Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 05, 2017

Εφτά μυστικά για να μη μείνουμε από μπαταρία το χειμώνα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ταλαιπωρούν τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, οπότε χρειάζονται προληπτικά μέτρα, για να μην μας αφήσουν στον δρόμο.

Οι περισσότερες κλήσεις προς τις οδικές βοήθειες μέσα στο κρύο του χειμώνα αφορούν οχήματα, που δεν παίρνουν εμπρός εξαιτίας αδύναμων ή άδειων μπαταριών. Βεβαίως και στις μπαταρίες υπάρχει ένας κύκλος ζωής, μετά την ολοκλήρωση του οποίου πρέπει να αλλαχθούν. Ωστόσο, εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους η διάρκεια ζωής μίας μπαταρίας, καθώς ορισμένες προληπτικές ενέργειες λειτουργούν σίγουρα θετικά και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη μακροβιότητα για την «ενεργειακή αποθήκη» του αυτοκινήτου μας.

Ενας από τους βασικούς λόγους, που υποφέρει η μπαταρία μας, είναι η ταυτόχρονη χρήση πολλών καταναλωτών ενέργειας στο αυτοκίνητο τον χειμώνα, όπως είναι για παράδειγμα οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός με τον ανεμιστήρα στο φουλ, τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και καθρέπτες, η χρήση των φώτων, τα θερμαινομενα καθίσματα (όπου υπάρχουν) κλπ.

Πρόκειται για ενεργοβόρα συστήματα, τα οποία δεν αφήνουν αρκετή υπόλοιπη ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας μας, που αδειάζει σταδιακά. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω υγρασίας, ενώ και το λάδι του κινητήρα γίνεται στο κρύο πιο παχύρρευστο και ζορίζει περισσότερο τον κινητήρα κατά την εκκίνηση, με αποτέλεσμα να καταναλώνει επιπρόσθετη ενέργεια σε σχέση π.χ. με το καλοκαίρι.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια μυστικά για την σωστή συντήρηση των μπαταριών των αυτοκινήτων μας, χάρη στα οποία μειώνεται δραστικά η πιθανότητα να αδειάσουν και να μην πάρει το όχημα μπροστά.

1. Καθαρίζoυμε τη μπαταρία τακτικά με ένα αντιστατικό πανάκι, ώστε να μη μαζεύεται ανάμεσα στους πόλους της βρωμιά και υγρασία, που προκαλούν διαρροή ρεύματος.

2. Ελέγχουμε τακτικά, αν πιάνουν σφιχτά τα καλώδια με τους ακροδέκτες τους στους πόλους της μπαταρίας, γιατί αν έχουν χαλαρώσει, δεν φορτίζεται σωστά.

3. Αλείφουμε τους πόλους με το ειδικό αντισκωριακό γράσο και απομακρύνουμε το χαρακτηριστικό λευκό στρώμα σκουριάς γύρω από αυτούς.

4. Προσέχουμε, ώστε να είναι πάντα σωστά τεντωμένος ο ιμάντας του δυναμό, για να εφοδιάζει με το απαιτούμενο ρεύμα τη μπαταρία.

5. Ελέγχουμε τη στάθμη των υγρών και συμπληρώνουμε αποσταγμένο νερό, όποτε χρειάζεται, εφόσον δεν διαθέτει το όχημα μπαταρία κλειστού τύπου.

6. Πρώτα βάζουμε εμπρός τον κινητήρα και μετά ανοίγουμε τα διάφορα συστήματα, που καταναλώνουν ενέργεια, όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, κλπ.

7. Αν κάνουμε συνέχεια κοντινές διαδρομές, τότε φροντίζουμε αραιά και πού να βγαίνουμε λίγο πιο μακριά βόλτα με το αυτοκίνητό μας, για να φορτιστεί η μπαταρία του.

Και βέβαια εννοείται, ότι έχουμε πάντα καλώδια μπαταρίας μέσα στο αυτοκίνητό μας, γιατί τον χειμώνα αποτελούν...είδος πρώτης ανάγκης!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου