Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 15, 2018

Άγγελος Τανάγρας – “Η πειραματική απόδειξη της ύπαρξης της ψυχής”



Στις 20 Ιουνίου του 1933, ο Άγγελος Τανάγρας, Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, όπου μιλούσε για τις Υπεράνθρωπες Ιδιότητες της Ψυχής.


Άγγελος Τανάγρας (07/03/1877 – 05/02/1971)

Ιδού το άρθρο, που παρουσίασε:


Υπάρχουν ορισμένα άτομα, που εκπέμπουν ασυναίσθητα κάποια ψυχική ενέργεια, αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης ψυχής, η οποία ενίοτε δρα ευεργετικά ή βλαπτικά επί τρίτων (“μάτιασμα”, ευχή-κατάρα, άτομα που φέρνουν καλοτυχία), οπότε και έχουμε τα ψυχοβόλα άτομα.

Ενίοτε, όμως, η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα είδος προστατευτικής ενέργειας, με υπεράνθρωπες ιδιότητες να περιβάλλουν το άτομο (τυχερά άτομα, μη προσβαλλόμενα από τη φωτιά), οπότε έχουμε τους ψυχασθενείς.

Αποδεικνύεται άραγε αυτή η θεωρία και πειραματικά ή είναι απλά λόγια με απλή παράταξη επιστημονικοφανών φράσεων;

Ευτυχώς η απόδειξή της υπάρχει μέσω των τηλεκινητικών φαινομένων, αυθόρμητων ή πειραματικών.

Όντως, ανέκαθεν είχαν σημειωθεί σε διάφορα σπίτια, τα επονομαζόμενα ως στοιχειωμένα, ανεξήγητες μετακινήσεις αντικειμένων ενώπιον μαρτύρων, που καταδείκνυαν πως κάποια ενσυνείδητη δύναμη τα προξενούσε.

Αρχικά, θεωρήθηκαν από τον λαό ως διαβολικές συνέργειες ή εκδηλώσεις πονηρών και κακόβουλων πνευμάτων. Σήμερα, όμως, έχει αποδειχθεί ότι όλα αυτά προέρχονται από ορισμένα άτομα, που κατοικούσαν εντός αυτών των οικιών και τα οποία μπορούσαν να εκπέμπουν ασυναίσθητα την ενέργεια αυτή. Τα άτομα αυτά είναι ένα είδος ζωντανού ραδίου, ανθρώπινα ράδια.

Ένα τέτοιο ισχυρό φαινόμενο είχε παρατηρηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα στο Μεσολόγγι, το 1926, όπου μετακινούνταν ενώπιον των πελατών ενός καφενείου διάφορα αντικείμενα. Αιτία τούτου ήταν ο 12χρονος βοηθός του καφενείου, ο Χρήστος Βούρβαχης, ο οποίος και απομακρύνθηκε από τον χώρο κατόπιν συμβουλής μου. Τότε, τα φαινόμενα εμφανίστηκαν σε άλλο καφενείο, όπου προσελήφθη και όταν απολύθηκε κι από κει και επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι, τα τηλεκινητικά φαινόμενα τον ακολούθησαν, αποδεικνύοντας περίτρανα την επιστημονική άποψη.

Πάντως, η ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών κατέχει την πιο σαφή πειραματική απόδειξη του φαινομένου αυτού στο πρόσωπο του μοναδικού σε ολόκληρο τον κόσμο τηλεκινητικού μέντιουμ, τη δεσποινίδα Κλειώ Γεωργίου, η οποία ανά πάσα στιγμή και υπό άπλετο φως μπορεί όχι μόνο να μετακινεί ελαφρά τη μαγνητική βελόνα, αλλά και να την περιστρέφει πολλές φορές, διαγράφοντας σειρά κύκλων. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε πέρσι και μελετήθηκε ενδελεχώς στο Εργαστήριο της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώπιον των Καθηγητών Αθανασιάδη, Αιγινήτη, Χόνδρου, Εμμανουήλ και άλλων. Μάλιστα, τα ξένα περιοδικά και εφημερίδες δημοσίευσαν μακρές περιγραφές των πειραμάτων, αλλά και του πανίσχυρου μέντιουμ.

Επομένως, η ύπαρξη της δυναμικής αυτής εκπομπής είναι πλέον πειραματικώς αποδεδειγμένη. Ήδη μένει να προσδιοριστεί η φύση της και το όριο της ενέργειάς της. Η φύση, άλλωστε, της δυναμικής αυτής εκπομπής, όπως διερευνήθηκε στο Εργαστήριο Φυσικής, δεν έμοιαζε ηλεκτρικής φύσεως. Ο Καθηγητής Χόνδρος το υπέθεσε αρχικά, μα το ηλεκτροκαρδιογράφημα της Κλειούς, εκτελεσμένο επιμελώς από τον καρδιολόγο κύριο Παπαπαναγιώτου, απέδειξε το αντίθετο.

Ούτε μαγνητικής φύσεως, όμως, είναι, αφού η Κλειώ μετακινούσε αντικείμενα φτιαγμένα όχι μόνο από μέταλλα, αλλά από κάθε ετερόκλητο υλικό. Τότε;

Την πιθανή λύση μας τη δίνει η σπουδή των πειραματικών ψυχικών φαινομένων. Υπάρχει, λοιπόν, ένας παράγοντας στον άνθρωπο, που μπορεί να διενεργεί την τηλεπάθεια, τη διόραση, την ψυχομετρία, το εκτόπλασμα, αποτελώντας μυστήριο για την έμψυχη ζωή και τα ένστικτα.

Αυτόν τον εξέχοντα παράγοντα, ο Σωκράτης τον ονόμασε “δαιμόνιον”, ο Αριστοτέλης “εντελέχειαν”, ο Ντεκάρτ “ενδόμυχον”, ο Σοπενχάουερ “θέληση”, ενώ η νεότερη επιστήμη το αποκάλεσε “υποσυνείδητο”. Φυσικά, η διαίσθηση των λαών το ονομάτισε “ψυχή”, διότι ασφαλώς περί αυτής πρόκειται.

Ήδη τα τηλεκινητικά φαινόμενα αποδεικνύουν όχι μόνο ότι ο παράγοντας αυτός υπάρχει και εξακριβώνεται πειραματικώς, αλλά και ότι, εκπεμπόμενος από το σώμα των μέντιουμ, εξουσιάζει το ενσυνείδητο και δρα ως ενσυνείδητη οντότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηλεκινητικά φαινόμενα δεν είναι άσκοπα, δεν είναι μια τυφλή δύναμη, αλλά σκοπός τους είναι να πραγματώσουν κάποια ιδέα. Επομένως, η επιστήμη της ψυχοφυσιολογίας είναι η αδιάψευστη και πειραματικά τεκμηριωμένη απόδειξη της ίδιας της ύπαρξης της ψυχής.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 20/06/1933…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", στις 20/06/1933


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου