Ο Κωνσταντίνος Μαρκίδης, ανοίγει τις πόρτες του Opora Country Living και μας μυεί στη σύγχρονη και πολυτελή αγροτική ζωή.
Τι είναι το Opora Country Living και ποια τα χαρακτηριστικά του… Το Opora λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2016 μέσα σε ένα κτήμα έκτασης 30 στρεμμάτων με ελιές και πορτοκαλιές στην Αργολίδα, σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο. Θελήσαμε να αναβιώσουμε τη γοητεία της αγροτικής ζωής, προσαρμοσμένης ωστόσο στα σύγχρονα δεδομένα. Βασικό ζητούμενο ήταν να φτιάξουμε έναν «μύθο» που να συνδέεται με το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία του Opora.
Η ονομασία του… H ονομασία παραπέμπει στην έννοια της οπώρας και των καρπών και η «ιστορία» που αφηγείται το Opora είναι αυτή της ομορφιάς της αγροτικής ζωής, καθώς επίσης και του συναισθήματος και του ρομαντισμού που ξυπνάνε τα vintage αντικείμενα.
Όλα τα στοιχεία που θα συναντήσει κανείς εδώ, από τα φωτιστικά των δωματίων μέχρι τα ξύλα από παλιές γραμμές τρένου που χρησιμοποιήσαμε για τα μονοπάτια του αγροκτήματος, δημιουργούν ατμόσφαιρα παλιάς εποχής.
Η δομή του… Το αγρόκτημα διέθετε ένα οίκημα και αποθήκες τα οποία αναπαλαιώσαμε και μετατρέψαμε σε ξενώνες. Στο κεντρικό κτίριο, υπάρχει η ρεσεψιόν, δύο δωμάτια και μια μεγάλη αίθουσα με μοναστηριακό τραπέζι στην οποία σερβίρεται το πρωινό και πραγματοποιούνται, κατά καιρούς, γευσιγνωσίες. Τρία ακόμα από τα κτίσματα που προϋπήρχαν στο κτήμα ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε αυτόνομους ξενώνες.
Η πρόκληση της αναπαλαίωσης… Πρόκληση αποτέλεσε κυρίως η στήριξη της παλιάς πέτρας και η σύνδεσή της με την καινούρια, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιήσαμε τσιμέντο. Προσθέσαμε επίσης παλιά κεραμίδια από αγροτικά σπίτια της περιοχής, τα οποία αναζητήσαμε σε παλαιοπωλεία. Κάθε σπίτι διαφοροποιείται μέσω της διακόσμησης και των υλικών που συναντά κανείς σε αυτά. Μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια είναι οι διαφορετικές γούρνες ηλικίας 100 ετών που επιλέξαμε ξεχωριστά για κάθε μπάνιο και κουζίνα.
Η σύνδεση της εμπειρίας του ξενώνα με το αγρόκτημα… Η σύνδεση του ξενώνα με το αγρόκτημα γίνεται σαφής στο τραπέζι του πρωινού όπου σερβίρουμε, μεταξύ άλλων, φρέσκο χυμό από τα πορτοκάλια μας, όπως επίσης λάδι και ελιές από την παραγωγή μας. Φέτος μάλιστα, προχωρήσαμε και στην εμφιάλωση του λαδιού μας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το βιολογικό ελαιόλαδο, σε συνεργασία με το ελαιοτριβείο Μελά στο Λυγουριό. Όλα τα προϊόντα που θα δοκιμάσει ο φιλοξενούμενος στο πρωινό είναι τοπικά: από τα αβγά, μέχρι τα τυριά που προμηθευόμαστε από γειτονικά τυροκομεία όπως του Αυγουστόπουλου και του Μακρυγιάννη. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα διοργάνωσης event γευσιγνωσίας το οποίο ξεκινά με επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Μελά και ολοκληρώνεται με γεύμα στο μοναστηριακό τραπέζι του Opora.
Αυτήν την εποχή, προχωράμε στη δημιουργία ενός μενού με τοπικά προϊόντα και μιας wine list με κρασιά της Νεμέας, αλλά και στην καθιέρωση συνεργασίας με οινοποιείο της περιοχής.
Η διακόσμηση του Opora Country Living… Θελήσαμε να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο πρώτα στο κτήμα και μετά στα σπίτια, τα οποία και χαρακτηρίζονται αντίστοιχα από αγροτικό ύφος. Για να επιπλώσουμε και να διακοσμήσουμε τα δωμάτια, αναζητήσαμε vintage κομμάτια σε παλαιοπωλεία, τα οποία και χρησιμοποιήσαμε σαν βάση για να συνθέσουμε νέα έπιπλα. Ενδεικτικά, οι κεντρικές πόρτες φτιάχτηκαν από καστανιές 100 χρονών που βρήκα στην Τρίπολη. Το μοναστηριακό τραπέζι, το φτιάξαμε με σίδερα που βρήκαμε σε παλαιοπωλεία της Τρίπολης και του Ναυπλίου. Χρησιμοποιούμε γενικά φυσικά υλικά και χειροποίητες τεχνικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η πισίνα έχει φτιαχτεί με τρόπο που να θυμίζει παλιά στέρνα. Παράλληλα, δίνουμε την απαραίτητη έμφαση στις σύγχρονες ανέσεις. Για παράδειγμα, τα είδη ύπνου στο Opora είναι της Coco-Mat.
Ποιό είναι το κοινό που επισκέπτεται το Opora Country Living… Έχουμε σαφώς πολλούς Έλληνες πελάτες, αλλά υποδεχόμαστε επίσης επισκέπτες από πολλά μέρη της Ευρώπης και της υφηλίου. Έχουμε κρατήσεις από Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αγγλία και Βουλγαρία καθώς επίσης και από Ρωσία, Φιλιππίνες, Κίνα και Αραβικά Εμιράτα. Δυνατότητα κράτησης υπάρχει τόσο μέσα από την πλατφόρμα του booking.com, όσο και στο δικό μας site.
* Η συνέντευξη δόθηκε στην Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου