Με τη συμμετοχή του Ασφάκ Μαχμούντ, θύματος της ρατσιστικής επίθεσης στον Ασπρόπυργο, και του Μοχαμάντ Ουσμάν, θύματος αντίστοιχης επίθεσης στη Λαμπρινή, αλλά και επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ομιλητών την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, ξεκίνησε το Σάββατο η Διεθνής Συνάντηση Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα.
«Βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και είμαι πολύ στεναχωρημένος με αυτό που συνέβη», εξομολογήθηκε ο Μοχαμάντ Ουσμάν, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν έφευγε από το εστιατόριο, όπου εργαζόταν, και αναρωτήθηκε αν τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν όλα τα χρόνια στην Ελλάδα. «Ό,τι έγινε με μένα, μπορεί να συμβεί και στα δικά σας παιδιά. Γι' αυτό πρέπει το κράτος και η Αστυνομία να συλλάβουν τους ρατσιστές και τους φασίστες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ασφάκ Μαχμούντ, ο ένας από τους δύο μετανάστες που έπεσε θύμα επίθεσης στον Ασπρόπυργο, εξήγησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοια επίθεση στην περιοχή, καθώς και στο παρελθόν ρατσιστές επιτέθηκαν σε μετανάστες και στα αφεντικά τους, που τους έδωσαν δουλειά. «Πρέπει να κρατήσουμε τους φασίστες έξω από τον Ασπρόπυργο", πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ, κατήγγειλε ότι στον Ασπρόπυργο τους τελευταίους μήνες έχουν χτυπηθεί από φασίστες πάνω από 70 άτομα, ενώ την ίδια ώρα "η Αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της».
Η ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα, διερωτήθηκε πώ
«"Ο ρατσισμός είναι ο απόλυτος σκοταδισμός. Είναι τύφλωση. Καταστρέφει την κοινή λογική που έχει κάθε ανθρώπινο πλάσμα", παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι «το πρώτο μέτρο στον αγώνα κατά του ρατσισμού είναι μια βαθιά αντιρατσιστική και αντιφασιστική παιδεία». Σχετικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η κ. Κούνεβα τόνισε ότι "στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού ακροδεξιά κόμματα με θέσεις κατά των μεταναστών πέτυχαν υψηλές εκλογικές επιδόσεις και τα ποσοστά τους αντί να οδηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα σε αντίδραση καταδίκης του ρατσισμού, στρέφουν σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα πιο δεξιά".
«Η απάντησή μας στο φασισμό και το ρατσισμό είναι η διεθνής αλληλεγγύη, η πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και η ελληνική εμπειρία είναι πολύ ενθαρρυντική», επισήμανε η βουλευτής του γερμανικού κόμματος "Die Linke", Κριστίν Μπούχολτζ.
Ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), Πέτρος Κωνσταντίνου διαπίστωσε "κλιμάκωση της φασιστικής απειλής σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε ως παραδείγματα τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Η ίδια η οικονομική και πολιτική κρίση έχει αυξήσει την πόλωση σε πρωτοφανή βαθμό μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο", παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι "την ίδια ώρα έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο Μάριος Σούσσης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, είπε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα παγκοσμίως λες και η ανθρωπότητα ξεχνάει τις φρικαλεότητες που έγιναν κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αναβιώνει τα φασιστικά κινήματα».
Η Διεθνής Συνάντηση κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού ολοκληρώνεται αύριο. Συμμετέχουν σε αυτήν ακτιβιστές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Αυστρία, την Τουρκία και την Καταλονία, εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής στη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής, καθώς και μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου