Ο δήμος της πόλης Gävle αποφάσισε στην πινακίδα καλωσορίσματος να βάλει μια μουσουλμάνα με ισλαμικό πέπλο, ως ένδειξη
της "μεγάλης ποικιλομορφίας" της πόλης, σύμφωνα με την σουηδική ιστοσελίδα Nyheter Idag. Η πινακίδα βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης. Μεταγενέστερη δημοσιογραφική έρευνα, ωστόσο, αποκάλυψε τους δεσμούς της εικονιζόμενης με ένα τοπικό τζαμί, του οποίου ο ηγέτης αποθέωνε το ISIS και ακόμη προσπαθούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους τρομοκράτες.
Ο Johan Adolfsson, διευθυντής επικοινωνιών στο δήμο Gävle, εξήγησε ότι η γυναίκα στην πινακίδα είναι "μία από τις πολλές μουσουλμάνες της Gävle", τονίζοντας ότι η εμφάνισή της τονίζει την "μεγάλη ποικιλομορφία" της πόλης. Σύμφωνα με τονAdolfsson, σήμερα ομιλούνται 120 γλώσσες στο Gävle.
Ωστόσο, αυτή η ώθηση στην ποικιλομορφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς και συνηθισμένους Σουηδούς, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, τους οποίους υποτίθεται αντιπροσωπεύει το πέπλο.
Στην αρχή, ορισμένοι Σουηδοί χρήστες του διαδικτύου δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους και ισχυρίστηκαν ότι η πινακίδα ήταν προϊόν photoshop για να δημιουργήσει αναταραχή. Ωστόσο, ένα βίντεο που ανέβηκε από κάποιον ντόπιο έδειξε ότι είναι πράγματι αληθινή.
Ο βουλευτής των Σουηδών Δημοκρατών Roger Hedlund, ο οποίος είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Gävle, επέκρινε ιδιαίτερα την πινακίδα για ό, τι αντιπροσωπεύει. Ισχυρίζεται ότι ένα ένδυμα που για πολλές γυναίκες συνεπάγεται καταπίεση και έλλειψη ελευθερίας δεν θα πρέπει να νομιμοποιείται με κανέναν τρόπο.
"Κάποιος πρέπει να σκεφτεί τι σηματοδοτεί αυτό. Κάποιες πράγματι χρησιμοποιούν αυτό το ένδυμα, το hijab, οικειοθελώς. Αλλά όχι όλες. Αυτό είναι ένα ένδυμα που για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύει έλλειψη ελευθερίας», δήλωσε ο Hedlund, σύμφωνα με το Nyheter Idag.
Από το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών πάλι, η GhazalSaberian (φώτο) επέκρινε επίσης την πινακίδα που ερμήνευσε ως ένδειξη εμμονής με το πολιτικό Ισλάμ.
"Σκεφτήκατε ποτέ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν γυναίκες φυλακισμένες στο Ιράν και άλλες που μαστιγώνονται απλά επειδή έβγαλαν το πέπλο; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι γυναίκες λιθοβολούνται στη Σαουδική Αραβία γιατί έβγαλαν το πέπλο;» Η Saberianδιερωτάται στο Facebook, γιατί οι αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βομβαρδίζουν το κοινό με εικόνες και μηνύματα καταπίεσης γυναικών.
Από τους χριστιανοδημοκράτες η Soheila Fors μοιράστηκε ένα μήνυμα από μια ντόπια μουσουλμάνα που δεν φοράει hidzab.
"Μια γυναίκα από το Gävle μου έγραψε. «Είμαι μουσουλμάνα αλλά κυκλοφορώ χωρίς πέπλο. Η αδελφή μου στο Ιράν βρίσκεται στη φυλακή γιατί έβγαλε το πέπλο της. Εδώ, ο δήμος διαφημίζει μια γυναίκα με hijab. Δεν καταλαβαίνουν ότι η αφίσα αναγνωρίζει και δέχεται το μίσος και τις διώξεις εναντίον μας; Με εκτίμηση, Zohre»" έγραψε η Fors στο Facebook.
Ο Adolfsson απάντησε ότι η γυναίκα επέλεξε να φορέσει το hijabσύμφωνα με τις επιθυμίες της και ως μέρος της αυτογνωσίας της. Τόνισε επίσης ότι επιλέχθηκε ως "πρεσβευτής του Gävle".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Samhällsnytt ανέφερε ότι το «νεαρό κορίτσι της αφίσας» του Gävle, η 32χρονη Suzan Hindi, είχε συνδέσεις με το τζαμί Gävle (γνωστό και ως τζαμί al-Rashideen) που είχε αναφερθεί στο παρελθόν ως οχυρό του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Σύμφωνα με το Samhällsnytt, ο πνευματικός της Suzan, ιμάμης Abu Raad εξυμνούσε το ISIS και προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για τους τρομοκράτες.
Μετά την αποκάλυψη, πολλοί Σουηδοί εξέφρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αγανάκτησή τους, ζητώντας από το Δήμο να κατεβάσει την πινακίδα και να ζητήσει συγγνώμη.
"Δεν είναι περίεργο ότι φαίνεται αδύνατο να βρεθεί ένας μουσουλμάνος που να μην είναι εξτρεμιστής;" έγραψε ακόμα ένας χρήστης.
"Ξανά και ξανά βλέπουμε πως το πέπλο στα παιδιά προβάλλεται ως νορμάλ", έγραψε ένας άλλος χρήστης, επικαλούμενος μια καλοκαιρινή διαφήμιση με ένα κορίτσι με hijab.
Η Σουηδία επί του παρόντος δεν έχει πλήρως απαγορεύσει τα ισλαμικά ενδύματα, όπως το hijab, την μπούρκα ή το niqab. Ωστόσο, διάφοροι εργοδότες μπορούν να απαγορεύσουν στους εργαζομένους να φορούν θρησκευτικά, φιλοσοφικά και πολιτικά σύμβολα κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Αντίθετα, στην αστυνομία και στην πυροσβεστική επιτρέπεται το hijab.
ΚΟ / πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου