H πανακότα είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Αποτελεί μαγειρεμένη κρέμα και στερεοποιημένη με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.
Το γάλα καρύδας (gkati nohm στην ταϊλανδέζικη) αποτελεί βασικό συστατικό στην ασιατική κουζίνα, στα πιάτα με κάρι, τις σούπες,και τα γλυκά. Το γάλα καρύδας εξάγεται συμπιέζοντας τη τριμμένη σάρκα των ώριμων καρπών με κέλυφος. Το νερό από το εσωτερικό της καρύδας συνήθως απορρίπτεται. Οι μικρές άγουρες, πράσινες καρύδες, είναι η πηγή του γλυκού νερού καρύδας, το οποίο είναι πόσιμο. Αυτό το γάλα καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κέικ, γλυκών, μπισκότων, παγωτών, μαρμελάδων καρύδας, κάρυ και άλλων παρασκευασμάτων όπου το γάλα καρύδας είναι απαραίτητο. Το γάλα καρύδας περιέχει λίπος – αλλά αυτό είναι καλό, δεν είναι κακό λίπος.
Είναι θρεπτικό, υγιεινό και με γεύση που θυμίζει εξωτική κουζίνα και φοινικόδεντρα. Το γάλα καρύδας θεωρείται η μοναδική επιλογή για υγεία κι αποφυγή δηλητηρίων (ειδικά του αγελαδινού γάλακτος) που ταιριάζει απόλυτα με καυτερά πιάτα, σούπες ή ψητά. Όχι, δεν θεωρείται μια τάση των vegans, αλλά προτιμάται από λάτρεις της υγιεινής διατροφής που ψάχνουν αντίστοιχες τροφές με μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Εξάγεται, συμπιέζοντας την τριμμένη σάρκα της ώριμης καρύδας, με αποτέλεσμα να προσφέρει μια εξωτική γεύση στον ουρανίσκο.
Υποκατάστατο του συμπυκνωμένου γάλατος για τον καφέ: Είναι σαφέστατα ένας τρόπος να μειώσεις τα γαλακτοκομικά, χώρια ότι θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια! «Τροφή»: Εχουν παρέλθει οι ημέρες που το αγελαδινό γάλα μπορεί να είχε θρεπτική αξία, καθώς πλέον οι αγελάδες από χορτοφαγικά όντα, τα έχουν μετατρέψει σε κρεατοφάγα, δίνοντας τους κρεατάλευρα, από όπου και κατέληξαν να υποφέρουν από την νόσο των τρελών αγελάδων, η οποία ΠΡΟΣΟΧΗ, στον άνθρωπο εκδηλώνεται ως Αλτσχάιμερ!!, ή τα έχουν κάνει σποροφάγα, ταΐζοντάς τα με καλαμπόκι, σόγια, κ.α. ως επί το πλήστον μεταλλαγμένα, με ολεθριες επιπτώσεις στο δύστυχο ζωντανό και πολύ περισσότερο σε εμάς τους ίδιους. Ταυτόχρονα τις γεμίω με αυξητικές ορμόνες, αντιβιώσεις και ένα σωρό ακόμη τοξικά στοιχεία, τα οποία ως είναι φυσικό έχουν μετατρέψει το γάλα τους σε Γάλα ή Δηλητήριο. (αναζήτησε το άρθρο)
Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), αυξάνοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ρυθμίζει τις μεταβολικές λειτουργίες, Ρυθμίζει τον θυρεοειδή. Παρέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα τα οποία, στους περισσότερους ανθρώπους στη Δύση, λείπουν. Καταπολεμά την γήρανση των κυττάρων. Σε αντίθεση με το αγελαδινό εμπορικό γάλα, το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται στην κορυφαία τροφή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6), ενώ παράλληλα διαθέτουν μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Το μαγνήσιο κρατά την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και ο συνδυασμός του με το ασβέστιο εξισορροπεί την «ένταση» των μυών και των νεύρων.
Μπορεί το γάλα καρύδας να μην περιέχει τόσο ασβέστιο όσο το αγελαδινό γάλα, αλλά έχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών. Παράλληλα, το μαγγάνιο προλαμβάνει την οστεοπόρωση και μεταβολίζει τη γλυκόζη στο σώμα, έτσι ώστε να σας οδηγήσει προς τον καλό μεταβολισμό και τη ρύθμιση του θυρεοειδή. Την ίδια στιγμή, το γάλα καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και «όχι» της κακής (LDL), όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μειώνει συνολικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Και όλα αυτά τα θαυμαστά μονάχα στην μαγειρική και την υγεία μας, γιατί κι ως καλλυντικό είναι αξεπέραστο, για όλο το σώμα.
Φροντίζω να μην λείπει ούτε το αμαρτωλό γλυκό υγείας και δύναμης, από την διατροφή μου, αφού αντιπαθώ τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις.
Πανακότα με κρέμα καρύδας
Υλικά για 4 μερίδες
Για την πανακότα
300 γρ. γάλα καρύδας
300γρ. κρέμα γάλακτος καρύδας
60 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 στικ βανίλια Μαδαγασκάρης
2,5 φύλλα των 5 γρ. φύλλα ζελατίνας
ή 8 γρ. άγαρ άγαρ (φυτική πηκτική ουσία σε σκόνη, που βρίσκουμε χύμα σε μπαχαράδικα αλλά και συσκευασμένο σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)*
Σος μελιού
150 γρ. μέλι πικρό (καστανιάς, κουμαριάς)
50 γρ. νερό καρύδας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικό)
Σος ροδιού
300 gr χυμό ρόδι
300gr ζάχαρη καρύδας
χυμό από 1 λεμόνι
Σος καραμέλας
200 γρ. ζάχαρη καρύδας
220 ml. νερό καρύδας
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το άγαρ άγαρ σε μια κατσαρόλα μαζί με 100 γρ. νερό. Τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας και αποσύρουμε μόλις ζεσταθεί ελαφρώς το νερό ή βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό έως ότου μαλακώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας με τη ζάχαρη. Κόβουμε τη βανίλια στη μέση με ένα μαχαίρι, βγάζουμε τα σπόρια, τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό, καλύπτουμε την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη 3-4 λεπτά για να απορροφήσει τη γεύση από τη βανίλια χωρίς να την ξεσκεπάσουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα του άγαρ άγαρ και αφήνουμε το όλον να έρθει σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας ή τα φύλλα ζελατίνας, καλά στυμμένα. Ανακατεύουμε να λιώσουν και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, για να μην παραμείνει στη ζεστή κατσαρόλα, όπου θα αργήσει πολύ να κρυώσει. Για να κρυώσει πιο γρήγορα η κρέμα και να αποκτήσει καλύτερη υφή, δεν τη μοιράζουμε κατευθείαν σε φόρμες, αλλά τοποθετούμε το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο γεμάτο παγάκια.
Ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει.
Την αδειάζουμε σε φορμάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα (περίπου 4 ώρες ή ολόκληρο το βράδυ). Ξεφορμάρουμε τις πανακότες βουτώντας τα φορμάκια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζοντας τα σε πιάτα. Σερβίρουμε με τη σος της επιλογής μας.
Σος μελιού: Ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό, το αδειάζουμε μέσα στο μέλι και ανακατεύουμε. Μόλις διαλυθεί περιχύνουμε το γλυκό μας και γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.
Σος ροδιού: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το χυμό ροδιού και τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Θα χρειαστεί περίπου 8 λεπτά αφού πάρει βράσει. Δοκιμάζουμε το σιρόπι και λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αναποδογυρίζουμε τα φορμάκια σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με το σιρόπι ροδιού. Γαρνίρουμε με σποράκια ροδιού.
Σος καραμέλας: Βράζουμε το νερό. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη καρύδας μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφού έχει πάρει το χρώμα που επιθυμούμε ρίχνουμε το βραστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά. Ανακατεύουμε για να βοηθήσουμε να λιώσει η καραμέλα.
Αντί για κάποια σος ταιριάζει και το γλυκό του κουταλιού, κομμάτια σοκολάτας ακόμα και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Εξασκηθείτε να πετύχετε την υφή της κρέμας και κατόπιν αρχίστε την δημιουργία όπου θα σας σταματήσει μονάχα η φαντασία σας. Δείτε τις φωτογραφίες για έξτρα έμπνευση.
Είναι τέλεια με σοκολάτα, κακάο ή καφέ για αισθησιακή απόλαυση!!
Καλή απόλαυση.
*Το άγαρ άγαρ βοηθάει να πήξει η πανακότα (αλλά και κάθε κρέμα) αλλά παράλληλα της δίνει πολύ διαφορετική υφή από ό,τι αν χρησιμοποιούσαμε ζελατίνα. Η κρέμα γίνεται πιο σφιχτή και η αίσθηση στο στόμα είναι λιγότερο δροσερή. Αν προτιμάτε να βάλετε φύλλα ζελατίνας. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η ζελατίνα παρασκευάζεται από κόκαλα και χόνδρους βοειδών, γι’ αυτό δεν προτιμάται.
@Aliki Alisa/ edwhellas 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου