Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 22, 2018

Δείτε Τι Πραγματικά Τρώμε…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αν έχετε ποτέ διαβάσει τις λίστες συστατικών στις συσκευασμένες τροφές, γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στις τροφές στις
μέρες μας από ότι υπήρχαν στις προηγούμενες γενεές. Κάθε συσκευασμένη τροφή σήμερα περιέχει έναν μεγάλο κατάλογο από συντηρητικά, χρωστικές, γευστικά συστατικά, γαλακτωματοποιητές και πολλά άλλα.


Ένα πρόσθετο τροφίμων αναφέρεται σε κάθε συ¬στατικό που προστίθεται σε μια τροφή, αλλά σύμφωνα με τον ορισμό του FDA (Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων) αλλά και των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διατροφή, ένα πρόσθετο τροφίμων είναι «κάθε συστατικό του οποίου η προβλεπόμενη χρήση συντελεί ή αναμένεται να συντελεί – άμεσα ή έμμεσα – στο να επιδράσει στα χαρακτηριστικά κάθε τροφίμου». Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 πρόσθετα τροφίμων που τα βρίσκετε σε επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.


Όταν αγοράσετε ένα πακέτο τυρί, περιμένετε ότι περιέχει γάλα και αλάτι. Το ψωμί που αγοράζετε, περιμένετε ότι περιέχει αλεύρι, μαγιά και αλάτι, και όταν αγοράσετε κονσέρβα φασολιών, νομίζετε ότι περιέχει μόνο φασόλια. Στην πραγματικότητα, το τυρί περιέχει συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Το συσκευασμένο ψωμί περιέχει σιρόπι καλαμποκιού ή άλλα γλυκαντικά, συντηρητικά και μερικές φορές trans λιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια). Τα φασόλια του κουτιού περιέχουν μεγάλο αριθμό προσθέτων, όπως σιρόπι καλαμποκιού, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες, πέρα από το ότι από το τοίχωμα της κονσέρβας διαχέονται τοξικές ουσίες, όπως το BPA ( Bisphenol A), στα ελληνικά γνωστή ως δισφαινόλη Α. (Η δισφαινόλη Α είναι ένα βιομηχανικό χημικό, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μερικών πλαστικών και ρητινών από τη δεκαετία του 1960. Βρίσκεται σε πολυανθρακικά πλαστικά και εποξικές ρητίνες. Τα πολυανθρακικά πλαστικά χρησιμοποιούνται συχνά σε δοχεία που αποθηκεύουν φαγητό και ποτά, όπως τα μπουκάλια νερού. Οι εποξικές ρητίνες χρησιμοποιούνται ως επικάλυμμα του εσωτερικού μεταλλικών προϊόντων, όπως κονσέρβες τροφίμων. Μερικοί ερευνητές έχουν δείξει ότι η δισφαινόλη Α μπορεί να διαρρεύσει στην τροφή ή στα ποτά από τις συσκευασίες που έχουν παραχθεί από δισφαινόλη Α. Η έκθεση στη δισφαινόλη Α είναι θέμα για ανησυχία λόγω των πιθανών επιδράσεών της στον εγκέφαλο, στη συμπεριφορά και στον προστάτη των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών.



Για να αποφύγετε τη δισφαινόλη Α, πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε προϊόντα που γράφουν BPA-free, δηλαδή ελεύθερα δισφαινόλης Α, να αποφεύγετε τροφές σε κονσέρβες και να μην μαγειρεύετε πολυανθρακικά πλαστικά σε φούρνους μικροκυμάτων ή να τα βάζετε σε πλυντήριο πιάτων, διότι το πλαστικό μπορεί να διασπαστεί και να επιτρέψει τη διήθηση της δισφαινόλης Α στις τροφές. Χρησιμοποιείτε συσκευασίες από γυαλί, πορσελάνη ή ανοξείδωτο χάλυβα για τις ζεστές τροφές και τα υγρά αντί για πλαστικές συσκευασίες).
Αν τρώτε μεγάλες ποσότητες συσκευασμένων τροφών, εισάγετε στον οργανισμό σας μεγάλες ποσότητες από πρόσθετα, πολλά από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 90% της διατροφής των περισσότερων Αμερικανών αποτελείται από συσκευασμένες τροφές, και αναμφίβολα αυτό είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της κακής υγείας των κατοίκων των ΗΠΑ. Φυσικά και οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες καταναλώνουμε πολλά πρόσθετα.


Ας εξετάσουμε εν συντομία ποιες είναι οι κατηγορίες των προσθέτων που μπαίνουν στα τρόφιμα:
Χρωστικές: Οι χρωστικές ουσίες προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα στις τροφές.
Συντηρητικά: Τα συντηρητικά προστατεύουν από τη φθορά των
των τροφών που προκαλούν οι μικροοργανισμοί.

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά καθυστερούν ή αποτρέπουν την οξειδωτική αλλοίωση των τροφών, όπως όταν τα λίπη και τα έλαια ταγκίζουν.
Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά προσδίδουν γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη.
Ενισχυτικά γεύσης: Τα ενισχυτικά γεύσης βελτιώνουν τη γεύση και/ή το άρωμα της τροφής.
Γαλακτωματοποιητές: Οι γαλακτωματοποιητές αποτρέπουν τα μείγματα λαδιών και νερού (για παράδειγμα στη μαγιονέζα) από τον διαχωρισμό.
Σταθεροποιητές: Οι σταθεροποιητές διατηρούν ομοιόμορφο τον διασκορπισμό των συστατικών σε μια τροφή.
Πυκνωτικά: Τα πυκνωτικά αυξάνουν το κολλώδες των τροφών σε μια επιθυμητή πυκνότητα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου