Αφού κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν ότι έχει μείνει ακόμη όρθιο στην Ελλάδα το κόμμα των «Φιλελευθέρων» στη Γερμανία το FDP ζητάει περίπου και τα… ρέστα.
Αυτό γιατί και όπως υποστηρίζει ο αρχηγός τους το κόμμα του «καταστράφηκε» εκλογικά επειδή πήρε την απόφαση να ψηφίσει το πρόγραμμα «βοήθειας» για την Ελλάδα το 2010!
«Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ψήφισαν το 2010 υπέρ του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και σχεδόν καταστράφηκαν, αλλά είπαμε “στηρίζουμε την Ευρώπη”», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, υπερασπιζόμενος τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του FDP, τονίζοντας ταυτόχρονα ωστόσο ότι στην Ευρώπη «δεν υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίων αλλά πειθαρχίας και σταθερότητας».
«Με το να διευκολύνεις την δημιουργία χρέους, δεν λύνεις την κρίση χρέους. Στην Ευρώπη δεν έχουμε έλλειμμα κεφαλαίων, αλλά πειθαρχίας και σταθερότητας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, στο πλαίσιο των καθιερωμένων «θερινών συνεντεύξεων» που παραχωρούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Η Ευρώπη που εμείς φανταζόμαστε συνδυάζει περισσότερη κοινή δράση σε θέματα όπου υπάρχει προστιθέμενη αξία, πχ ένας ευρωπαϊκός στρατός, αλλά δεν έχει νόημα να δημιουργήσουμε μια μόνιμη υπερανάληψη στην Ευρωζώνη.
Αυτό δεν αποτελεί χάρη στον κ. Μακρόν, αλλά ενθάρρυνση στην ιταλική πολιτική να κάνει προεκλογικό αγώνα σε κόστος άλλων»,
τόνισε ο Λίντνερ και επισήμανε ότι το κόμμα του επιθυμεί την περαιτέρω εξέλιξη της Νομισματικής Ένωσης.
«Όταν υπάρχουν κρίσεις, είμαστε παρόντες και αλληλέγγυοι. Το 2010, με την κρίση στην Ελλάδα, το FDP υπερψήφισε το πρόγραμμα με μεγάλο πόνο – αυτό σχεδόν κατέστρεψε το κόμμα μου, αλλά είπαμε «στηρίζουμε την Ευρώπη».
Αυτό που δεν μπορεί να συμβαίνει όμως είναι να εγκαταστήσουμε ένα μόνιμο χρηματικό αντιστάθμισμα, είτε μέσω των ισολογισμών των ιδιωτικών τραπεζών είτε των κρατικών προϋπολογισμών», δήλωσε και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο απλώς διανέμει τους πόρους στην Ευρώπη.
Ναι αλλά πόσα κέρδισαν;
Βέβαια ο αρχηγός του FDP αναφέρεται σε «εκλογική ζημιά», αλλά ας του θυμίσουμε εν πάση περιπτώσει πόσα χρήματα κέρδισε συνολικά η χώρα του από τα ελληνικά δάνεια, μήπως και αναθεωρήσει, κάποια πράγματα.
Και τα στοιχεία προέρχονται όχι από ελληνικά ή άλλα δημοσιεύματα αλλά τα ίδια τα γερμανικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung
Τα κέρδη ανέρχονται συνολικά σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ακόμη, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε δάνειο ύψους 22,3 δισ. ευρώ που χορήγησε το 2010 στην Ελλάδα η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, από τα οποία η χώρα μας έλαβε τελικά 15,2 δισ. ευρώ:
«Αυτό το δάνειο απέφερε από το 2010 κέρδος από τους τόκους ύψους 393 εκατ. ευρώ και μάλιστα καθαρά».
Και αν τα 1,3 δισ. ευρώ φαίνονται πολλά τότε πολλοί θα ζαλιστούν από άλλη μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Leibniz, από τον Αύγουστο του 2015 που κάνει λόγο για 100 δισ. €!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής μελέτης, το ποσό αυτό αντικατοπτρίζεται στα χρήματα που το Βερολίνο κατόρθωσε να εξοικονομήσει μέσω χαμηλότερων επιτοκίων σε ποσά που η κυβέρνηση δανείστηκε εν μέσω της «φυγής προς την ασφάλεια» των επενδυτών.
«Αυτή η εξοικονόμηση ξεπερνά το κόστος της κρίσης, ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεωκοπούσε. Η Γερμανία ξεκάθαρα επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση», σημείωνε το 2015 το γερμανικό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο στα συμπεράσματα της μελέτης του.
«Κάθε φορά που οι οικονομικές αγορές έπαιρναν αρνητικά νέα για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, τα επιτόκια των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης έπεφταν και κάθε φορά που υπήρχαν καλά νέα, ανέβαιναν», αναφέρεται ακόμη.
«Τα 100 δισ. ευρώ που η Γερμανία γλίτωσε από το 2010 ισοδυναμούν με πάνω από το 3% του ΑΕΠ», σύμφωνα με το Ινστιτούτο με έδρα το Χάλε.
«Και τα ομόλογα άλλων χωρών επωφελήθηκαν, ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αλλά σε μικρότερη έκταση, ενώ το μερίδιο της Γερμανίας για τα πακέτα “διάσωσης” της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δανείου που είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση, φτάνουν τα περίπου 90 δισ. ευρώ» σημείωνε το ινστιτούτο. Leibniz:
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε σεντ, το γερμανικό δημόσιο ‘πορτοφόλι’ έχει ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου