Οταν ηταν Βασιλιας του Ελληνικου-ρωμαικου κρατους ο Μιχαηλ ο β, στην Ισπανια γινοταν εμφυλιος μεταξυ των Ισμαηλιτων.
Οι ηττημενοι απο τον Ισπανικο αραβικο εμφυλιο δεν γινοταν να παραμεινουν στην Ισπανια, για αυτο και αναζητησαν νεα χωρα για να κατοικησουν.
Οι σαρακηνοι αραβες που κατελαβαν την Κρητη προερχονταν απο την Ισπανια και πιο συγκεκριμενα απο την Ανδαλουσία.
Στην Κορδοβα ειχε ξεσπασει ανταρσια εναντίον του εωσφοριστη εμιρη Hakam η οποία όμως απετυχε.
Οι επαναστατες αγαρηνοι αναγκαστηκαν να εγκαταλειψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Οι ιστορικοι κανουν αναφορα για περίπου 15000 ισμαηλιτες που εφτασαν στην Αλεξανδρεια το 814-5.
Οι αγαρηνοι εκμεταλλευομενοι την εσωτερικη αναταραχή στην Αιγυπτο, κατελαβαν την πολη γυρω στο 818 και αργοτερα εξέλεξαν τον Abu Hafs Omar ως αρχηγο, τον γνωστο ως Αποχαψ απο τις Ελληνικες-ρωμαικες πηγες.
Ο Χαλιφης al Mamun (813 - 833) δεν επετυχε να αντιδράσει παρα μονον το 825 μ.χ.
Τότε κινηθηκε εναντιον της Αλεξανδρειας, οπου νικησε τους Ανδαλουσιανους αγαρηνους, ομως τους επετρεψε να εγκαταλείψουν την πόλη με τον απαραβατο ορο να εγκατασταθουν σε εθνος Χριστιανικο.
Οι σαρακηνοι απο την Ισπανια μπήκαν σε πλοια και κατευθυνθηκαν προς την Κρητη, που την γνωριζαν απο προηγούμενες επιδρομες.
Δυστυχως οι αγαρηνοι επετυχαν να κατακτησουν την Ελληνικη-Ρωμαικη Κρητη.
Απο εκεινη την εποχη εγιναν παρα πολλες προσπαθειες απο τους Ελληνες για ανακαταληψη της νησου.
Ομως ηταν ολες αποτυχημενες,
Ο μονος ο οποιος επετυχε να απελευθερωσει την Κρητη ηταν ο αγιος Νικηφορος ο β Φωκας.
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ Β.
Ο Μιχαηλ ο β εστειλε τον στρατηγο Φωτεινο και λιγο αργοτερα τον «κομητα του βασιλικού ιπποστασίου» Δαμιανο.
Μετα την αποτυχια αυτων των δύο, εστειλε τον Κρατερο, ο οποιος επισης ηττηθηκε απο τους αγαρηνους.
Αμεσως μετα οργανωσε εκστρατεια με αρχηγο τον Ωορυφα, στρατιωτικο με πείρα, ο οποίος παρά το ότι απάλλαξε τα νησιά του Αιγαίου από τις πολυ
φοβερες Αγαρηνες επιδρομές, δεν πετυχε κατι ουσιαστικο εναντιον των Αραβων της Κρητης.
Η επιτυχημενη αποβαση των Ισμαηλιτων εχει σχεση και με την διοικητική οργανωση της Κρητης, η οποια λογω του ότι δεν είχε γινει ακομη στρατιωτικο Θεμα,
για αυτο και δεν διέθετε επαρκείς δυναμεις πεζικου και ναυτικου προς υπερασπιση του νησιου απο τους αγαρηνους.
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ.
Η εκστρατεια του Αγιου Νικηφορου εγινε οταν ηταν αυτοκρατορας ο Ρωμανος ο β.
Το εκστρατευτικο σωμα αναχώρησε απο την πολη στις 5 Ιουλιου 960 μ.Χ., αποτελουμενο από 2000 πυρφόρα,16 χελάνδια, 1000 δρόμωνες, 307 πλοία εφοδιοπομπής.
Μεγας Δρουγγαριος του στολου οριστηκε ο Μιχαηλ.
Ο Ελληνικος στρατος αποτελουνταν απο τμηματα στρατιωτων των θεματων της Μακεδονιας και της Θρακης.
Ακομη υπηρχε τμημα επειλεκτων μισθοφορων με αρχηγο τον στρατηγο του θεματος των Θρακησιων τον Νικηφορο Παστιλα.
Σταθμοι της διαδρομης ηταν μεταξυ αλλων η Ηρακλεια, η Προκοννησος, η Αβυδος, τα Πευκια, η Τενεδος, η Λεσβος, η Χιος, η Σαμος, οι Φουρνοι, η Ναξος, η Ιος, η Σαντορίνη και τελος η νησιδα Δια κοντα στις ακτες της Κρητης.
Οι Ελληνικοι δρομωνες προσεγγισαν τις ακτες με τα κουπια ενω παραλληλα οι αυτοκρατορικοι τοξοτες χτυπουσαν τους σαρακηνους που ηταν στα υψωματα.
Την καταλληλη στιγμη οι Ελληνες αποβιβασθηκαν απαντες, πεζοι και εφιπποι.
Αμεσως ο Αγιος Νικηφορος διοτι ηταν πολυ ικανος
στρατηγος διαιρεσε το στρατευμα σε τρια μερη και σε πυκνη παραταξη ενω διεταξε να προπορευθει το λαβαρο του σταυρου.
Σε καθε φαλαγγα ηγειτο και ενας ορθοδοξος επισκοπος, περιστοιχισμενος απο κληρικους.
Οι Ιερεις ειχαν μαζι τους και κομματια του Τιμιου και
ζωοποιου σταυρου.
Κατά την επιτυχημενη αποβαση των δυναμεων του στην Κρητη και την πρωτη κατα των σαρακηνων
νίκη, ο Αγιος Νικηφορος εκανε μια επιτοπου εκτιμηση της οχυρωσης του εχθρου.
Η οχυρωση του Χανδακα (Ηρακλειο) ηταν παρα πολυ ισχυρη.
Δια την κατασκευη των τειχων του οι σαρακηνοι ειχαν χρησιμοποιησει οικοδομικα υλικα απο την Κνωσσο.
Τα υψηλα τειχη ειχαν θεμελιωθει σε πολυ αποκρημνο βραχο και ειχαν περιχαρακωθει απο μια βαθια και πλατια ταφρο.
Προς ενισχυση μεγαλυτερη ενισχυση των τειχων ειχαν βαλει πυλο αναμεμιγμενο με τριχες αιγος και χοιρου, ενα υλικο που εδινε μεγαλυτερη συνοχη και αντοχη στα τειχη.
Ενδεικτικο για τα πολυ ισχυρα τειχη ειναι οτι κατα την εποχη την οποια οι σαρακηνοιν πολιορκουσαν το Ηρακλειο της Κρητης, για να το κατακτησουν το προσπαθουσαν 21 ολοκληρα χρονια.
Ολα αυτα σε μια εποχη κατα την οποια οι πολιορκητικες μηχανες ηταν ακομη πιο εξελιγμενες.
ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ.
Ο αγιος Νικηφορος Φωκας πιστευε, οτι μια εφοδος την συγκεκριμενη στιγμη θα είχε ως αποτελεσμα να χαθουν αδικα αρκετοι Ελληνες στρατιωτες χωρις κανενα ουσιαστικο αποτελεσμα.
Τοτε ο αγιος αποφασισε τον αμεσο αποκλεισμο των αγαρηνων μεσα στην πολη απο την στερια αλλα και απο την θαλασσα και την ταυτοχρονη Ελληνικη-ρωμαικη στραριωτικη επικρατηση στο υπολοιπο του νησιου.
ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Η ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ
ΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παγια αρχη μου είναι ότι ολοι οι λαοι, ολοι οι ανθρωποι, εχουν δικαιωμα να πιστευουν οπου θελουν.
Όλα αυτά με την απαραιτητη προυποθεση να μην επιβαλλουν τα πιστευω τους σε τριτους, ειτε δια της βιας, ειτε με πλαγιους τροπους.
Τι γινεται όμως στην περιπτωση που η άλλη πλευρα δεν συναινει ; Εναι λοιπον δικαιο να καθησουμε να αφανιστουμε ολοι οι Ελληνες χωρις να εχουμε πειραξει κανεναν απολυτως ;
Όλα αυτά διοτι από τα αρχαια χρονια ο πολιτισμος μας, και η ιδεολογια μας , είναι εμποδιο στην δημιουργια παγκοσμιου εωσφορικου κρατους.
Όλα αυτά διοτι από τα αρχαια χρονια ο πολιτισμος μας, και η ιδεολογια μας , είναι εμποδιο στην δημιουργια παγκοσμιου εωσφορικου κρατους.
Από ολους τους προαναφερομενους, εξαιρείται, ένα μικρο μερος, βαση των παγκοσμιων μαθηματικων σταθερων, μετρον αριστον και μηδεν αγαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου