Οι πόλεμοι κερδίζονται και χάνονται με πονηριά αλλά και με μεγάλες δόσεις ευφυίας. Οι λάθος
αποφάσεις, η στιγμιαία αμέλεια ή ακόμη και μερικές φορές η υπεραισιοδοξία μπορούν να αλλάξουν την έκβαση μιας μάχης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι και να νικηθεί μια χώρα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές καταστροφές στην ιστορία.
Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ (1979)
Κατά τον δεκαετή αυτό πόλεμο η Σοβιετική Ένωση υποστήριξε την κομμουνιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατά των Μουζαχεντίν, μιας ομάδας ανταρτών. Οι μουζαχεντίν όμως είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ και ο πόλεμος μαινόταν για χρόνια, με χιλιάδες αθώα θύματα. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθούν οι Σοβιετικοί μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ (1961)
Το 1961, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε μια παραστρατιωτική οργάνωση με χρηματοδότηση της CIA στην Κούβα σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την κομμουνιστική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο. Οι επαναστατικές στρατιωτικές δυνάμεις του Κάστρο κατάφεραν να υπερνικήσουν τις Αμερικανικές δυνάμεις μέσα σε τρεις μέρες. Οι αιχμάλωτοι ανακρίθηκαν και φυλακίστηκαν. Η νίκη του Κάστρο ενίσχυσε την εξουσία του και τον έδεσε περισσότερο με τη Σοβιετική Ένωση.
(Φωτο) Ο Κάστρο (3ος στη σειρά, δεξιά) σε δημόσια δίκη των αιχμαλώτων (καθιστοί) της αποτυχημένης εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων στην Αβάνα.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ – 1955 - 1976
Άλλο ένα παράδειγμα ενός πολέμου επίδειξης δυνάμεων μεταξύ των κομμουνιστών (Σοβιετική Ένωση) και των αντι-κομμουνιστών (ΗΠΑ) που διήρκεσε πάνω από είκοσι χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πόλεμος μεταξύ του Βόρειου Βιετνάμ που είχε την υποστήριξη των κομμουνιστών και του Νότου που υποστηριζόταν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις τελείωσε χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΡΚΕΤ ΓΚΑΡΝΤΕΝ – Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1939-1945)
Τον Σεπτέμβριο του 1944, οι συμμαχικές δυνάμεις επιχείρησαν ανεπιτυχώς να νικήσουν τη Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βρετανός στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, χρησιμοποίησε αεροπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για να μπει στην Γερμανία και στην αρχή η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία καθώς κατέβαλε κάποιες γέφυρες. Στη συνέχεια ωστόσο, οι Βρετανοί υποτίμησαν την αντεπίθεση της Γερμανίας και στο τέλος αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ – Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1939-1945)
Η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής προσέγγισης του Χίτλερ ο οποίος χώρισε το στρατό του για να εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τελικά οι Γερμανοί έχασαν τον πόλεμο. (Φωτο) Ουκρανοί χωρικοί υποδέχονται τους Γερμανούς στρατιώτες που εισέβαλαν στο χωριό τους.
Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ (1935-1969)
Αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλία άρχισε να ενισχύει τα σύνορά της για να αποτρέψει τις εισβολές, ειδικά από τη Γερμανία και την Ιταλία. Η γραμμή Μαζινό ήταν μια γραμμή από εμπόδια και όπλα και βρισκόταν στα γαλλικά σύνορα με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Παρόλα αυτά η γραμμή δεν ήταν οχυρωμένη από την πλευρά του Βελγίου, γεγονός που επέτρεψε στις γερμανικές δυνάμεις να εισβάλουν και να καταλάβουν τη Γαλλία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (1916)
Η μάχη μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1916 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700.000 άνθρωποι. Οι Γερμανικές δυνάμεις ήταν εκείνες που επιτέθηκαν στη Γαλλία βομβαρδίζοντάς τη σε μια προσπάθεια να καταλάβουν το οχυρό του Βερντέν. Ωστόσο, ο γαλλικός στρατός κατάφερε γρήγορα να ανασυνταχθεί και έδωσε σκληρή μάχη νικώντας τους Γερμανούς.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΟΜ – Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1914-1918)
Μια μάχη που στοίχισε εκατομμύρια ζωές και θεωρείται μία από τις αιματηρές της παγκόσμιας ιστορίας. Οι γαλλικές και οι βρετανικές δυνάμεις πολέμησαν εναντίον της γερμανικής αυτοκρατορίας για πάνω από τέσσερεις μήνες στον ποταμό Σομ στη Γαλλία. Η Βρετανική Εξερευνητική Δύναμη και ο Γαλλικός Στρατός επικρίθηκαν για την αμυντική στάση τους.
Η ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ PICKETT (1863)
Η έφοδος του Pickett πήρε το όνομά της από τον στρατηγό George Pickett, και ήταν μια επίθεση του πεζικού που διέταξε ο στρατηγός Robert E. Lee εναντίον του George G. Meade στο κοιμητήριο Ridge. Η επίθεση όμως απέτυχε και οδήγησε στο τέλος της μάχης του Gettysburg η οποία στοίχισε τη ζωή σε 28.000 ανθρώπους.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΤΑΜ – Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1861-1865)
Μια και μοναδική απόφαση του στρατηγού Ambrose Burnside να διασχίσει τον ποταμό Πότομακ με μόλις 12.000 άντρες οδήγησε στις αιματηρότερες ημέρες του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν πολύ εύκολα να κατατροπωθούν, ο στρατηγός Ambrose προχώρησε και πολέμησε εναντίον της ομόσπονδης δεξιάς.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΤΕΡΛΩ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1815)
Ο Ναπολέων προέβη σε μια μοιραία απόφαση ζητώντας από τον Michel Ney να αναλάβει τη μάχη του Βατερλώ λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του. Η απόφασή του αυτή σηματοδότησε και την τελική του ήττα και το τέλος της εποχής του. Ο Michel Ney στάθηκε ανίκανος να καταστρώσει μια νικηφόρα στρατηγική και επανέλαβε τις ίδιες επιθέσεις σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις οι οποίες οδήγησαν στην ήττα της Γαλλίας.
Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ (1812)
Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Ναπολέων Βοναπάρτης επιχείρησε να εισβάλει στη Ρωσία το χειμώνα. Η απόφαση που πάρθηκε σε ένα λεπτό επιλέγοντας τη λάθος εποχή για να πολεμήσει τους Ρώσους του στοίχισε μια καταστροφική ήττα που οδήγησε στην απομάκρυνση των γαλλικών δυνάμεων από τη Ρωσία.
Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΑΡΜΑΔΑΣ (1588)
Άλλη μια περίπτωση υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Ο Δούκας της Μεδίνας πίστευε ότι μπορούσε να νικήσει τον μικρό αγγλικό στόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά ο αγγλικός στρατός κατάφερε να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου