Οι φυσικές καταστροφές ήταν πάντα κάτι τρομερό στα μάτια των ανθρώπων. Από την αρχαιότητα μέχρι και στις μέρες μας κανένας άνθρωπος η μηχάνημα δεν έχει καταφέρει να δαμάσει τα στοιχειά τις φύσης...
Ένα από τα φονικότερα στοιχειά τις φύσης είναι ο σεισμός. Έχουμε σεισμό όταν απελευθερώνονται συσσωρευμένη ενέργεια από την απότομη κίνηση η δόνηση των τεκτονικών πλακών. Την ένταση των σεισμών την μετράμε σε Ρίχτερ. Η κλίμακα Ρίχτερ μετρά την σεισμική ενέργεια που εκλύεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Η κλίμακα είναι λογαριθμική και κάθε βαθμός αντιστοιχεί σε έναν δεκαπλασιασμό της ισχύος! Στο παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζω τους 10 μεγαλύτερους σεισμούς σε ένταση (Ρίχτερ).
Η πραγματική αιτία των σεισμών που γεννώνται στο φλοιό της Γης «δηλώθηκε σωστά το 1760 από το Βρετανό John Michell, ο οποίος έγραψε πως οι σεισμοί και τα κύματα ενέργειας που δημιουργούν προκαλούνται από «μάζες πετρωμάτων που μετατοπίζονται, μίλια κάτω από την επιφάνεια» και θεωρείται πατέρας της επιστήμης της μελέτης των σεισμών, της Σεισμολογίας» γράφει η Wikipedia.
«Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους» προσθέτει η ίδια πηγή.
Ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας σημειώθηκε πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου του 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας pravda.ru.
Αρκετά χρόνια μετά η ισχύς του σεισμού αυτού εκτιμήθηκε σε 8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Εξαιτίας αυτού έχασαν τη ζωή τους 830.000 άνθρωποι. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, προσθέτει το δημοσίευμα, προέκυψαν από τους φορολογικούς καταλόγους που περιείχαν τα ονόματα των κινέζων πολιτών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού αυτού μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Στην Ευρώπη ο πιο καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε το 1755 στην Πορτογαλία. Ήταν εντάσεως 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ισοπέδωσε τη Λισαβόνα. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι ενώ πάνω από 10.000 πνίγηκαν από τα κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν.
Τα δύο τρίτα της πόλης έγιναν συντρίμμια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μοναδικά μνημεία και έργα τέχνης.
Στην Αφρική, ο πιο καταστροφικός σεισμός που «χτύπησε» την ήπειρο, σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1960 κοντά στο λιμάνι Agadir στο Μαρόκο.
Ο σεισμός ήταν εντάσεως 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο 12.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τα κύματα τσουνάμι, που προκλήθηκαν από το σεισμό.
Στη Νότια Αμερική οι σεισμοί είναι κοινό φαινόμενο. Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έγινε ποτέ εκεί σημειώθηκε το 1970 κοντά στην πόλη Chimbote του Περού.
Η ισχύς του σεισμού μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλη, 5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, όμως εξαιτίας αυτού σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, καθώς πολλά χωριά στη γύρω περιοχή βυθίστηκαν στην κυριολεξία… στα έγκατα της Γης!
Στη Βόρεια Αμερική, το πιο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1906 κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.
Από τους 8,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώθηκαν 7.000 άνθρωποι, ενώ πιστεύεται ότι τα περισσότερα θύματα του σεισμού σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που προκλήθηκαν.
Στην Ευρασία, και πιο συγκεκριμένα στο ασιατικό τμήμα της ηπείρου, ο σχετικά πρόσφατος σεισμός που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Σουμάτρας στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ήταν ο πιο ισχυρός που έχει σημειωθεί ποτέ στην περιοχή. Από το σεισμό και τα τεράστια κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 230.000 άνθρωποι.
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αναφορά στο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Ο σεισμός ήταν μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο νησί Χονσού και είχε διάρκεια – ρεκόρ 5 λεπτά, αναφέρει η Wikipedia.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να εκδίδονται προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, Ρωσία, Γκουαχάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ναουρού, Χαβάη, Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους μέχρι και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς.
Στις 21 Μαρτίου, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 8.805, συν 2.628 τραυματίες, ενώ αγνοούνται 12.664 άνθρωποι. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός είναι 15.365 νεκροί, 5.363 τραυματίες και 8.206 αγνοούμενοι, γράφει η ακόμη η Wikipedia.
Top 10 καταγεγραμμένων σεισμών σύμφωνα με άλλη πηγή:
-10- 8,6 Ρίχτερ. Βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας 2005. 1400 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, πάνω από πεντακόσιοι τραυματίστηκαν ενώ εκατοντάδες κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
-9- 8,7 Ρίχτερ. Λισαβόνα, Πορτογαλία 1755. Ο σεισμός κτύπησε την λισαβόνα την ημερα των "Αγίων πάντων" την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στην εκκλησια. Τα περισσότερα πέτρινα κτίρια της εποχής κατέρρευσαν καταπλακώνοντας όσους βρίσκονταν μέσα, ενώ όσοι προσπάθησαν να βρούν καταφύγιο σε κάποια παραλια πνίγηκαν από τα κύματα. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Λισαβόνας χάθηκαν στα συντρίμμια ενώ οι επιζήσαντες αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες.
-8- 8,7 Ρίχτερ. Νησιά Rat, Αλάσκα 1965
-7- 8,8 Ρίχτερ. Εκουαδόρ 1906. Ο καταστροφικός σεισμός των 8.2 ρίχτερ με επίκεντρο στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού και της Κολομβίας, δημιούργησε ένα τσουνάμι το οποιο σκότωσε ακαριαία 1500 ανθρώπους. Το κύμα απλώθηκε σε ολόκληρη την ακτογραμμή της κεντρικής αμερικής καθώς και μέχρι το San Francisco και τα παραλια της Ιαπωνίας.
-6- 8,8 Ρίχτερ. Maule Χιλή 2010. Στις 27 Φεβρουαρίου 2010, η Χιλή επλήγη από ένα σεισμό της τάξης των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι νεκροί ανήλθαν σε τουλάχιστον 1000 άτομα, με τις ζημιές να εκτιμούνται στα 11-22 δισεκατομύρια ευρώ, περίπου το 10-15% του εθνικού προϊόντος της Χιλής.
-5- 9,0 Ρίχτερ. Cascadia Η.Π.Α. 1700. Αυτός ο σεισμός ειναι ο μεγαλύτερος γνωστός σεισμός που συνέβη στις τοτε 48 πολιτείες των ΗΠΑ. Έπληξε την περιοχή Cascadia, μια περιοχή που έκτινε 600 μίλια επί της δυτικής ακτογραμμής των Ηπα, η οποια περιλαμβάνει τις εξής πολιτείες: βόρεια Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσιγκτον, και τη νότια Βρετανική Κολομβία. Ο σεισμός δημιούργησε ένα τσουνάμι το οποιο δεν έπληξε μόνο τα παράλια του Ειρηνικού , αλλά και διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι την Ιαπωνία, όπου και κατέστρεψε αρκετά παράκτια χωριά. Από γραπτές σημειώσεις για τις ζημιές στην Ιαπωνία εντοπίζουμε το σεισμό το βραδυ της 26 Ιανουαρίου του 1700.
-4- 9,0 Ρίχτερ. Καμτσάτκα Ρωσία 1952. Στης 4 Νοεμβρίου του 1952 ένας ισχυρός σεισμός με επίκεντρο στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα, στην ανατολική Ρωσία πυροδότησε ένα γιγάντιο κύμα. Το τσουνάμι έπληξε εκτος από την Καμτσάτκα τα νησιά Kuril και πολλές περιοχές της Από Ανατολής και της Ρωσίας. Προκάλεσε σημαντικές ζημιες και σκότωσε πολλούς αθώους.
-3- 9,2 Ρίχτερ. Αλάσκα 1964. Το 1964 συνέβη ο ισχυρός σεισμός γνωστός ως "σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής", με επίκεντρο ακατοίκητη περιοχή της Αλάσκα, ο οποίος κατατάσσεται ως ο τρίτος ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός παγκόσμια, με μέγεθος 9,2. Ο απολογισμός του ήταν 131 νεκροί και καταστροφή αρκετών χωριών και οικισμών.
-2- 9,3 Ρίχτερ. Ινδικός ωκεανός 2004. Ο σεισμός της 26 Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας, ένας σεισμός μεγέθους 9,3 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι που έπληξε πολλές χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής. Ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι.
-1- 9,5 Ρίχτερ. Είναι το μέγεθος του ισχυρότερου σεισμού με διάρκεια 11 λεπτά που έχει καταγραφτεί ποτέ και έγινε στην βόρεια Χιλή το 1960. Τον ακολούθησε ένα τσουνάμι με κύματα ύψους 25 μέτρων. Καθώς η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη δεν ήταν ο φονικότερος που γνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου