ένα κοσμηματοπωλείο συνώνυμο της λάμψης και της χλιδής, με κοσμήματα πολυτελείας, τα οποία φυσικά περιελάμβαναν και μονόπετρα.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του ήρθε το 1886 όταν ο Tiffany ανακάλυψε μια νέα κοπτική για το διαμάντι δίνοντας του στρογγυλό σχήμα, έτσι η αντανάκλαση του φωτός περνά διαμέσου της κορυφής του λίθου και μεγιστοποιείται λόγω του κωνικού του σχήματος στη βάση. Αυτό το κόψιμο έφερε επανάσταση στον κόσμο των μονόπετρων, δίνοντας στο Tiffany τη διάκριση του 1ου νυφικού κοσμηματοπωλείου.

Το «Πρωινό στο Tiffany’s»

Στο άκουσμα της λέξης Tiffany’s η σκέψη μερικών πάει στην ταινία «Πρωινό στο Tiffany’s», η οποία βασίστηκε στη νουβέλα του Τρούμαν Καπότε και έχει ως σημείο αναφοράς το κατάστημα κοσμημάτων και πολυτελών ειδών.

Στα λόγια της κινηματογραφικής Χόλι Γκολάιτλι και κατά κόσμον Οντρεϊ Χέπμπορν βρίσκεται το γιατί το νεοϋορκέζικο κοσμηματοπωλείο ξεπέρασε τα στενά όρια της απλής διαφήμισης και έγινε θρύλος στο πέρασμα του χρόνου.

«Δεν μπορώ να βρω κανένα μέρος σε αυτόν τον κόσμο που να με κάνει να νιώθω όπως στο Tiffany’s...»

Ένα ντελικάτο φτωχοκόριτσο, που ζει σαν κυρία της καλής κοινωνίας, που ονειρεύεται τη μεγάλη ζωή έχει για παρηγοριά της το κοσμηματοπωλείο Tiffany and Co. Για εκείνη δεν είναι απλώς ένα πολυτελές κατάστημα. Είναι ο αέρας, το στιλ, η φινέτσα του και ό,τι συμβολίζει.

«Παίρνω ένα ταξί και πάω. Συνήθως, γύρω στις έξι το πρωί. Για μένα είναι νύχτα ακόμα...». Ντυμένη με βραδινή τουαλέτα, κοιτάζει τις βιτρίνες του Tiffany’s, τρώγοντας ένα σάντουιτς για πρωινό... Αυτό είναι το «Πρωινό στο Tiffany’s»!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου