Στους υδάτινους δρόμους της Κοιλάδας του Αχελώου, οι παραλίες έχουν μόνον γαλάζιες σημαίες, γιατί τα νερά του ποταμού κατεβαίνουν από τα απάτητα, παρθένα κορφοβούνια των Αγράφων, του Βάλτου και των Φρουσίων Ορέων.
Μία διαφορετική καλοκαιρινή πρόταση, για «κολύμπι στα βουνά», προσφέρει η Κοιλάδα, που αποτελεί και το φυσικό όριο των νομών Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας.
Δεν είναι υπερβολή πως η εικόνα από τις μικρές παραλίες της θυμίζουν μέρος τροπικό, γιατί τα νερά του Ασπροπόταμου τρέχουν πάνω σε λευκά βότσαλα.
Εκεί ο χρόνος κυλάει με αργούς ρυθμούς και αφήνει ανόθευτη τη φυσική ομορφιά ανάμεσα στις βουνοπλαγιές.
Όμως και για τον ταξιδευτή, τον περιηγητή, που αναζητά να ανακαλύψει τα μυστικά των βουνών, η Κοιλάδα κρύβει εκπλήξεις.
Ο «οδηγός περιήγησης» τοποθετεί την περιοχή στα 700 μέτρα υψόμετρο, όπου οικισμοί ξεφυτρώνουν μέσα από τα έλατα, το ίδιο και θρησκευτικά μνημεία ή ιστορικές τοποθεσίες, που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης.
Η απόσταση των μικρών παραλιών του Αχελώου είναι περίπου 65 χιλιόμετρα από τις πόλεις της Άρτας, της Καρδίτσας, του Αγρινίου και του Καρπενησίου, αλλά το φυσικό κάλλος της διαδρομής, «εκμηδενίζει» τις αποστάσεις.
Οι ντόπιοι πάντα εκεί ψαρεύουν. Πάντα εκεί κολυμπούν. Πάντα εκεί δροσίζονται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Εκεί, οι ξενιτεμένοι της περιοχής επιστρέφουν με τις οικογένειες τους για διακοπές.
Εκεί, συναντούν τους συγχωριανούς και τους φίλους για να αναπολήσουν ιστορίες από τα παιδικά όμορφα και δύσκολα χρόνια τους.
Εκεί, οι νέοι της περιοχής δίνουν καθημερινά το ραντεβού τους για ήλιο, καφέ, κολύμπι.
Και η «μπάντα του Αχελώου», που συγκρότησαν μαζί με τα παιδιά των ξενιτεμένων, χαρίζει πολλή μουσική, μαγικές βραδιές και river party.
Προσωπικότητες από την Ευρώπη έχουν επισκεφθεί την Κοιλάδα του Αχελώου, έχουν μιλήσει σε ημερίδες για ανάπτυξη στο πλαίσιο προσπάθειας για την ανάδειξη και προβολή της.
Ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Κοιλάδα του Αχελώου με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει: «Η κοιλάδα του Αχελώου, πέραν της φυσικής ομορφιάς, έχει μια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων. Αυτή πρέπει να αναδειχθεί και να δώσει πνοή στον τόπο και να τον αναδείξει ως προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού.
Αυτό θα γίνει μόνο με στοχευμένες δράσεις φορέων της περιοχής, σε συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και με την αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, που κατάγεται από την περιοχή και θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου