Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 01, 2018

Δείτε πόσα δηλητήρια έχετε σπίτι σας χωρίς να το γνωρίζετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...
για προϊόντα που υπάρχουν σε δεκάδες νοικοκυριά και μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία των μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιθεώρηση Pediatrics, τα τοπικά κέντρα δηλητηριάσεων των ΗΠΑ δέχθηκαν περισσότερες από 17.000 επείγουσες κλήσεις το 2012 και το 2013 λόγω δηλητηρίασης μικρών παιδιών (κάτω των έξι ετών) από υγρές κάψουλες απορρυπαντικού.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να μπερδέψουν τις πολύχρωμες κάψουλες με ζαχαρωτά και να μη διστάσουν να τις βάλουν στο στόμα τους, διαφεύγοντας της προσοχής των γονέων τους.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Κέντρων Δηλητηριάσεων (AAPCC), ορισμένα από τα παιδιά που κατάπιαν τις κάψουλες εκδήλωσαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τάση προς έμετο, δύσπνοια ή αϋπνία. Μάλιστα, η μελέτη αναφέρει πως υπήρξε και ένας επιβεβαιωμένος θάνατος παιδιού λόγω της δηλητηρίασης από το απορρυπαντικό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οποιοδήποτε πιθανώς τοξικό αντικείμενο θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά, κλειδωμένο σε ντουλάπι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι συνηθέστερες αιτίες δηλητηρίασης στα μικρά παιδιά είναι τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης, τα καθαριστικά αλλά και ορισμένα σκευάσματα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός National Capital Poison Center με έδρα την Ουάσινγκτον έχει καταρτίσει μια λίστα με τα πλέον επικίνδυνα δηλητήρια για τα μικρά παιδιά:

1. Φαρμακευτικά σκευάσματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες ή περιέχουν σίδηρο
2. Καθαριστικά που προκαλούν χημικό έγκαυμα (προϊόντα για την απόφραξη σωληνώσεων και καθαρισμό τουαλέτας, καθαριστικά για το φούρνο και προϊόντα που απομακρύνουν τη σκουριά)
3. Ασετόν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών
4. Αλκοόλ και προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη (οινόπνευμα, αντιμικροβιακά)
5. Εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα
Σε περίπτωση κατάποσης από το παιδί σας κάποιου από τα παραπάνω προϊόντα, καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» στο τηλέφωνο 210 7793777 ή το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στο 166.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου