«Η μοίρα της φερόμενης νέας ονομασίας της ‘Μακεδονίας’ είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη. Όχι μόνο από την ελληνική
αντιπολίτευση που δεν συμφωνεί με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά γιατί υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα, που θεωρείται απαραίτητο στα Σκόπια, γράφει το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ στη σερβική έκδοσή του.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αρνητική αντίδραση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης περί συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά, και στον εκπρόσωπο των Σέρβων στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, Ιβάν Στογίλκοβιτς που διατυπώνει τη θέση ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι αναγκαία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενιαία θέση για αυτό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία του δημοψηφίσματος θα ήταν εάν το αποτέλεσμα βγει 50 τοις εκατό σύν ένα ψήφο από τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων, πράγμα που σημαίνει ότι αρκεί μποϊκοτάζ ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το δημοψήφισμα θα αποτύχει.
Επιπλέον, για τη διεξαγωγή γενικού δημοψηφίσματος θεωρείται απαραίτητος ο σχηματισμός της κρατικής εκλογικής επιτροπής και για αυτήν είναι απαραίτητη η πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο, που ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει.
Ο Στογίλκοβιτς πιστεύει ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης των Σκοπίων πήγε αρκετά απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση, ειδικά στην υλικοτεχνική υποστήριξη και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάπου να ‘κολλήσει’.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων προέβη σε πολύ βιαστικά βήματα για να προλάβει την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Πιστεύει ακόμη, ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα τεθεί με τον τρόπο αυτόν σε μια μόνιμη κρίση πολλών ετών με πολύ αβέβαιο αποτέλεσμα.
Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι εάν η συμφωνία δεν εφαρμοσθεί η χώρα θα έρθει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και το μέλλον της θα είναι αβέβαιο όσον αφορά τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, της ενότητας και ό, τι έχει να κάνει με ένα σύγχρονο κράτος, νόμιμο και δημοκρατικό.
«Η απάντηση είναι απόρροια ενός συστήματος συγκοινωνούντων δοχείων, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κυβέρνηση, ή πως η πολιτική ηγεσία θα πιεσθεί σε έναν ακανόνιστο και αντιδημοκρατικό τρόπο, ώστε δολίως να εκτελέσει τις αποφάσεις της.
Ωστόσο, εάν η άρχουσα τάξη θα παρεκκλίνει ή όχι από ότι έχει συμφωνήσει, αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη θέλησή της, αλλά και εκείνων που την έφεραν στην εξουσία, οι οποίοι αποτελούν μέρος της διεθνούς κοινότητας».
ΠΗΓΗ: echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου