Ολο το παρασκήνιο - Ποιος έκανε την πρώτη κρούση - Βορειοελλαδίτες, "Μακεδονομάχοι" βουλευτές και το "πατριωτικό" μέτωπο
Σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν να κυκλοφορούν σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες, και ενώ εξελίσσεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για το όνομα της πΓΔΜ.
Με δεδομένο ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν γίνεται αποδεκτή από αρκετούς βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ που τηρούν στάση αναμονής πριν εκδηλωθούν, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει ή όχι να στηθεί ένα νέο κόμμα με καθαρά δεξιό στίγμα.
Ο στόχος θα είναι να στεγάσει σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιούνται πολιτικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης και οι αρχηγοί υφιστάμενων κομματιδίων που είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.
Στη σκιά αυτών των διεργασιών, το πρώτο δημόσιο κτύπημα όμως έγινε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα που επέμεινε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές αυτήν τη στιγμή για να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που τέτοιες ημέρες πριν δυο χρόνια διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ, αλλά αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, επέλεξε να κάνει τη δική του κίνηση, υπενθυμίζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο την πολιτική του παρουσία.
Στο πλαίσιο αυτό έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.
Η παρέμβαση Τζιτζικώστα που κάποιοι θα τον ήθελαν να ηγηθεί του νέου δεξιού κόμματος, δεν ήταν τυχαία και συνέπεσε ταυτόχρονα με την κινητοποίηση διαφόρων Μακεδονικών Ενώσεων, συλλόγων και οργανώσεων που ξεκίνησε διαδικτυακά με τη συλλογή υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην πρόταση.
Ουσιαστικά το ρολόι γύρισε μια δεκαετία πίσω, όταν και πάλι συζητούσαν σε διάφορους κύκλους για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, λίγο πριν από το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Αυτή η συζήτηση επανήλθε σε διάφορους κύκλους, κυρίως σε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και επανήλθε και πάλι στο τραπέζι το σενάριο της δημιουργίας ενός κόμματος, μια παραλλαγή της Λέγκας του Βορρά.
Με δεδομένο ότι αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έχει το όνομα Μακεδονία, εάν έρθει σε ψηφοφορία στη Βουλή, η ύπαρξη αυτού του κόμματος θα εξυπηρετούσε διάφορες πλευρές στην παρούσα χρονική περίοδο.
Μάλιστα, στις συζητήσεις που έχουν προχωρήσει, υποστηρίζουν ότι το κόμμα που θα έχει και τη στήριξη ορισμένων Μητροπολιτών, δεν θα είναι ακροδεξιό, αλλά καθαρόαιμο δεξιό και θα αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό.
Βέβαια από την τελική στάση της ΝΔ, που ακόμα δεν έχει πάρει θέση δημόσια, θα εξαρτηθούν πολλά, αν και υπάρχουν πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους να στηθεί το κόμμα στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου