Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 10, 2018

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Μια συνταγή για ένα αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο. Δεν είναι δύσκολο, ούτε απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις. Λίγη προσοχή όταν αυγοκόβουμε μόνο…
Ας το φτιάξουμε!

Υλικά συνταγής

  • Για τα γιουβαρλάκια:
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • αλεύρι (για το αλεύρωμα)
  • Για το βράσιμο:
  • 6 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κύβο κότας (προαιρετικά)
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά
  • 1-2 λεμονιών χυμό
  • ζωμό από το φαγητό

Εκτέλεση συνταγής


Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 6 φλ. τσαγιού νερό λίγο αλάτι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και (προαιρετικά) 1 ζωμό κότας και τα αφήνετε να έλθουν σε σημείο βρασμού.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια (εκτός από το αλεύρι), τα ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια τα πλάθετε σε μπαλάκια και τα αλευρώνετε.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνετε στη κατσαρόλα τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο προς το χαμηλό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Για το αυγολέμονο: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια με 1 κ.γ. νερό σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε σταδιακά τους κρόκους και ανακατεύετε απαλά να μη ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Ρίχνετε εναλλάξ λίγο χυμό λεμονιού με λίγο ζεστό ζωμό κρέατος στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς.
Μόλις το ζεσταθεί αρκετά το κάτω μέρος του μπολ και το νιώσετε στο χέρι σας, το αυγολέμονο είναι έτοιμο. Το ρίχνετε στη κατσαρόλα που είναι ακόμα στη φωτιά το αφήνετε μόνο για 1/2 λ. Προσθέτετε λίγο άνηθο, ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα να πάει παντού κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.
Σημείωση: Αν η σάλτσα σας δεν έχει “δέσει” καλά, ρίχνετε 1 κ.σ. κορν φλάουρ μέσα στο χυμό λεμονιού ανακατεύετε να διαλυθεί, ρίχνετε και 1 φλ. ζωμό από το φαγητό σας και ανακατεύετε και πάλι. Όλο μαζί το ρίχνετε στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε. Περιχύνετε το φαγητό με το αυγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά. Τέλος προσθέτετε λίγο άνηθο, πολύ λεπτά ψιλοκομμένο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου