Μια μυρωδάτη, μοναδική σπιτική μαρμελάδα με την υπέροχη γεύση του βερίκοκου. Το βερίκοκο είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για
μαρμελάδα γιατί η γεύση τους ενισχύεται όταν μαγειρεύεται. Μπορεί να έχει λίγη δουλειά αλλά θα φτιάξετε μια σπιτική μαρμελάδα με εξαιρετική γεύση που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όχι μόνο για το πρωινό σας για να αλείψετε το ψωμί ή τα μπισκότα σας αλλά για τα cheesecakes, τις τάρτες σας, τη πανακότα, για σπιτικό παγωτό ή και άλλα πολλά γλυκίσματα. Μια συνταγή (από εδώ) λίγο χρονοβόρα βέβαια αλλά τελικά θα έχετε τη τέλεια σπιτική μαρμελάδα που σίγουρα θα απολαύσετε.
Μπορείτε βέβαια να συνδυάσετε τα βερίκοκα με ροδάκινα αλλά θεωρώ ότι αυτή η μαρμελάδα είναι ιδανική μόνο με βερίκοκα δεδομένου ότι εξαιρετικά γευστική από μόνη της έτσι και αλλιώς. Κλείστε τη σε αποστειρωμένα βαζάκια και κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού να την απολαύσετε και το χειμώνα.
Υλικά συνταγής
- 4 κιλά καλά γινωμένα, ώριμα αρωματικά βερίκοκα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 2 λεμονιών το χυμό
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρείτε και πετάτε τα κουκούτσια τους. Τοποθετείτε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε 250 ml νερό και το χυμό των 2 λεμονιών, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα βράζετε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για 50-60 λ ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Όταν μαλακώσουν καλά, ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και αρχίζετε να τα πιέζετε με τη ξύλινη κουτάλα (η με το εργαλείο για πουρέ) για να σπάσουν σε μικρά ή πολύ μικρά κομματάκια. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αν επιθυμείτε η μαρμελάδα σας να είναι τελείως λεία, τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς μέσα στη κατσαρόλα και μετά τα μεταφέρετε σταδιακά σε μούλτι ή μπλέντερ και τα πολτοποιείτε.
Στη συνέχεια τα βάζετε πάλι στη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αφαιρείτε τον αφρό που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια και τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σημειώνω ότι αν θέλετε τη μαρμελάδα σας με κομμάτια βερίκοκων απλά προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε τη διαδικασία χωρίς να την αποσύρετε από τη φωτιά.
Αφήνετε τη μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας πάρα πολύ συχνά, για να μη καεί, για 20-30 λ περίπου ή μέχρι να “δέσει”. Δείτε πιο κάτω τους τρόπους για να διαπιστώσετε ότι “έδεσε” και είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας. Κάνετε το πείραμα και αν δεν έχει “δέσει” τη ξαναβάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι για 10 λ περίπου και ξανακάνετε το πείραμα.
Έχετε ήδη βάλει στο φούρνο τα βαζάκια σας να τα αποστειρώσετε και τα διατηρείτε ζεστά. Αποσύρετε την έτοιμη μαρμελάδα από τη φωτιά και ακολουθείτε τη διαδικασία αποστείρωσης στο φούρνο και πως θα τοποθετήσετε τη μαρμελάδα σας στα βάζα όπως αναφέρεται αναλυτικά ΕΔΩ.
Σημείωση: Για να καταλάβετε ότι η μαρμελάδα σας έχει δέσει και είναι έτοιμη κάνετε ένα απλό πείραμα ως εξής:
Έχετε ή βάλει ένα μικρό πιατάκι στη κατάψυξη να παγώσει καλά. Βγάζετε το “κατεψυγμένο” πιατάκι από τη κατάψυξη, βάζετε 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα και ελέγχετε με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού αν δημιουργώντας μια διαχωριστική γραμμή στην μαρμελάδα, ανοίγεται ένα χώρισμα, σαν δρόμος, και αυτή η γραμμή στέκεται ακριβής και ξεκάθαρη.
Εναλλακτικά, αν δεν έχετε βάλει ένα πιάτο στην κατάψυξη, βγάζετε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας σε ένα στεγνό πιατάκι και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει, σέρνετε πάνω τη μύτη του κουταλιού και ελέγχετε αν έχει σχηματιστεί ο “δρόμος” που δεν κλείνει.
Tip: Προαιρετικά μπορείτε να αρωματίσετε τη μαρμελάδα σας με άρωμα βανίλιας ή αμπερόριζα. Ρίχνετε 3-4 καψουλίτσες βανίλιας ή 3 μέτρια κλωναράκι αμπερόριζας όταν “ξαφρίσετε” τη μαρμελάδα μετά τη προσθήκη της ζάχαρης.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου