Κατά πάσα πιθανότητα το κάνετε χωρίς καν να το καταλάβετε: βλέπετε ένα μπουκάλι κρασιού με βιδωτό καπάκι και υποθέτετε πως είναι μια φτηνή και κακής ποιότητας ποικιλία. Να όμως που κάνετε λάθος -τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.
Μπορεί κάποτε τα κρασιά με βιδωτό καπάκι να θεωρούνταν «φτηνιάρικα», αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον. Τα καλά οινοποιεία έχουν αρχίσει να τα προτιμούν και η εμπειρογνώμων και εισαγωγέας κρασιών Jessica Brady εξηγεί στη HuffPost US γιατί συμβαίνει αυτό.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μόλυνση από το φελλό, γιατί δεν έχουν φελλό
Τα κρασιά με τα βιδωτά καπάκια λύνουν αμέσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν τα μπουκάλια κρασιών με φελλό.
Τα κρασιά που μπαίνουν σε μπουκάλια με βιδωτό καπάκι δεν μολύνονται από το φελλό (και όχι, δεν εννοούμε τα κομματάκια από ένα φελλό που μπορεί να σπάσει). Ο φελλός επηρεάζει τη μυρωδιά και τη γεύση του κρασιού, μέσω μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται TCA, η οποία προκύπτει όταν ένας φυσικός μύκητας (που μερικές φορές βρίσκεται μόνο στο φελλό) υφίσταται επεξεργασία με χλωριωμένες φαινολικές ενώσεις (που υπάρχουν στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των μπουκαλιών). Και η TCA καταστρέφει τα καλά μπουκάλια κρασιού, κάνοντάς να τα έχουν τη γεύση και τη μυρωδιά μουχλιασμένου υπογείου.
«Ο γενικός κανόνας για τα κρασιά με φελλό είναι πως κατά μέσο όρο ένα στα δώδεκα μπουκάλια έχει μολυνθεί από το φελλό», λέει η Brady. «Είναι τόσο οδυνηρό όταν περιμένεις 10 χρόνια να ανοίξεις ένα μπουκάλι, μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις πως έχει μολυνθεί από το φελλό. Αυτό δεν συμβαίνει με τα βουλώματα Stelvin», εξηγεί η Brady. «Stelvin» είναι το όνομα που χρησιμοποιούν στη βιομηχανία του κρασιού για να περιγράψουν τα βιδωτά καπάκια.
Το κρασί μπορεί να οξειδωθεί με τα βιδωτά καπάκια, όπως συμβαίνει και με τα μπουκάλια με φελλό, κάτι που οφείλεται σε ακραία ζεστές ή παγωμένες θερμοκρασίες. Οι άνθρωποι όμως μπορούν να αποφύγουν την έκθεση του κρασιού σε αυτές τις συνθήκες, οπότε είναι και πιο εύκολο να ελέγξουν το πρόβλημα με τα βιδωτά καπάκια σε σχέση με τους φελλούς.
Δεν χρειάζεται να ψάχνεις για ανοιχτήρι
Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. «Λατρεύω τα μπουκάλια με Stelvin απλά και μόνο λόγω της προσβασιμότητάς τους», λέει η Brady. «Το να έχεις ένα μπουκάλι κρασί και να συνειδητοποιείς πως δεν έχεις ανοιχτήρι, είναι τρομερό».
Και είναι αλήθεια. Και παρότι μια τέτοια κατάσταση μπορεί να σε κάνει άκρως δημιουργικό, όπως έχουμε δει σε τόσες πολλές ασυνήθιστες μεθόδους ανοίγματος μπουκαλιών με φελλό, παραμένει αγγαρεία. Γιατί λοιπόν να κάνουμε τη ζωή μας δυσκολότερη με φελλούς και ανοιχτήρια; «Ο κόσμος χρησιμοποιεί ακόμη τους φελλούς για το ρομαντικό της υπόθεσης», λέει η Brady. «Και μερικοί από τους παλιότερους αμπελώνες στον κόσμο είναι φανατικοί του φελλού».
Είναι καλύτερο για το κρασί
Το βιδωτό καπάκι διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να εισχωρήσει οξυγόνο στο κρασί, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της γεύσης και της υφής του, τόσο στα κόκκινα όσο και στα λευκά κρασιά. Παρότι ορισμένοι θεωρούν πως τα παλαιότερα και πιο μεστά κρασιά επωφελούνται από λίγο οξυγόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου