Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μία λίστα με 12 οικογένειες βακτηρίων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, είναι η ανθεκτικότητά τους στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Η Δρ. Μαρί Κίτνεϊ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, εξηγεί ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά, έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Ωστόσο, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό.
«Χωρίς νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση θανατηφόρων λοιμώξεων, σωτήριες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση οργάνων, αλλά και πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η καισαρική τομή και η αντικατάσταση ισχίου, θα είναι δυνητικά θανατηφόρες», δήλωσε ο Τιμ Τζινκς, επικεφαλής στο τμήμα των Ανθεκτικών στα Φάρμακα Λοιμώξεων του παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού υγείας Wellcome Trust.
Ο Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι, σχεδόν 700.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, από τα ανθεκτικά μικρόβια. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μέχρι το 2050 θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.
Η λίστα των απειλητικών βακτηρίων
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα βακτήρια με βάση το επίπεδο της αντοχής τους στα φάρμακα, την ευκολία μετάδοσής τους και πόσο απειλητικά είναι για την υγεία. Έτσι, εντάχθηκαν στην λίστα του ΠΟΥ χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ανάγκη για ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών: σε κρίσιμης, υψηλής και μέσης προτεραιότητας.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν πολυανθεκτικά βακτήρια, που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, όπως η ψευδομονάδα η αεριογόνος, το εντεροβακτήριο και το ακινετοβακτήριο baumannii. Μπορούν να προκαλέσουν βαριές και συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως σηψαιμία και πνευμονία.
Στις άλλες δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται βακτήρια με υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, που προκαλούν πιο συνηθισμένες παθήσεις, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το καμπυλοβακτηρίδιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η σαλμονέλα.
Σε αυτή λίστα δεν περιλαμβάνονται τα παθογόνα βακτήρια της φυματίωσης, παρά την υψηλή αντοχής τους στα αντιβιοτικά, δεδομένου ότι είναι αντικείμενο άλλων εξειδικευμένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων του ΠΟΥ. Ο σκοπός σύνταξης της λίστας, είναι να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνήσεις, με γνώμονα την εύρεση νέων αντιβιοτικών, για την καταπολέμηση δύσκολα αντιμετωπίσιμων λοιμώξεων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου