Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα από τα αγαπημένα, οικογενειακά φαγητά. Η παροδοσιακή συνταγή για παπουτσάκια που βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα είναι από τα αγαπημένα κλασικά φαγητά της ελληνικής οικογένειας… Μια συνταγή, από τα κιτάπια της γιαγιάς, του Νικ. Τσελεμεντέ που πρέπει να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 8 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ)
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ: Βλέπε συνταγή εδώ
- Για το πασπάλισμα: Λίγο τριμμένο τυρί
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε και τις κόβετε κατά μήκος. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1/2 ώρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια τις χαράζετε γύρω-γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε τη ψίχα τους. Τις τηγανίζετε ή τις ψήνετε στο γκρίλ του φούρνου σας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ζεσταίνετε λάδι στη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τον κιμά πιέζοντάς τον να ξεσβολιάσει. Προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
- Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες, τις προσθέτετε στο κιμά, ανακατεύετε και βράζετε για 4-5 λεπτά ακόμα.
- Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά.
- Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και σκεπάζετε τα παπουτσάκια.
- Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και μοσχοκάρυδο, βάζετε στο ταψί λίγο νερό λάδι και ντομάτες ή χυμό αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε στους 190-200 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου