Η ζούγκλα του Αμαζονίου δεν αποκαλείται εξωτική μονάχα για τα παρθένα δάση και τις απάτητες από το σύγχρονο άνθρωπο γωνιές του. Υπάρχουν μερικές περιοχές, όπως το εν λόγω ποτάμι, που εκπέμπει μια απόκοσμη αύρα.
Το λένε Shanay-timpishka και το νερό του είναι τόσο καυτό που ό,τι μπει στην κοίτη του θα βράσει. Αποτελούσε μέχρι πρότινος αντικείμενο μύθων και λαϊκών δοξασιών των τοπικών φυλών του Περού, μόνο που ένας γεωλόγος, ο Andrés Ruzo, το βρήκε και επιβεβαίωσε πως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι!
Τράβηξε φυσικά και χορταστικό υλικό από την περιπέτειά του, ένα βίντεο που μας δείχνει δηλαδή την ιδιαιτερότητα των νερών αλλά και την τρομακτική τους φύση.
Και το ίδιο το όνομά του σημαίνει άλλωστε «βρασμένο από τη ζέστη του ήλιου» και το γιατί είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Φτάνει να σταθείς στην άκρη του για να καταλάβεις. «Η πιο καυτή θερμοκρασία που κατέγραψα είναι οι 100 βαθμοί Κελσίου (210 βαθμοί Φαρενάιτ)», είπε ο Ruzo στην «Daily Mail», «για να το βάλουμε αυτό σε καθημερινούς όρους, ο μέσος καφές είναι στους 55 βαθμούς Κελσίου».
«Είναι δύσκολο να φανταστείς πως υπάρχει τόσο καυτό νερό», μας λέει ο επιστήμονας, αποκαλύπτοντας πως αν βυθίσεις το χέρι σου στο ποτάμι θα υποστείς εγκαύματα δευτέρου ή τρίτου βαθμού σε μερικά δευτερόλεπτα.
«Είδα έναν αριθμό ζώων να πέφτουν μέσα, τα πάντα από πουλιά μέχρι και ερπετά. Πολύπλοκοι οργανισμοί όπως εμείς, δεν τα πάμε καλά σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Αρχίζουμε κυριολεκτικά να βράζουμε ως το κόκαλο»!
Ο γεωφυσικός εκπονεί το διδακτορικό του σε πανεπιστήμιο του Τέξας και είπε να ψάξει τον θρύλο του καυτού ποταμού του Περού, πιστεύοντας πως ήταν απλώς παραδόσεις των ντόπιων. Νερό σε σημείο βρασμού θεωρούσε αδύνατο να υπάρχει στη Φύση, κι έτσι ήταν πολύ επιφυλακτικός για τις διαδόσεις των ντόπιων. Κι όμως…
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου