Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 04, 2024

Ελένη Σκούρα: Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής



«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Αυτά δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή της η Ελένη Σκούρα, η πρώτη γυναίκα που κάθισε στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Εξελέγη βουλευτής στις 18 Ιανουαρίου 1953 στον Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του Αλέξανδρου Παπάγου και ορκίστηκε στις 31 Ιανουαρίου εκφωνώντας τον παρθενικό της κοινοβουλευτικό λόγο.


Η Ελένη Σκούρα – το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη Παπαχρήστου – γεννήθηκε (το 1896) και μεγάλωσε στον Βόλο, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Το 1915 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική σχολή. Εκεί δικηγόρησε στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της, Δημήτριο Σκούρα, ως τη στιγμή που ο Παπάγος της πρότεινε να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα του.
Με πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση

Από νεαρή ηλικία είχε αναπτύξει πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση, ιδιαίτερα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στη γερμανική κατοχή ως πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγίτισσας και επίσης της Φανέλας του Στρατιώτη. Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίσθηκε μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό της, Απόστολο Παπαχρήστου.
Οι χωροφύλακες την ευγνωμονούσαν


Όσο παρέμεινε βουλευτής (1953-1956), η Ελένη Σκούρα ήταν πολύ δραστήρια, αγόρευε και κατέθετε τροπολογίες. Μάλιστα μία από αυτές αφορούσε τους χωροφύλακες, στους οποίους απαγορευόταν ο γάμος πριν συμπληρώσουν το 45ο έτος. Με την τροπολογία που κατέθεσε ζητούσε την κατάργηση αυτής της απάνθρωπης διάταξης, η οποία είχε οδηγήσει τότε σε κοινωνικά δράματα, με εξωσυζυγικές σχέσεις, κρυφούς γάμους ή παραιτήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Παυσανίας Λυκουρέζος (πατέρας του Αλέξανδρου) τη δέχτηκε αμέσως και η Ελένη Σκούρα θεωρήθηκε ευεργέτης των χωροφυλάκων.

Επίσης, ανάμεσα στα άλλα, εισηγήθηκε την ίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων και την κατάργηση της βασιλικής Χωροφυλακής.

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας ασχολήθηκε κυρίως με κοινωνικά θέματα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κοινωνικής μέριμνας. Πάλεψε για την ισότητα των δύο φύλων και την καταπολέμηση πάσης φύσεως διακρίσεων.

Τιμήθηκε με το Στρατιωτικό Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας.
Η πολιτεία την ξέχασε

Επειδή ως βουλευτής δεν συμπλήρωσε 4ετή θητεία – παρά έναν μήνα, καθώς πέθανε ο Παπάγος και προκηρύχθηκαν εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Ελένη Σκούρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει σύνταξη. Έτσι το 1989 αναγκάστηκε να πουλήσει τα παράσημα και τα μετάλλιά της για να εισαχθεί στο Χαρίσειο Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1991, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Βόλου, για να την τιμήσει, έστησε το 2007 την προτομή της στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου