Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 23, 2019

«Ξεφτίλα και ντροπή, σουβλάκι να αγοράζεις απ' αυτό το μαγάζι»



Πάνω από 500 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό. Στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά το μαγαζί
στην οδό Βεάκη 56 και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνταχθούν μαζί τους

«Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, σκλάβους θα μας έχουν για μια μπουκιά ψωμί», φώναζαν την Παρασκευή το απόγευμα έξω από το μαγαζί του Χρήστου Σαλμά στην οδό Βεάκη 56 εκατοντάδες συγκεντρωμένοι από σωματεία βάσης, τοπικές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες. Διαμαρτύρονταν για τον ξυλοδαρμό διανομέα του σουβλατζίδικου, στον οποίο έστησαν ενέδρα με παραπλανητική παραγγελία ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού και μπράβος για να τον τιμωρήσουν που διεκδίκησε δεδουλευμένα και ένσημα.

"Μαφιόζικη συνενοχή"

Το περιστατικό συνέβη στις 23 Δεκεμβρίου τα ξημερώματα. Ο Μοχάμεντ, που είχε απολυθεί τότε από το σουβλατζίδικο, κλήθηκε να πάει παραγγελία για το νέο σουβλατζίδικο στο οποίο δούλευε. Εκείνο που παραξενεύει, όπως αποκαλύπτει η «Εποχή» με ρεπορτάζ του Τάσου Γιαννόπουλου που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, είναι πως ζητήθηκε από τον Μοχάμεντ «να μη χτυπήσει το κουδούνι, αλλά να πατήσει την κόρνα» του δικύκλου. Μετά τον ξυλοδαρμό, όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ στην «Ε», "με πήραν πάλι και με ρώτησαν, σαν να ξέρουν ότι κάτι είχε συμβεί, αν είμαι καλά».

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Μοχάμεντ, αφού είχε απολυθεί από το σουβλατζίδικο στη Βεάκη 56, είχε επιχειρήσει να εργαστεί στο σουβλατζίδικο Τaste Εat, όμως ο ιδιοκτήτης του έθεσε ως προϋπόθεση για να εργαστεί εκεί να αποσύρει τη μήνυση εις βάρος του Χ. Σάλμα. Ο Τ. Γιαννόπουλος κάνει λόγο στο ρεπορτάζ του για «μαφιόζικη συνενοχή».

375 μέρες χωρίς ρεπό

Στη δική της καταγγελία η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου αναφέρει ότι ο συνάδελφός τους «εργάστηκε 375 μέρες χωρίς ρεπό, για 7 και πλέον ώρες καθημερινά, ασφαλιζόμενος μόνο για 8 ώρες την εβδομάδα, χωρίς δώρα, χωρίς επιδόματα, χωρίς νυχτερινές προσαυξήσεις ή ό,τι άλλο προβλέπει η εργατική νομοθεσία».

Στη συνέχεια «ο εργαζόμενος άρχισε να διαμαρτύρεται για την υποδηλωμένη εργασία του διεκδικώντας παράλληλα την πλήρη ασφάλισή του. Στις 29 Σεπτέμβρη του 2018 ο Σαλμάς τον απέλυσε λέγοντάς του ειρωνικά 'πήγαινε να βρεις αυτούς που κολλάνε όλα τα ένσημα'. Στη συνέχεια κατέφυγε στο ΙΚΑ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Περιστερίου διεκδικώντας ένσημα και δεδουλευμένα. Αρχές Δεκεμβρίου του 2018 στην τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ η εργοδοσία δεν αποδέχτηκε τις οφειλές της και καλέστηκε να καταβάλει στον εργαζόμενο επιδόματα και δώρα με βάση την εικονική σύμβαση».

Ύστερα από επικοινωνία μας με το ΣΕΠΕ, μας είπαν ότι, αν ο εργαζόμενος είχε προσφύγει στο Σώμα την περίοδο που ακόμη εργαζόταν, τότε θα δινόταν πιο εύκολα η δυνατότητα να επιβεβαιωθούν οι οφειλές του Χρ. Σαλμά. Σημειώνεται ότι ο Χρ. Σαλμάς είναι ιδιοκτήτης και του ψητοπωλείου «Το σουβλάκι της Ιφικράτους» στο Χαλάνδρι.

"Υπόγραψε, αλλιώς θα έρθω σπίτι σου"

Στις 11 Δεκεμβρίου στη 1 τα ξημερώματα ο Μοχάμεντ δέχτηκε απειλητικό μήνυμα από τον Χρ. Σαλμά, το οποίο ανέφερε: «Αύριο κανόνισε, πρέπει να υπογράψεις τα χαρτιά, αλλιώς θα έρθω σπίτι σου». Σύμφωνα με τη ΣΒΕΟΔ, όταν η αρμόδια για την περιοχή προϊσταμένη του ΣΕΠΕ τον κάλεσε στο γραφείο της, όπου βρισκόταν και ο Χ. Σαλμάς, του είπε: «Ρε, γιατί έχεις κάνει καταγγελία; Ο κύριος Σαλμάς είναι καλός άνθρωπος» και παράλληλα του υπέδειξε μαζί με τον Σαλμά να υπογράψει την οικειοθελή αποχώρησή του.

Από το ΣΕΠΕ μας διέψευσαν το συμβάν. Ανέφεραν ακόμη στην «Α» ότι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έλεγχος στο μαγαζί, όπου διαπιστώθηκε ότι τρεις εργαζόμενοι ήταν εκτός του ωραρίου που προβλέπει η σύμβασή τους. Χωρίς να μας απαντηθούν λεπτομέρειες, μας είπαν πως στον εργοδότη θα επιβληθεί υψηλό πρόστιμο.

Από τη ΣΒΕΟΔ σημειώνεται ακόμη πως «το πρωί μετά τον ξυλοδαρμό, όταν ο συνάδελφος έφυγε από το Αττικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε, συνειδητοποίησε πως του έλειπαν 170 ευρώ. Ο συνάδελφος κατέθεσε μήνυση στο αρμόδιο Α.Τ. κατά του Χρήστου Σαλμά και του 'φουσκωτού' και αναμένονται εξελίξεις».

Ηχηρό μήνυμα από την κινητοποίηση

Η μαζική κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή έστειλε πάντως ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Περισσότερα από 500 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν έξω από το σουβλατζίδικο της Βεάκη 56. Εκεί, αντικρίζοντας γεμάτο το μαγαζί, φώναξαν το σύνθημα: «Είναι ξεφτίλα, ξεφτίλα και ντροπή σουβλάκι να αγοράζεις από αυτό το μαγαζί». Οι πελάτες στη συνέχεια ενημερώθηκαν για την κατάσταση και αποχώρησαν. Το μαγαζί έκλεισε συμβολικά με τους διαδηλωτές να καλούν τους εργαζόμενους να συνταχθούν στον αγώνα και να μην φοβούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου