Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 22, 2018

Το μυστήριο της «μούμιας που ουρλιάζει»



Η «μούμια που ουρλιάζει» προβλημάτιζε για χρόνια τους ειδικούς. Πρόκειται για μία αρχαία αιγυπτιακή μούμια, που ονομάστηκε έτσι λόγω της έκφρασης του προσώπου της, αφού το στόμα είναι ανοιχτό σε ένα πνιχτό ουρλιαχτό.


Ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε την εν λόγω μούμια εδώ και 3.000 χρόνια, η οποία ήταν ασυνήθιστη από πολλές απόψεις: τόσο για την ταυτότητα του άντρα στον οποίο ανήκε, όσο και για την έκφραση πόνου στο πρόσωπο, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρέθηκε.


Με τα χρόνια αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες γύρω από την μούμια του «άγνωστου άνδρα Ε», που βρέθηκε σε ένα σύμπλεγμα τάφων στο Deir el-Bahari.

Τώρα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση του μυστηρίου, δημοσιεύει η Independent. Η ανάλυση DNA των λειψάνων υποδεικνύουν ότι ανήκαν στον πρίγκηπα Pentewere, γιο του φαραώ Ραμσή ΙΙΙ, ο οποίος φέρεται να εμπλεκόταν σε μια συνομωσία για τη δολοφονία του πατέρα του.

Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ο πρίγκηπας καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού για την προδοσία του, κάτι που φαίνεται να αποδεικνύεται και από τα σημάδια γύρω από το λαιμό του.

Η έκφραση πόνου στο πρόσωπο, μάλιστα, εξηγείται από την πιθανότητα όντως να ούρλιαζε τη στιγμή του θανάτου του.

Τα λείψανα θεωρούνται παράξενα και για το λόγο ότι η μουμιοποίηση δεν είχε γίνει με το συνηθισμένο τρόπο. Η μουμιοποίηση είναι μια περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία αφαιρούνται όλα τα εσωτερικά όργανα από το σώμα και κατόπιν αυτό ταριχεύεται προσεκτικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, το πτώμα αφέθηκε να ξεραθεί και τυλίχτηκε με δέρμα προβάτου, αντί για το λινό που χρησιμοποιείτο συνήθως. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα με δερμάτινα σκοινιά. Ωστόσο, η μούμια βρέθηκε θαμμένη με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Δεν ταριχεύτηκε καν, αλλά απλά αφέθηκε να ξεραθεί σε νάτρο και μετά έριξαν ρετσίνι στο ανοιχτό του στόμα» έγραψε η Al Ahram Weekly που έκανε τη δημοσίευση.



«Για τους αρχαίους Αιγυπτίους...το να καλύψεις κάποιον με δέρμα προβάτου σημαίνει πως ήταν ακάθαρτος, πως έκανε κάτι κακό στη ζωή του», τονίζει ο Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Η μούμια πρόσφατα εκτέθηκε στο κοινό στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, στο πλαίσιο μιας ειδικής προσωρινής έκθεσης με κομμάτια της συλλογής που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου