Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Τα βακτήρια εξαφανίζουν ό,τι έχει απομείνει από τον ΤιτανικόΤα βακτήρια στα βάθη του ωκεανού εξαφανίζουν ό,τι έχει απομείνει από το ναυάγιο του Τιτανικού. Μία ιδιωτική εταιρεία δηλώνει έτοιμη να οργανώσει επισκέψεις στο κουφάρι -με άλλα λόγια, να πουλήσει εισιτήρια σε όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί «για τελευταία φορά» το βυθισμένο σκαρί- και την ίδια στιγμή, να αποτιμήσει το μέγεθος της φθοράς.

Τα βακτήρια της σκουριάς που προκαλούν οξείδωση του σιδήρου, κατατρώγουν τα απομεινάρια του θρυλικού Τιτανικού, που βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912, παίρνοντας μαζί του, στο πρώτο, παρθενικό του ταξίδι, 1500 ψυχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάτι παραπάνω από 20 χρόνια το ναυάγιο του Τιτανικού δεν θα υπάρχει.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1985, αλλά το πρόβλημα με τα βακτήρια είχε γίνει γνωστό από τους επιστήμονες ήδη από το 1991.

Σύμφωνα με το BBC, το εγχείρημα που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019, εκτός από το επιχειρηματικό σκέλος, συμπεριλαμβάνεται και ένα αμιγώς επιστημονικό, καθώς θα επιχειρηθεί με την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων καταγραφής μέσω 3D απεικόνισης «να διατηρηθεί η μνήμη του Τιτανικού».

Το κύτος -που όταν βυθίστηκε κόπηκε στα δύο- βρίσκεται στο έλεος των βακτηρίων εδώ και 70 χρόνια. «Τώρα υπάρχει περισσότερη ζωή πάνω στον Τιτανικό από ό,τι όταν το πλοίο έπλεε» λέει η Lori Johnston, περιβαλλοντική μικροβιολόγος, η οποία έχει επισκεφθεί το ναυάγιο έξι φορές, αναφερόμενη στους μικροοργανισμούς που ζουν στον Τιτανικό.

Ποιά η ποσότητα που «καταναλώνουν» τα βακτήρια; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι εξαφανίζουν 180 κιλά υλικού την ημέρα, εξού και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε 20 – 50 χρόνια τα απομεινάρια δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το ναυάγιο του Τιτανικού, ο οποίος θα έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα.H OceanGate, μία ιδιωτική εταιρεία με στόλο μίνι υποβρυχίων οχημάτων που έχει αναλάβει 13 αποστολές από την ίδρυσή της το 2009, συμπεριλαμβανομένων ερευνών για άλλα ναυάγια, μεταξύ των οποίων το Andrea Doria κοντά στο Nantucket και το SS Dix στο Puget Sound, για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης στο ναυάγιο. Οι αποστολές -διάρκειας 11 ημερών και χωρισμένες σε ομάδες των 9 ατόμων- θα ξεκινήσουν τέλος Ιουνίου του 2019 και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Αυγούστου.

Ένα εισιτήριο για την 11ήμερη «εκδρομή» κοστίζει 105.129 δολάρια, ποσόν που ισοδυναμεί με την τιμή της πρώτης θέσης στον Τιτανικό το 1912, με την ανάλογη πληθωριστική αναπροσαρμογή.

Η ιδέα ότι μη επαγγελματίες θα κατεβαίνουν στο βυθό του ωκεανού, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι 1 βαθμός κελσίου και η πίεση τόσο μεγάλη, μοιάζει ανησυχητική, αλλά για τον Joel Perry, πρόεδρο της OceanGate Expeditions και δύτη επί σχεδόν 30 χρόνια, η ασφάλεια δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται. Δεν παίρνουμε απλά κάποιον μαζί μας. Ακολουθούμε μία αρκετά αυστηρή διαδικασία προκειμένου να ελέγξουμε τα άτομα και να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλοι» σημειώνει.

Τα πολλαπλά περάσματα πάνω από το ναυάγιο κατά τη διάρκεια των αποστολών του OceanGate θα δώσουν τη δυνατότητα καταγραφής της ογκομετρικής αλλαγής σε πραγματικό χρόνο, που εκτός των άλλων, θα συγκριθούν με τις τελευταίες μετρήσεις του ναυαγίου.

Αφότου απέπλευσε από το Σαουθάμπτον την 10η Απριλίου 1912, ο Τιτανικός σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνστανουν (σήμερα Κοβ) στην Ιρλανδία, προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη.

Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες ταξιδιού συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. Η σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς (starboard) και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστεγή διαμερίσματα, εκθέτοντάς τα στη θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες και μερικά μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες, λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και ενός φόβου αρκετών επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτές.Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο, επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο «πρώτα γυναίκες και παιδιά» από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες.

Λίγο πριν τις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 705 επιζώντες.

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο σε βάθος 3.784 μέτρων. Από την ανακάλυψή του, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Παραμένει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχολιο σας θα δημοσιευθεί συντομα αφού πρώτα ελεγχθει.
Ευχαριστούμε