Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.
Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, όπου εκατομμύρια αυγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.
«Ο αριθμός των αυγών είναι πολύ περιορισμένος (21.000) και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολύ μικρός, όμως εμείς διεξάγουμε εκτάκτως έρευνα με επίκεντρο τη διανομή αυτών των αυγών στη Βρετανία» παραδέχθηκε σήμερα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.
«Δεκατρείς παρτίδες μολυσμένων αυγών προέλευσης Ολλανδίας», παραδόθηκαν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.
«Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις εγκαταστάσεις (...) για να αξιολογηθεί η κατάσταση (τα εμπλεκόμενα προϊόντα και ο προορισμός τους) και να εμποδιστεί η διανομή των προϊόντων με στόχο να υποβληθούν σε ανάλυση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σε ορισμένα ορνιθοτροφεία στην Ολλανδία που επλήγησαν από την κρίση οι υπεύθυνοι άρχισαν τις θανατώσεις των πτηνών. Περισσότερες από 300.000 κότες που μολύνθηκαν θανατώθηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική αγροτική ένωση LTO.
Στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας, τα ράφια ήταν σχεδόν άδεια, μετά τη μαζική απόσυρση του προϊόντος τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας, ενώ ο τομέας υπολογίζει ήδη τις απώλειες σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Εκπρόσωποι των πτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Κάτω Σαξονία (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσαν ήδη ότι θα διεκδικήσουν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αμέσως μόλις καθοριστούν οι υπεύθυνοι.
Ποινικές έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία όπως και στο Βέλγιο. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται επίσης η προμηθεύτρια βελγική εταιρεία Poultry-Vision, που απέκτησε μεγάλες ποσότητες φιπρονίλ στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Στην Κάτω Σαξονία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των «υπευθύνων» πολλών ορνιθοτροφείων «στα οποία τα αυγά υποβλήθηκαν σε τεστ που βγήκαν θετικά στο fipronil» για παραβίαση του νόμου περί τροφίμων.
Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου