Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 11, 2018

Ιάπωνες… ο πιο στερημένος λαός στο θέμα του ύπνου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Στις περισσότερες χώρες, αν κάποιος εργαζόμενος αποκοιμηθεί στη δουλειά το πιθανότερο είναι να του… κοστίσει. Αλλά στην
Ιαπωνία, ο ύπνος εν ώρα εργασίας είναι συνήθης και κοινωνικά αποδεκτός. Στην πραγματικότητα, θεωρείται σημάδι επιμέλειας, καθώς «το άτομο είναι τόσο αφοσιωμένο στη δουλειά του, που δούλεψε μέχρι να εξαντληθεί».

Οι Ιάπωνες είναι ίσως ο πιο στερημένος λαός στον κόσμο στο θέμα του ύπνου. Μία μελέτη δείχνει ότι ένας μέσος Ιάπωνας κοιμάται μόνο 6 ώρες και 35 λεπτά κάθε μέρα. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κοιμούνται κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους, στη δουλειά τους, σε πάρκα, σε καφενεία, σε βιβλιοπωλεία, σε εμπορικά κέντρα και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.



Η έλλειψη ύπνου ταλαιπωρεί τους Ιάπωνες σχεδόν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Την εποχή εκείνη η Ιαπωνία βρισκόταν στο αποκορύφωμα μιας φάσης έκτακτης κερδοσκοπικής έκρηξης. Η καθημερινή ζωή ήταν αντίστοιχα ταραχώδης και οι άνθρωποι τηρούσαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για δουλειά ή ακόμα και για αναψυχή με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου χρόνο για ύπνο.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λοιπόν, της μεταπολεμικής οικονομικής άνθησης, που οι Ιάπωνες κέρδισαν τη φήμη του πιο εργατικού έθνους που δεν έχει χρόνο να κοιμηθεί. Οι άνθρωποι εργάζονταν για πολλές ώρες συνεχόμενες και κατάφερναν να τρώνε μόνο κατά τη διάρκεια της επιστροφή τους στο σπίτι. Αντίστοιχα, και οι φοιτητές ξενυχτούσαν για τη μελέτη των μαθημάτων με αποτέλεσμα να καταρρέουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων το επόμενο πρωί.



Αν και αντιφατικό, η ανοχή για τον ύπνο κατά τη διάρκεια συναντήσεων, μαθημάτων και κοινωνικών συγκεντρώσεων είναι ευρέως διαδεδομένη στην ιαπωνική κουλτούρα. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί περιορισμοί στο πόσο δικαιολογημένος είναι κάποιος, αν αποκοιμηθεί στη δουλειά του. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει ένας νέος υπάλληλος στην εταιρεία πρέπει να δείξει πόσο ενεργός και εργατικός είναι για αυτό και δεν μπορεί ή τουλάχιστον δεν θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση, αν αποκοιμηθεί. Αλλά αν πρόκειται για ένα εργαζόμενο ηλικίας 40 ή 50 ετών, τα περιθώρια είναι πιο ελαστικά.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, η πρακτική του ύπνου στη δουλειά έχει λάβει υποστήριξη από πολλούς εργοδότες σε όλο τον κόσμο από διάσημες εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Nike, η BASF, η Opel, η Huffington Post και η Proctor & Gamble, οι οποίες παρέχουν ακόμα και ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια για όσους θέλουν να πάρουν έναν υπνάκο όσο βρίσκονται στη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου