Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω
Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Ιανουαρίου 06, 2018

Τι είναι το κάρμα



Τι είναι το κάρμα

… και γιατί είναι σχεδόν τελείως διαφορετικό από αυτό που ήξερες.


Η λέξη κάρμα αποτελείται από δυο λέξεις: “καρ” που σημαίνει δράση, και “μα” που σημαίνει αποτέλεσμα. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιο κάρμα το “φορτώθηκες”, σίγουρα μπορείς με τη δράση σου να κάνεις τη ζωή σου πιο ελαφριά ή ακόμα πιο βαριά.

Λέγεται ότι στη Δύση έχουμε μπερδέψει την έννοια του κάρμα με την έννοια της μοίρας.

Η μοίρα είναι γραμμένη στην πέτρα, δηλαδή δεν ξεγράφει. Το κάρμα, από την άλλη έχει να κάνει απόλυτα με τις επιλογές του κάθε ανθρώπου.

Όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται πνευματικά και ψυχικά μέσα από τις επιλογές του, τόσο λιγότερο βρίσκεται δεμένος στα δεσμά του κάρμα και τόσο περισσότερο γίνεται ο δημιουργός της δικής του ζωής.

Ένα παράδειγμα που διάβασα είναι αρκετά περιγραφικό:
«Ο άνθρωπος γεννιέται με τους σπόρους του καλού, του κακού, του θυμού, της καλοσύνης, της αγάπης, της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της αδικίας. Με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του, με τις σκέψεις του αρχικά και τις πράξεις του στη συνέχεια, επιλέγει ο ίδιος να ποτίσει συγκεκριμένους σπόρους και να αφήσει απότιστους κάποιους άλλους. Έτσι, θερίζει ό,τι πότισε.»


Ναι, κάποια πράγματα είναι όντως γραμμένα στον “σκληρό δίσκο” με τον οποίον ήρθες στη ζωή, όντως μεταφέρεις “προίκα”, όμως από ένα σημείο και έπειτα μπορείς με τη δράση σου (καρ) να φέρεις αποτέλεσμα (μα) και να αλλάξεις καταστάσεις.

Αν πιστεύεις στη μετενσάρκωση, τότε έχοντας ζήσει ζωές στο παρελθόν και κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές, βρέθηκες στο επίπεδο της ζωής στο οποίο είσαι σήμερα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους.

Φέρε στη σκέψη σου κάποιον άνθρωπο που του συνέβη ένα εντελώς άδικο δυστύχημα και έχασε την ικανότητα του να περπατάει, να μιλάει, να κινείται ή να να ακούει. Μπορεί να γίνει ο πιο δύσκολος άνθρωπος αλλά μπορεί να βρει τη δύναμη μέσα του του, να βρεθεί πάνω από την κατάσταση του, να εξελιχθεί και στη συνέχεια να βοηθήσει με τη δράση του και το παράδειγμα του τόσους άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για κάποιον που απελευθερώθηκε και εξέλιξε το κάρμα του.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται ή φυλακίζονται στον καρμικό “σκληρό δίσκο” τους και ζουν μια ζωή κατά την οποία δεν κάνουν κάτι για να τη βελτιώσουν πρακτικά και ενεργειακά.

Ο Deepak Chopra λέει ότι το κάρμα είναι δράση που προκαλεί ίση και αντίθετη αντίδραση. Το κάρμα είναι ενέργεια και η ενέργεια από μόνη της δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, απλά Είναι. Και αυτό αποδεικνύεται με το παράδειγμα παραπάνω.

Όμως όσο εξελίσσεσαι πνευματικά και ψυχικά, μπορείς να σπάσεις ό,τι νιώθεις ότι σε περιορίζει και κρίνεις ότι δεν σου αναλογεί πια.
Είναι σημαντικό να αποκτήσεις συναίσθηση του τι σκέφτεσαι και του επιλέγεις να κάνεις. Αυτή η συνειδητότητα θα σε οδηγήσει στο να γίνεις ο δημιουργός της ζωής σου και τίποτα σχεδόν δε θα μπορεί να σε κρατήσει στάσιμο και δέσμιο.

Παραφράζοντας τα λόγια ενός μεγάλου δασκάλου: “Χρησιμοποιώ το κάρμα αλλά δεν το αφήνω να με χρησιμοποιήσει αυτό.”

Από την Καίτη Φαρμάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου