Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 14, 2017

Επανάσταση :γένους θηλυκού!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Αν σκεφθείς όσα μας έχουν αποκαλύψει οι ανθρωπολόγοι για την απαρχή του ανθρώπου και την παρουσία της γυναίκας στη ζωή, αν αναλογιστείς πόσα βάρη φορτώθηκε η γυναίκα του προχθές, του χθες αλλά και του σήμερα, αν σκεφθείς πόσους αγώνες έδωσαν πολλές γυναίκες για να τους αναγνωριστούν ανθρώπινα δικαιώματα, αν σκεφθείς λίγο ποια ήταν η θέση της γυναίκας πριν χρόνια και ποια είναι σήμερα, αν σκεφθείς ότι ακόμη και τώρα που με διαβάζεις υπάρχουν κράτη που η γυναίκα ισούται με αντικείμενο, με στοκ του εξοπλισμού του άντρα, τότε σίγουρα θα τη θεωρήσεις και εσύ ως τη μεγαλύτερη αγωνίστρια, επαναστάτρια από όλους όσους αγωνίστηκαν μέχρι σήμερα για τα δικαιώματά τους.
Θυμήσου, ακόμη και τις εποχές με ανάπτυξη στα κράτη, όσο μικρά και αν ήταν, η γυναίκα αντιμετώπιζε ένα κατάλογο από '' μη'', απαγορεύσεις και αποκλεισμούς από το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Τίποτε δεν της χαρίστηκε, ούτε της αναγνωρίστηκε εκτός από το ρόλο της στο σεξ!!!




Και για πόσα πράγματα δεν έχει αγωνιστεί η γυναίκα! Να σημειώσω έτσι ανάκατα μερικά!
Για να μπορεί να μάθει γράμματα,
Για να επιλέγει τον άντρα που θα μοιραστεί τη ζωή της
Για να εργαστεί
Για να της αναγνωριστεί το δικαίωμα ψήφου
Για να της επιτραπεί να διαλύσει το γάμο της
Για να αποκτήσει το δικαίωμα να μεγαλώνει μόνη το παιδί της
Για να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Για να μπορεί να υποστηρίζει τις απόψεις της
Να μπορεί να διεκδικεί ίσους μισθούς με τους άντρες

Θυμήσου τον Μεσαίωνα πόσες γυναίκες θανάτωσε η Ιερά Εξέταση γιατί ήταν ''μάγισσες''!!
Λένε πώς ακόμη και 1500 θανατώσεις γυναικών εκτελούνταν σε μια μέρα
Θυμήσου ακόμη και σήμερα σε πολλά κράτη, πόσες βιάζονται καθημερινά για να αποδειχθεί όχι ότι το αρσενικό είναι ψυχασθενής αλλά η ενηλικίωσή του!!
Θυμήσου στα χρόνια των γονιών μας πόσες γυναίκες αντιμετώπιζαν στο χώρο εργασίας τους, τις σεξουαλικές απαιτήσεις των αφεντικών τους ως όρο για την πρόσληψή τους.
Θυμήσου πόσες γυναίκες σήμερα μάχονται ακόμη, για να μπορεί η γυναίκα να πάει στο σχολείο
Θυμήσου εκείνες που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα ψήφου. Για μισό αιώνα αγωνίζονταν για να τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα αυτό.




Αγωνίστρια ήταν η γυναίκα του χωριού που ενώ έπρεπε να υπηρετεί σύζυγο και πεθερικά --τυχερή αν δεν είχε ανύπαντρο κουνιάδο--της απαγορευόταν να βοηθά τους γονείς της.
Αγωνίστρια είναι η γυναίκα που κατήγγειλε και καταγγέλλει κακοποιήσεις όταν μάλιστα κάποτε το ξύλο του συζύγου προς τη σύζυγο ήταν ...απαραίτητο για νουθεσία.
Αγωνίστρια ήταν η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε την εισαγωγή της στις ανδροκρατούμενες σχολές των Πανεπιστημίων
Αγωνίστρια ήταν και εκείνη που συμμετείχε ανάμεσα σε άντρες σε αγώνες και αγωνίσματα σε καιρό πολέμου και ειρήνης
Ναι οι ανώνυμες και επώνυμες γυναίκες που νοιάστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας είναι για μένα οι μεγαλύτερες επαναστάτριες όλων των αγώνων.
Η γιαγιά, η μάνα, η αδελφή, η γειτόνισσα είναι οι επαναστάτριες γυναίκες όλων των εποχών. Μαζί με τις επώνυμες του κόσμου, την ακτιβίστρια Έμελιν Πάνκχερστ που πάλεψε για το δικαίωμα της γυναίκας να ψηφίζει, την Simone de Beauvoir την πρώτη φεμινίστρια της Γαλλίας, την Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ που έγινε η πρώτη γιατρός στην Αμερική αν και κανείς δεν την δέχτηκε για να κάνει την πρακτική της και έτσι φτάνοντας στην Γαλλία διαπίστωσε ότι μόνο ως μαία μπορούσε να εργαστεί, την Κίου Τζιν που έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κίνα και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των Γυναικών της χώρας της και πρώτα απ' όλα με τους συλλόγους που δημιουργήθηκαν απαίτησαν να σταματήσει το δέσιμο των ποδιών των κοριτσιών, που στόχο είχε να δημιουργήσει γυναίκες παλλακίδες για τους κινέζους άρχοντες.
Μη ξεχάσουμε και την Σεβαστή Καλλισπέρη το 1184 όταν υπέβαλε αίτηση για να δώσει εξετάσεις στη φιλοσοφική σχολή. Οι καθηγητές της αναστατώθηκαν (ήταν η πρώτη φοιτήτρια) και, τελικά, της το επέτρεψαν. Η Σεβαστή επέτυχε στις εξετάσεις, αλλά το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε (λόγω του φύλου της) να επικυρώσει τις υπογραφές των καθηγητών που την εξέτασαν.
Άλλη επώνυμη ήταν η Καλλιρρόη Παρρέν η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικά το δικαίωμα στη μόρφωση.
Μήπως ξεχνάμε εκείνες τις γυναίκες, τις εργάτριες ιματισμού της Νέας Υόρκης που ξεσηκώθηκαν για πρώτη φορά σαν εργαζόμενες γυναίκες, έκαναν απεργία και διαδήλωσαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για τους άθλιους όρους δουλειάς; Η αστυνομία τις χτύπησε. Και αυτή η πρώτη κινητοποίηση των γυναικών έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857
Γι αυτό και 8 κάθε Μάρτη είναι η ημέρα της Γυναίκας.
Και άλλες τόσες που πολέμησαν για ιδανικά όπως η ελευθερία, η πατρίδα, η δικαιοσύνη δίπλα στους άντρες και ισότιμα με εκείνους. Αλλά εκείνες οι μεγάλες και τρανές ανήκουν στους ήρωες.
Και όλες αυτές και άλλες τόσες μαζί με τις ανώνυμες έδωσαν τις μάχες τους για να είμαστε σήμερα ας πούμε χειραφετημένες και ελεύθερες.
Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται!.




Συμμετέχει στο δρώμενο της Αλεξάνδρας ''Τέλεψε το έργος μας''- πνοή στ΄όνειρο.



\


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου