Ο σχεδιασμός των διακοπών (ακόμα και όσων λόγω οικονομικής κρίσης τις βλέπουν στον… ύπνο τους) είναι σίγουρα μία από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες.
Όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το όνειρο μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη. Ιδίως αν επιλεγεί ένας προορισμός που κρύβει δεκάδες κινδύνους για την σωματική -και όχι μόνο- ακεραιότητα του ταξιδιώτη.
Τα κριτήρια που κάνουν έναν τόπο αφιλόξενο για τον επισκέπτη ποικίλουν κατά περίπτωση και δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την πολιτική αστάθεια ή την πληθώρα των ασθενειών που ενδημούν στον τόπο επιλογής του.
Οι παράγοντες πολλοί, με τον κυριότερο να είναι η προσωπική ασφάλεια του ταξιδιώτη.
Τον κατάλογο με τους 20 πιο επικίνδυνους προορισμούς στον κόσμο που ακολουθεί συνέταξαν ειδικοί οργανισμοί στην Αγγλία και την Αμερική.
Περιλαμβάνει σημεία αυτού του πλανήτη που καλό θα ήταν να αποφύγουν ακόμα και οι πιο αποφασισμένοι «Ιντιάνα Τζόουνς» της περιπέτειας και της αδρεναλίνης.
1. Αφγανιστάν. Οι συστάσεις περιττές. Εκτός αν είστε μέλος της αποστολής του ΟΗΕ (και πάλι με επιφυλάξεις).
2. Έβερεστ. Το όνειρο κάθε ορειβάτη. Όπως αποδείχθηκε και από τους φετινούς σεισμούς και τους δεκάδες νεκρούς, η Μητέρα των Βουνών δεν συγχωρεί εύκολα.
3. Ονδούρα. Υψηλή εγκληματικότητα και πολλές ασθένειες.
4. Ιράκ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εν λειτουργία κάποιοι επιλεγμένοι τουριστικοί προορισμοί με υψηλή στρατιωτική ασφάλεια, η χώρα κρίνεται άκρως επικίνδυνη για οποιονδήποτε επισκέπτη.
5. Αίγυπτος. Η πολιτική αστάθεια και η δράση των φονταμενταλιστών, την φέρνει πολύ ψηλά στον κατάλογο των απαγορευμένων χωρών.
6. Ινδία. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ένας τόσο σημαντικός τουριστικός προορισμός ταλανίζεται από τα πολύ υψηλά επίπεδα βιασμών γυναικών. Οπωσδήποτε απαγορευτικό για μοναχικά γυναικεία ταξίδια.
7. Μάλι. Η πανέμορφη χώρα στην καρδιά της Σαχάρας, ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο. Η Γαλλική επέμβαση περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, χωρίς να δώσει λύσεις.
8. Η πόλη του Ντιτρόϊτη, ΗΠΑ. Η πόλη φάντασμα του «αμερικάνικου ονείρου» πλήττεται από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας.
9. Σομαλία. Πειρατές στις παραλίες και αρρώστιες σε συνδυασμό με εγκληματικότητα στο εσωτερικό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ.
10. Βόρεια Κορέα. Αν και εφ’ όσον καταφέρει κανείς να βρει τον τρόπο να μπει στην χώρα, θα έχει να αντιμετωπίσει την διαρκή επιτήρηση από τις αρχές και το πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
11. Συρία. Το άλλοτε «διαμάντι» της Μέσης Ανατολής έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό. Ο εμφύλιος έχει αποτρέψει κάθε σκέψη για επίσκεψη στα υπέροχα μνημεία της.
12. Ανταρκτική. Το πιο ανεξερεύνητο μέρος του πλανήτη παραμένει και το πιο αφιλόξενο. Μόνο για γνώστες και αποφασισμένους. Φροντίστε μόνο να πάτε ημέρα (κρατάει 6 μήνες).
13. Καράκας, Βενεζουέλα. Υψηλή εγκληματικότητα (22.692 δολοφονίες το 2012) και μεγάλες πιθανότητες για απαγωγή.
14. Μιανμάρ. Μια χώρα υπό σκληρή στρατιωτική χούντα. Δεν συνίσταται για ξένα «μάτια» (και δη τουρίστες) που θα μπορούσαν να μεταφέρουν προς τα έξω τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα.
15. Νότιο Σουδάν. Η νεαρότερη χώρα του κόσμου έχει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την… ηλικία της. Οι αφρικανικοί εμφύλιοι του χειρίστου είδους το καθιστούν επικίνδυνο ακόμα και για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
16. Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής: Αρρώστιες, πείνα, δυστυχία, εγκληματικότητα. Υπάρχει κανένας λόγος να πάτε εκεί;
17. Γουατεμάλα. Εξωτικός προορισμός, όχι όμως για γυναίκες. Μεγάλη εγκληματικότητα σχετιζόμενη με ναρκωτικά.
18. Έρημος Ντανακίλ, Ερυθρέα. Η υπερβολική ζέστη είναι ο μικρότερος κίνδυνος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθρέας, όπου ο εμφύλιος είναι μάλλον ένας κατ’ ευφημισμόν ορισμός του πολέμου που διεξάγεται εκεί.
19. Νιγηρία. Πόλεμοι, πόλεμοι και άλλοι πόλεμοι. Μόνο για πολεμικούς ανταποκριτές.
20. Ουκρανία (ανατολική). Εμπόλεμη ζώνη για «ζόρικα» νεύρα και πολλούς γεωπολιτικούς γρίφους.
Αυτοί είναι οι 20 πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο σύμφωνα με αμερικανικές και αγγλικές κρατικές υπηρεσίες και διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς.
Βέβαια για τον Έλληνα της κρίσης όλα αυτά ακούγονται το ίδιο μακρινά και ακατόρθωτα όσο και η ανεύρεση των απαραίτητων πόρων για ολιγοήμερες διακοπές σε κάποιο Ελληνικό νησί.
Ακόμα και έτσι όμως, με… λιτό βίο και με την εύνοια του ήλιου και της θάλασσας, μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι δεν χρειάζεται να ξενιτευτούμε -και κυρίως να μην κινδυνεύσουμε- για να κάνουμε τις διακοπές των ονείρων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου