Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 10, 2018

Η νυχτερινή Αθήνα μιας άλλης εποχής | Βόλτα στο 1962


Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο ξεκινά σήμερα. Ένα ταξίδι στη νυχτερινή Αθήνα μιας άλλης εποχής. Μια εποχή γεμάτη φώτα και στους δρόμους και στις ψυχές των ανθρώπων. Προσδεθείτε και κλείστε τα μάτια… Το ταξίδι αρχίζει!
Χαίρετε. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα και το ημερολόγιο δείχνει το έτος 1962.
Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κυβερνά και ο… «Παύλος ο Καλός», όπως τον έχει ονομάσει ο λαός, ο Παύλος Α΄ εδώ και 15 χρόνια έχει αναλάβει τη βασιλεία της χώρας. Στο πλάι του όπως πάντα ηΦρειδερίκη. Φέτος πάντρεψαν και την κόρη τους, την Πριγκίπισσα Σοφία με τον Ισπανό Χουάν Κάρλος… Ο γάμος τους έγινε στην Αθήνα. Βασιλικός, από όλες τις απόψεις. Και ένα γλέντι που ακολούθησε μετά, άλλο πράγμα!
Αυτοί είναι «γαλαζοαίματοι» όμως. Ζουν μέσα στα λούσα και στα πλούτη, στο Τατόι. Εμείς, τα φτωχαδάκια… Αχ… Μην τα σκεφτόμαστε. Ας βγούμε μία βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα του 1962 που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το νυχτερινό Παρίσι και το Λονδίνο!
Όταν πέφτει το φως του ηλίου η Αθήνα στολίζεται με τα φώτα των μαγαζιών. Παντού φώτα! Ομόνοια, Σταδίου, Πανεπιστημίου… Κινηματογράφοι, καταστήματα, διαφημίσεις.. Φωτεινές επιγραφές παντού…
Η σημερινή νυχτερινή Αθήνα, του 1962, προσφέρει διασκέδαση για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο. Μία ανήσυχη πόλη που κάθε μέρα γεννά και νέες προτάσεις. Είτε θες να κάτσεις στο σπίτι να ακούσεις ραδιόφωνο με την ησυχία σου, είτε να πιεις ένα κρασάκι με καλή παρέα, είτε είσαι πλούσιος, είτε φτωχός η νυχτερινή Αθήνα έχει μία πρόταση για σένα!
Ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας! Πρώτος σταθμός τα «Αστέρια» στη Γλυφάδα ακούγοντας τον OrfeοNegro να μας μεταφέρει με τις μουσικές του στα βάθη της Βραζιλίας. Τα χορευτικά του επίσης τρελαίνουν κόσμο!

Και από τις ζούγκλες του Αμαζονίου ας περάσουμε στα «κλαμπς» της ξενικής μουσικής που συχνάζει η νεολαία. Όλα τα νεαρά ζευγάρια χορεύουν στους ρυθμούς της τσα-τσα-τσα που ακούγονται από το juke-box.
Αρκετά όμως. Ας πάμε μία βόλτα στους γεμάτους φώτα δρόμους και να καταλήξουμε κάπου αλλού, κάπου πιο ήσυχα. Στην ταβέρνα του «Ερωτόκριτου». Αντροπαρέες οι περισσότερες, απολαμβάνουν τη ρετσίνα τους και τσουγκρίζουν χαρούμενοι τα ποτήρια τους. Οι ζευγαρωμένοι αποχωρούν και παίρνουν λίγα κάστανα από τους πλανόδιους καστανάδες για να τα φάνε στο ρομαντικό περίπατό τους στα σοκάκια του κέντρου.
Εμείς, μπαίνουμε στο αμάξι και αναχωρούμε για τον επόμενο προορισμό μας. Μισό λεπτό όμως! Η ώραπλησιάζει εννέα και στο ραδιόφωνο τα «Καθημερινά του καθημερινού» με το Δημήτρη Χορν. Ας τον ακούσουμε λιγάκι… Μιλά για τα «ελαφρά» τραγούδια… Χωρατατζής όπως πάντα! «Οι θαλασσιές σου οι χάντρες». Ο Δημήτρης Χορν τραγουδά! Τι ωραίες στιγμές. Είσαι με το αμάξι στη νυχτερινή Αθήνα, ακούς ραδιόφωνο και ταξιδεύεις. Ταξιδεύεις σε μία πόλη μαγική…
Φτάσαμε! Κυρίες και κύριοι ο Γιώργος Ζαμπέτας! Εδώ, σε μία από τις πολλές κοσμικές ταβέρνες που συχνάζει η υψηλή κοινωνία της πόλης, ο Γιώργος Ζαμπέτας δίνει ρεσιτάλ με τις πενιές του. Το κέφι ανεβαίνει και τα πιάτα αρχίζουν να σπάνε. Μία κυρία πετάει και το ποτήρι με το ποτό της! Αυτό πάει να πει διασκέδαση!
Οι Αθηναίοι είναι στο «τσακίρ κέφι». Τα πιάτα φεύγουν από παντού!
Κάπου αλλού όμως, σε μία θεατρική σκηνή, η Μαρία ντε Πετρίλλο, ο Τάκης Βαρλάμος και το μπαλέτο τους μας πηγαίνουν πίσω στο 1925. Ασταμάτητα χορευτικά. Χαίρεσαι να τους βλέπεις! Αλλάς ας μεταφερθούμε σε ένα άλλο θέατρο. Στο «Θέατρον Αθηνών».

Στο καλύτερο θέαμα ως τώρα της βραδιάς. Ο Δημήτρης Μυράτ στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» τουΛουίτζι Πιραντέλλο σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Μυράτ προλογίζει και η Βούλα Ζουμπουλάκητραγουδά τις εξαίσιες μελωδίες του Χατζιδάκι.
Αφού πήραμε με τη σειρά τα θέατρα, δε συνεχίζουμε στο ίδιο τέμπο; «Θέατρον Χατζηχρίστου». Ο αγαπημένος κωμικός, ο Κώστας Χατζηχρίστος, σατιρίζει την τροχαία μέσω του γνώριμου χαρακτήρα του αθώου και αφελή χωριατόπαιδου, ως αρχιφύλακας αυτή τη φορά. Ένας χαρακτήρας με τον οποίο τον αγαπήσαμε και στις ταινίες «Πιάσαμε την καλή», στο «Ο Ηλίας του 16ου» και όχι μόνο. Το γέλιο άφθονο!
Γιώργος Μουζάκης
            Γιώργος Μουζάκης

Και πίσω στο μπουζούκι. Η Λάουρα μας τραγουδά αρχοντορεμπέτικα και «Σατράπισσα με λένε» του Βασίλη Τσιτσάνη.
Βέβαια, η νύχτα στην Αθήνα δεν είναι μόνο θέατρα, κλαμπ και ταβέρνες. Είναι και εκδηλώσεις. Να, κάπου γίνεται και μία επίδειξη μόδας του οίκου Ευαγγελίδη – Κουρτίδη. Αποκλειστικά για κυρίες! Νεαρά καλλίγραμμα μανεκέν, παρελαύνουν στην αίθουσα με αποκαλυπτικά μίνι, αλλά και αριστοκρατικά φορέματα.
Γυρνάμε στο χορό; Ο Γιώργος Μουζάκης παίζει την κορνέτα του και ο αεικίνητος Βαγγέλης Σειληνός χορεύει στους ρυθμούς της. Στη συνέχεια ο χορευτής συνεχίζει με την παρτενέρ του και επιδίδεται σε περισσότερο τολμηρές χορογραφίες!
Πίσω στα «Αστέρια» σειρά παίρνει ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής. Μαζί με την ορχήστρα του Αποστολάκου και τις αδερφές Έρικα και Μαργαρίτα Μπρόγιερ τραγουδά στους ρυθμούς της τσα-τσα-τσα εις στην Ισπανικήν…
Ας ανεβούμε τώρα ως τα Πατήσια. Στο Θέατρο Καλουτά έχει μαζευτεί πλήθος κόσμου. Λαϊκή βραδιά απόψε! Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την ορχήστρα του και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά «Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ». Το κοινό τους αποθεώνει. Στη συνέχεια εμφανίζεται η Λυδία Γιώτα με άλλο ένα τραγούδι του Μίκη. «Στην Κοκκινιά» ή αλλιώς «Μελαχρινή μου κοπελιά» και κερδίζει το χειροκρότημα του κοινού.
Στο νυχτερινό κέντρο «Αριζόνα» ήρθε η ώρα για χορό διά ζογκλέρ.
Ο περίφημος Πάτο παρουσιάζει τα εντυπωσιακά κόλπα του. Παιχνίδι με μπάλες, με κρίκους, με φλεγόμενους πυρσούς!
Και λίγο πριν τελειώσουμε τη βραδινή μας περιήγηση ας κάνουμε και μία στάση στο ξακουστό νεότευκτο ξενοδοχείο του «Mont-Parnes» στην Πάρνηθα. Και εδώ, όλοι χορεύουν στους ρυθμούς – τι άλλο;- της τσα-τσα-τσα. Τη σκυτάλη μετά παραλαμβάνει το κόμικ ακροβατικό Pritters. Ένα δίδυμο εξ Γαλλίας διεθνούς φήμης. Οι επιδείξεις τους εντυπωσιάζουν, αλλά και τα σκετς τους προσφέρουν γέλιο!
Καθώς η νύχτα μεγαλώνει, οι δρόμοι της Αθήνας ερημώνουν. Εμείς, ήρθε να αποχαιρετιστούμε και να αποχωρήσουμε εις τα ιδιαίτερά μας για λίγες ώρες ύπνου, ώσπου να βγουν οι πρώτες αχτίδες του ηλίου και η Αθήνα του 1962 να ξανασφύξει από ζωή.
Ως τον επόμενο νυχτερινό περίπατό μας, εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου