Το όνομά της απασχόλησε πολύ την Ελλάδα όχι μόνο λόγω της εγκληματικής της δράσης, μα διότι υπήρξε μία από τις πιο εντυπωσιακές
μπασκετμπολίστριες των γηπέδων της χώρας μας.
Και το όνομα αυτής, Ολιβέρα Τσίρκοβιτς.
Γνωστή στους κύκλους της ως Όλια. Ψηλή –άγγιζε το 1,93-, με εκπληκτικό κορμί και κατάξανθα μαλλιά, αποφάσισε εύκολα να μεταπηδήσει από τα μπασκετικά παρκέ στα «καλάθια» των μεγαλύτερων κοσμηματοπωλείων και μεγάλων καταστημάτων με πανάκριβα επώνυμα προϊόντα, βάζοντας το δικό της λιθαράκι σε σωρεία ληστειών που προκάλεσαν πονοκέφαλο στις Αρχές.
Αιτία; Ο έρωτας.
Ήταν τη δεκαετία του 1990 όταν η Τσίρκοβιτς σάρωνε στα γήπεδα φορώντας φανέλες γνωστών ομάδων, μεταξύ των οποίων ο Παναθηναϊκός και το Παγκράτι. Από κορίτσι των γηπέδων, καταλήγει μέλος της διαβόητης σπείρας «Ροζ Πάνθηρες» που ρήμαζε καταστήματα με εμπόρευμα πολλών εκατομμυρίων και η οποία είχε απλώσει τα δίχτυα της και στην ελληνική αγορά.
Η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τον Κορυδαλλό: Κινηματογραφική «έξοδος» για τη Σέρβα «αμαζόνα» γηπέδων και… ληστειών
Η Όλια βρίσκεται μπλεγμένη λόγω… καραυνοβόλου έρωτα με 36χρονο Σέρβο ο οποίος αποδείχθηκε πως ήταν ο «εγκέφαλος» της θρυλικής σπείρας ληστών στο παρακλάδι της στα ελληνικά εδάφη.
Μιλάμε για μία εγκληματική οργάνωση που είχε καταφέρει να αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά από δεκάδες καταστήματα σε Αθήνα, Ρόδο, Σαντορίνη και Κω, έχοντας διαπράξει περισσότερες από 116 ληστείες.
Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τρεις μόνο ληστείες σε νησιά – τουριστικά θέρετρα τους εξασφάλισαν λεία αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ! Κι αυτό, έχοντας αφαιρέσει πανάκριβα κοσμήματα, μεταξύ των οποίων ρολόγια των οποίων η αξία υπολογιζόταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ανάμεσα στα θύματά τους στην Αθήνα ήταν και η Δέσποινα Μοιραράκη.
Είχαν πλαστά διαβατήρια και άδειες οδήγησης, ενώ για τη μεταξύ τους επικοινωνία χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα στο όνομα… ανύπαρκτων προσώπων, κάτι που έκανε τον εντοπισμό τους ακόμα δυσκολότερο.
Από αμαζόνα των γηπέδων… η σύγχρονη Μπόνι
Η οποία έχοντας βρει τον Κλάιντ της, τα έπαιξε όλα για όλα. Η ίδια, δεν συμμετείχε στις εισβολές στα καταστήματα, έπαιζε όμως τον δικό της καθοριστικότατο ρόλο στην επιτυχία του σχεδίου των επικίνδυνων ληστών.
Η ίδια, λόγω της εντυπωσιακής της εμφάνισης έδινε το «παρών» στις επιχειρήσεις που είχαν αποτελέσει στόχο για τους κακοποιούς και υποκρινόμενη την ευκατάστατη πελάτισσα, σύζυγο μεγαλοεπιχειρηματία, ζητούσε να δει τις ακριβότερες συλλογές κοσμημάτων.
Πάντα φρόντιζε να κερδίζει χρόνο μέσα στα καταστήματα, με σκοπό φυσικά να εντοπίσει το πώς λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας και να ενημερώσει τους «έμπειρους» συνεργούς της.
Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που έλαβαν χώρα οι πρώτες συλλήψεις.
Η αρχή του τέλους
Ήταν Νοέμβριος του 2011 όταν τα πρώτα μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν, στην προσπάθειά τους να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο στην Ηλιούπολη. Ωστόσο, έμειναν αρκετοί ακόμα για να συνεχίσουν να αδειάζουν το εμπόρευμα των καταστημάτων με «γερό» τζίρο. Ακόμα τρία μέλη έπεσαν στα δίχτυα της Αστυνομίας μερικούς μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2012 στην περιοχή της Καλλιθέας.
Ανάμεσά τους και η 43χρονη τότε «αμαζόνα» της συμμορίας που είχε εξελιχθεί σε δυνατό χαρτί της οργάνωσης.
Αμέσως προφυλακίστηκε, αλλά πριν προλάβει να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα, οργανώνει μια απόδραση που θα ζήλευαν ακόμα και τα καλύτερα «μυαλά» του Κορυδαλλού!
Η μεγάλη «έξοδος»
Από τη στιγμή που περνά το κατώφλι των φυλακών, η Όλια ξεκινά να σκέφτεται τον τρόπο που θα κατάφερνε να αποδράσει. Και δεν άργησε να βρει τον τρόπο: Θα χρησιμοποιούσε (ξανά) τη γοητεία της. Αυτή τη φορά, φορώντας τη μάσκα του «καλού» παιδιού που δεν έχανε ποτέ την όρεξη και το χαμόγελό του. Γρήγορα γίνεται συμπαθής σε συγκρατούμενες και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καταφέρνοντας να κερδίσει την εύνοια και την εμπιστοσύνη τους.
Η συμπάθεια προς το πρόσωπό της τής ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να μπαινοβγαίνει με ευκολία στο γραφείο του Διευθυντή των Φυλακών με την πρόφαση πως… θέλει να χαρίσει στις εγκαταστάσεις μια πιο ευχάριστη νότα, διακοσμώντας τους τοίχους του θυρωρείου με ζωγραφιές.
Λέγεται πως το σχέδιο αυτό αποτελούσε έμπνευση δική της και του Σέρβου συντρόφου της, ο οποίος δεν είχε συλληφθεί.
Στις 15 Ιουλίου 2012 όλα ήταν έτοιμα. Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο. Η ίδια θα ζητούσε από μία σωφρονιστική υπάλληλο που τη συμπαθούσε να της ανοίξει την πόρτα προκειμένου να της φέρει κάποιος δικός της μερικά χρώματα που χρειαζόταν για να βάψει τους τοίχους. Η υπάλληλος δέχτηκε παρά τους κανονισμούς που απαγόρευαν κάτι τέτοιο και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε.
Σε μερικά λεπτά, η ίδια θα βρισκόταν αναίσθητη στο έδαφος και η Όλια να αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας.
Μόλις η σωφρονιστική υπάλληλος –η οποία αργότερα τέθηκε σε διαθεσιμότητα- έσκυψε να ελέγξει το κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα χρώματα, δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με τη λαβή όπλου και χάνει τις αισθήσεις της. Η Τσίρκοβιτς περνά ανενόχλητη την κεντρική πόρτα των φυλακών μαζί με τον συνεργό της και μένει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε ποτέ να αποδράσει από τον Κορυδαλλό.
Όπως θα έγραφε αργότερα στο βιβλίο της «Pink Panter: Η εξομολόγηση από τις φυλακές», την απόφαση να αποδράσει την πήρε επιθυμώντας να βρεθεί στο πλευρό του γιου της που βρισκόταν στη Σερβία. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να δηλώσει υπερήφανη για το κατόρθωμα να κερδίσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που κατάφερε να αποδράσει από το συγκεκριμένο μέρος.
Η χαρά δεν κρατά πολύ
Μερικούς μήνες αργότερα, η κακοποιός συλλαμβάνεται ξανά και πλέον η «γοητεία» της, δεν συγκινεί τα όργανα της τάξης. Το 2013 καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 12 ετών, με τον σύντροφό της να δέχεται ποινή 24 ετών, έχοντας σκοτώσει έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ληστείας.
Εντέλει, η πρώην μπασκετμπολίστρια έμεινε πίσω από τα σίδερα μόλις 5 χρόνια, καθώς το Εφετείο μείωσε τη δωδεκαετή ποινή της στα δύο χρόνια.
Το 2016 ήταν ξανά ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου