Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 22, 2018

Μπορεί μια καρδιά να ραγίσει από ευτυχία;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Τα ευτυχή γεγονότα μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρδιακή νόσο, το σύνδρομο της "ραγισμένης καρδιάς" που...
συνήθως οφείλεται σε δυνατό συναισθηματικό σοκ, όπως είναι ένας χωρισμός ή ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, σύμφωνα με μελέτη.

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας The European Heart Journal, ανέλυσαν τα στοιχεία 485 ασθενών από διάφορες χώρες στους οποίους διαγνώστηκε σύνδρομο "ραγισμένης καρδιάς" (καρδιομυοπάθεια του στρες, ονομάζεται και takotsubo) που εκδηλώνεται έπειτα από ένα συναισθηματικό σοκ και διαπίστωσαν ότι μερικοί από αυτούς το είχαν, στην πραγματικότητα, και αυτό εκδηλώθηκε έπειτα από ένα ευτυχές γεγονός.

Ονόμασαν την παραλλαγή αυτής της ραγισμένης καρδιάς, σύνδρομο "ευτυχισμένης καρδιάς". Αυτές οι 485 περιπτώσεις αποδεδειγμένης συναισθηματικής αιτιολογίας που επιλέχθηκαν από 1.750 περιπτώσεις του συνδρόμου τακοτσούμπο (TTS) μπορούσαν να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Για τους άλλους ασθενείς, το γεγονός που πυροδοτεί το σύνδρομο αυτό είναι οργανικής αιτιολογία ή συνδυασμός οργανικού και συναισθηματικού, ή άγνωστης αιτιολογίας.

"Αποδείξαμε ότι οι "πυροδότες" του TTS μπορεί να είναι περισσότερο ποικιλόμορφοι απ' ό,τι πιστευόταν. Η ασθένεια μπορεί να προηγήθηκε από θετικά συναισθήματα επίσης", σχολιάζει η γιατρός Γελένα Γάντρι, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης στην Ελβετία που υπογράφει επίσης τη μελέτη.

Όπως αναφέρει, "οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν" ότι "οι ασθενείς που φθάνουν στα επείγοντα περιστατικά με συμπτώματα οξέος καρδιακού επεισοδίου, όπως θωρακικός πόνος και δύσπνοια, αλλά έπειτα από έντονη συναισθηματική φόρτιση ή ένα ευτυχές γεγονός, μπορούν επίσης να πάσχουν από TTS, όπως και ένας ασθενής που θα φθάσει στο νοσοκομείο έχοντας επηρεαστεί από ένα πολύ λυπηρό γεγονός".

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, το τακοτσούμπο (σημαίνει παγίδα για χταπόδι) που περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Στη συνήθη μορφή η αριστερή κοιλία (καρδιακή κοιλότητα) παίρνει σχήμα αμφορέα, που μοιάζει με μια παγίδα για χταπόδι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε 20 ασθενείς (4%), το σύνδρομο πυροδοτήθηκε από ένα ευτυχές γεγονός: πάρτι γενεθλίων, ο γάμος του παιδιού, τη νίκη της αγαπημένης ποδοσφαιρικής ομάδας, για έναν παππού ή γιαγιά η γέννηση ενός εγγονιού.

Η πλειοψηφία των 465 περιπτώσεων (96%) εκδηλώθηκε έπειτα από ένα πολύ θλιβερό ή στρεσογόνο γεγονός όπως ο θάνατος του/της συζύγου, παιδιού, γονέα, ένα ατύχημα, προσωπικές διενέξεις και σε μία περίπτωση, μετά τον εγκλωβισμό ενός παχύσαρκου στη μπανιέρα του.

Το 95% των ασθενών είναι γυναίκες στην ομάδα της "ραγισμένης καρδιάς" ή σε αυτή της "ευτυχισμένης καρδιάς", με μέση ηλικία τα 65 χρόνια και τα 71 αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας ότι η πλειοψηφία των TTS εκδηλώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Για τον δρα Κριστιάν Τεμπλέν, καρδιολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και βασικό συντάκτη της μελέτης, περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για να κατανοηθούν οι ακριβείς μηχανισμοί που ορίζουν τις δύο παραλλαγές της "ραγισμένης" και της "ευτυχισμένης καρδιάς" του TTS.

Στη μελέτη, κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε στο νοσοκομείο μεταξύ των ασθενών με "ευτυχή καρδιά", έναντι 1% (5/465) μεταξύ αυτών με "ραγισμένη καρδιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου