Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 26, 2019

Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Μάχη μεταξύ Πρωτοκόλλου και Έρωτα με μεγάλο νικητή τον Έρωτα!..

Ο Τάσος Χαραλάμπης αρνείται να αποχωρισθεί την πριγκίπισσα-Επεμβαίνει ο Μέγας Αυλάρχης

Παρουσίαση Κώστας Τσαλαχούρης

Το γεγονός του γάμου πλέον είναι μια πραγματικότητα. Πέρασε σχεδόν ένας μήνας που η πριγκίπισσα Αζζά, αδελφή μεγαλύτερη του βασιλιά του Ιράκ, συνοδευόμενη από τη μικρότερη αδελφή της Ρατζιχά, όπως συνήθιζε από χρόνια, να περάσει μερικές εβδομάδες στο νησί της Ρόδου. Οι κυρίες κατέλυσαν στο Ξενοδοχείο των Ρόδων.

Και ιδού ένα ωραίο πρωινό, η πριγκίπισσα Ρατζιχά κτύπησε την πόρτα του δωματίου της αδελφής της για να πάρουν μαζί το πρωινό, διαπίστωσε την εξαφάνισή της· τον ίδιο χρόνο και η διεύθυνση του Ξενοδοχείου σημείωνε την απουσία του θυρωρού, νεαρού Ιταλού, είκοσι πέντε χρόνων, ονόματι Αναστάσιος Χαραλάμπης(1).



Η άφιξη του Μεγάλου αυλάρχη του Ιράκ, όπως απαθανατίζεται στον ελληνικό Τύπο


Μετά από μερικές ώρες αναμονής , η πριγκίπισσα Ρατζιχά και η διεύθυνση του Ξενοδοχείου φθάνουν στο αναντίρρητο γεγονός, αλλά και στο συμπέρασμα που για την μία ήταν σκάνδαλο και για την άλλη ένα μέσο συναισθηματικό, για να δημοσιοποιηθεί: οι δύο εξαφανισμένοι άρχισαν να πρωταγωνιστούν σε μια μοναδική μυθιστορηματική περιπέτεια!

Η πριγκίπισσα Αζζά δραπέτευσε με τον ωραίο θυρωρό. Και συνεχίζει(2)…

Το ρομαντικό ειδύλλιο του Τάσου και της Αζζά γίνεται μύθος, η αγάπη τους άσβηστη, παντοτινή, φλογερή, περίσσια, θρέφει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, το αναγνωστικό κοινό, και οι ερευνητές εντρυφούν και αναδίδουν τους μεγάλους έρωτες όλων των εποχών, με κύριο αυτόν του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Η΄(3) που ανήλθε στο θρόνο στις 20 Ιανουαρίου 1936, και στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, παραιτήθηκε όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παντρευθεί την Αμερικανίδα Μπέσι Γουάλις Γουόρφιλντ Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη…


Στην μακρινή Ινδοκίνα(4), στη στήλη της, «Σελίδα της Γυναίκας», στην εφημερίδα «La Nouvelliste d’ Indochine(5)», στις 13 Μαρτίου 1937, η Μύριαμ Harry(6), γράφει με τίτλο «Φεμινισμός στο χαρέμι του Ιράκ», για το σκάνδαλο της πριγκίπισσας Αϊσέ(7), τις χίλιες και μια νύχτες, για τις μαγευτικές βραδιές του νησιού των ρόδων και της Αφροδίτης, για τον μικρό Άδωνι, τον Χαραλάμπη, που έχει τα χρυσά κλειδιά ενός παραδεισένιου έρωτα. Το κείμενο είναι μια ωδή στον τέλειο, παράφορο και πύρινο έρωτα(8).

Η εφημερίδα της Ινδοκίνας «Le Nouvelliste d' Indochine», στις 13 Μαρτίου 1937, και στη σελίδα της Γυναίκας αναφέρεται στο μεγάλο έρωτα του Τάσου με την Αζζά


Στο γαλλικό περιοδικό «Sans-Gêne», στις 27 Ιουνίου 1936, ένα μήνα σχεδόν μετά το γάμο των δύο νέων, δημοσιεύεται ολοσέλιδο κείμενο του Γκαμπριέλ Λακάζ με τίτλο «Πειρασμός Χαραλάμπη(9)», όπου αναφέρεται στην πάλη, μεταξύ του Πρωτοκόλλου και του Έρωτα, με νικητή τον Έρωτα, δηλώσεις της πριγκίπισσας, την άρνηση του Τάσου να εγκαταλείψει την αγαπημένη του και…και…

Τις πρώτες μέρες της επιστροφής τους στη Ρόδο, ο Χαραλάμπης παραχώρησε συνέντευξη στον ανταποκριτή του Πρακτορείου Στέφανι(10), όπου μεταξύ των οποίων ανέφερε:


-Γνωρίζετε την καταγωγή μου. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σ’ αυτό το ξενοδοχείο, όπου σας δέχομαι σήμερα, εργασθείς εντίμως για να συντηρώ τη μητέρα μου, την οποία λατρεύω και την λοιπή οικογένειά μου… Παρατήρησα ότι η πριγκίπισσα έδειχνε προς εμένα ιδιαίτερη εύνοια και με περίμενε στον εξώστη, όταν τέλειωνα την εργασία μου.

Έβλεπα πόσον ήταν παράδοξη η θέση μου και αντιλαμβανόμενος το αδύνατον, του να συνάψω σχέσεις με μια πριγκίπισσα, ένεκα της κοινωνικής διαφοράς, αλλά η Φεϋζάλ(11) με αγάπησε μέχρι του σημείου να απαρνηθεί, όπως και το έπραξε, τη θρησκεία της, την οικογένειά της.


Λιλή Κουγιουμτζόγλου. Η κοσμική κυρία που έφτασε στη Ρόδο για να συναντηθεί με το ζεύγος Χαραλάμπη



Το συμβάν είναι απίστευτο. Πήγα στη Βαγδάτη, αλλά η Φεϋζάλ δεν ήταν ποτέ μόνη και κατόρθωσα μόνο να της μιλήσω τηλεφωνικά, δύο ή τρεις φορές. Ο γάμος, ο οποίος προκάλεσε τόσο θόρυβο και τόσα σχόλια και εναντίον του καταβλήθηκαν τόσες προσπάθειες, κατορθώθηκε τέλος να πραγματοποιηθεί και ήδη είμαστε ευτυχισμένοι».

Σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε η πριγκίπισσα(12) και «μου εδήλωσε», σημειώνει ο ανταποκριτής, «ότι είναι ευτυχισμένη. Ευτυχής, γιατί δεν είχε ποτέ ανάγκη μεγαλοπρεπούς αυλής, απαρνήθηκε τη θρησκεία και τη θέση της χάρη στον έρωτά της, ο οποίος δεν είναι ιδιοτροπία , αλλά αίσθημα ικανό για κάθε θυσία.


Ο κόσμος πιθανόν να κραυγάζει για το σκάνδαλο αλλά εγώ δεν είμαι διατεθειμένη να επιστρέψω στο Ιράκ».

Και ενώ οι φήμες αναφέρουν, ότι το ζεύγος φοβούμενο τη μήνι της Βασιλείας του Ιράκ, κατέφυγε στη Σύμη, ο Μέγας Αυλάρχης Ταχσίν-Καδρή πασάς, είχεν επαφές με αρμόδιους παράγοντες του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών και με την Πρεσβεία της Ιταλίας, για να του χορηγηθεί visa για τη Ρόδο, πράγμα που του το αρνήθηκαν. Δεν του επιτράπηκε να παραμείνει έστω και για λίγο, πάνω στο πλοίο που θα προσέγγιζε το λιμάνι της Ρόδου. Έτσι εγκατέλειψε την προσπάθεια να επιβιβαστεί στον Πειραιά, του πλοίου «Καλλιθέα», που εκτελούσε την εβδομαδιαία συγκοινωνία με τα Ιταλικά Νησιά του Αιγαίου.

Κατόπιν τούτου πήρε στο ρουμανικό ατμόπλοιο «Ρομάνια» για τη Χάιφα. Μαζί του ταξίδεψε και η πριγκίπισσα Ρατζιχά, αδελφή της Αζζά, με την ακολουθία της, που επέστρεψαν στη Βαγδάτη. Η παραμονή του Μεγάλου Αυλάρχη στην Αθήνα, διήρκεσε σαράντα οκτώ ώρες. Είχε επίσης επαφές και με την Πρεσβεία της Αγγλίας. Μάλιστα κυκλοφόρησαν φήμες ότι η αγγλική κυβέρνηση θα διέθετε πολεμικό πλοίο(13), για να παραλάβει την πριγκίπισσα από τη Ρόδο να την μεταφέρει σε λιμάνι της Παλαιστίνης(14)και απ’ εκεί να επιστρέψει στη Βαγδάτη!..

Ο Ταχσίν πασάς κάλεσε επίσης τον κουμπάρο του ζεύγους Καράκαλο, από τον οποίο ζήτησε να μεσολαβήσει για τη λύση του γάμου, αλλά αρνήθηκε διαρρήδην να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.



Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Τετάρτη 3 Ιουνίου 1936, κορυφαίο πρώτη σελίδα δεξιά


Το γαλλικό περιοδικό «Sans-Gêne», με ολοσέλιδο κείμενο για το μεγάλο Έρωτα!


Δεν περνά απαρατήρητο το σούρτα φέρτα από τα διαμερίσματα του μεγάλου Αυλάρχη μιας σικάτης κυρίας, τέλειας, κοσμικής, νόστιμης. Δεν είναι άλλη από την κυρία Λιλή Κουγιουμτζόγλου(15) η οποία παρέμεινε την πρώτη φορά μια και πλέον ώρα, συνομιλώντας με τον πασά, και τις άλλες που ακολούθησαν μέχρι να φύγει για τη Ρόδο στα κλεφτά, μερικά λεπτά. Η κυρία Κουγιουμτζόγλου έπαιξε ενεργό ρόλο στην περίφημη υπόθεση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Σαμουήλ Ίνσουλ, του οποίου διευκόλυνε την απόδραση(16) με το ελληνικό φορτηγό «Μαιώτις».

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η επίσκεψη της κυρίας Κουγιουμτζόγλου στον Αυλάρχη και η ανταπόδοση της επισκέψεως αυτής, τη νύχτα στο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας», όπου η κυρία διέμενε ως και η επακολουθήσασα μακρά συνεργασία τους, είναι αρκετά για να δώσουν την εντύπωση ότι η εν λόγω κυρία άρχισε να παίζει στην υπόθεση, πρωτεύοντα ρόλο(17).


Και δεν είχαν άδικο γιατί ταυτόχρονα με την αναχώρηση του πασά, η κυρία Κουγιουμτζόγλου βρέθηκε στη Ρόδο, και μάλιστα να διαμένει στο «Ξενοδοχείο των Ρόδων». Πάντως ο δικηγόρος της αδελφής της Αζζά διέψευδε συνεχώς ότι η κυρία Λιλή έχει κάποια ανάμειξη!..

Η Εφημερίδα «Πατρίς» σε δεύτερη έκδοσή της τη νύχτα 3 Ιουνίου 1936 γράφει σε κορυφαίο δίστηλο ότι η υπόθεση της πριγκίπισσας θα δημιουργήσει με την ανάμειξη των πρεσβειών Αγγλίας και Τουρκίας, σοβαρό διπλωματικό ζήτημα και δεν αποκλείονται διεθνείς περιπλοκές. Επίσης γράφει ότι δεν επιβιβάστηκε η κυρία Λιλή Κουγιουμτζόγλου στο ατμόπλοιο «Καλλιθέα», ούτε άλλος ενδιαφερόμενος.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι ο σύζυγος της κυρίας Κουγιουμτζόγλου είναι εγκατεστημένος στη Βασόρα και είναι ένας από του πλουσιότερους εμπόρους χουρμάδων, εκτελεί χρέη προξένου της Ελλάδος εκεί, και έχει στενές σχέσεις με τη Βασιλική οικογένεια του Ιράκ.

ΑΥΡΙΟ: Η γραφίδα του ποιητή της Ρόδου Κ.Ν. Κωνσταντινίδη για το ειδύλλιο



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Σε όλα τα κείμενά του, αναγράφει τον Τάσο, Αναστασίας.

2. Το κείμενο καλύπτει τις σελίδες 498 και 499, με φωτογραφικά ενσταντανέ αλλά με λάθος λεζάντες.!..

3. Εδουάρδος Η, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, και των Βρετανικών Κτήσεων, Αυτοκράτορας των Ινδιών (23.6.1894-29.5.1972)

4. Ινδοκίνα, αποικία γαλλική-το σημερινό Βιετνάμ.

5.Εβδομαδιαία-Πολιτική, Οικονομική και Γραμμάτων, Σάββατο 13 Μαρτίου 1937, δεύτερος χρόνος, αριθμός φύλλου 27, σελίδα Πέμπτη.

6. Γαλλίδα Συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το όνομά της Μαρία Ροζέτα Σαπίρα (1869-10.3.1958), γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Άλλοι γράφουν ότι γεννήθηκε το 1875. Πολυβραβευμένη συγγραφέας, δεν πήρε το βραβείο Goncourt,το 1904, επειδή ήταν γυναίκα.

7. Έτσι την αναφέρει.

8. Στο τέλος, το κείμενο κλείνει με την απαγόρευση της αναδημοσίευσης. Φυσικά για την μακρινή εκείνη εποχή.

9. Υπέρτιτλος «le Coeur et le reste» και κύριο τίτλο «LA TENTATION DE CHARALAMBI».

10. Η συνέντευξη δόθηκε στο Αλμπέργκο ντε λε Ρόζε.

11. Στη συνέντευξη την αποκαλεί με το όνομα του πατέρα της

12. Εφημερίδα «Ελληνικόν Μέλλον», Κυριακή 30 Μαΐου 1936, τελευταία σελίδα.

13. Εφημερίδα «Πατρίς», Τετάρτη 3 Ιουνίου 1936.

14. Περί Κουγιουμτζόγλου και πολεμικού, «Ημερήσιος Κήρυξ» , πρώτη σελίδα, 3 Ιουνίου 1936.

15. Σερβικής καταγωγής από Ελληνίδα μητέρα, το γένος Δαβίδοβιτς, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 στη Νέα Υόρκη, παντρεύτηκε τον μεγαλέμπορο χουρμάδων Κουγιουμτζόγλου. Η αδελφή της Δέσποινα υπήρξε κατάσκοπος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη και παρέμεινε στις φυλακές της Ν. Υόρκης, όπου βρέθηκε δολοφονημένη, ένα πρωινό.

16. Απέδρασε από το ελληνικό καταφύγιό του με τη βοήθεια της Λιλής η οποία λέγεται ότι υπήρξε ερωμένη του. Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» 20.11.1999, Αφιέρωμα-Ελληνικός 20ός αιώνας-τα γεγονότα 1934.

17. Είχαν συναντηθεί πριν ένα χρόνο, στις ιαματικές πηγές Aix les Bains, στη Γαλλία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου