Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 27, 2019

Βρέθηκε ο τάφος της Πηνελόπης; Ποια κυρά κι αρχόντισσα θα μπορούσε να έχει τέτοια και τόσα κοσμήματα στον τάφο της, στην Ιθάκη;

Ποια κυρά κι αρχόντισσα
θα μπορούσε να έχει
τέτοια και τόσα κοσμήματα
στον τάφο της, στην Ιθάκη;

Του Γιώργου Λεκάκη

Για την σημαντικότητα της τοποθεσίας του Πίσω Αετού στην Ιθάκη σας έχω γράψει. Εκεί έκειτο και ο ναός του Απόλλωνος, ο αναφερόμενος και από τον Όμηρο ακόμη, και κυκλώπεια τείχη, και πολλά άλλα… που δεν είναι της παρούσης…





Υπάρχουν όμως και άλλα ευρήματα, που αποδεικνύουν την σημαντικότητα αυτής της περιοχής:
Όπως λ.χ. τα αρχαία χρυσά κοσμήματα-κτερίσματα που ευρέθησαν σε αυτήν.
Πρώτος τα αποτύπωσε ο Charles Robert Cockerell (*), το 1814. Σε μια ανώνυμη μελέτη του, που επιγραφόταν «χρυσά δακτυλίδια και σκουλαρίκια από τάφο από το Όρος Αετός της Ιθάκης». Μια μελέτη - ακουαρέλα με πένα με μελάνι και με ίχνη γραφίτη.





Το ερώτημα είναι απλό: Ποια κυρά κι αρχόντισσα θα μπορούσε να έχει τέτοια και τόσα κοσμήματα στον τάφο της, στην Ιθάκη;
Είναι, λοιπόν, ο τάφος της Πηνελόπης στον Αετό της Ιθάκης; Μήπως αυτός είχε βρεθεί από τότε;
Από το 1814 περιμένουμε κάποιον επίσημο να μας το πει…




Σύνθετο πτηνό, που μοιάζει με περιστέρι, επί ιεράς κίστεως.
Αρχαίο ενώτιο της κυράς του τάφου της Ιθάκης...


(*) Ο πολύς Charles Robert Cockerell (1788-1863) ήταν Άγγλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος, συγγραφέας και… αρχαιοκάπηλος, όπως αποδεικνύεται….
Στις 14 Απριλίου 1810 ξεκίνησε για το μεγάλο του ταξίδι: Cadiz, Μάλτα, Κωνσταντινούπολη, Τροία, Αθήνα (Ιανουάριος 1811), Αίγινα[1], Ζάκυνθος, Μωριάς (με στόχο τον ναό του Επικουρείου Απόλλωνος[2] στις Βάσσαις Αρκαδίας), Σπάρτη, Άργος, Τίρυνθα, Μυκήνες, Επίδαυρο, Κόρινθο, Αθήνα, Αίγυπτο (μέσω Κρήτης, όπου εγκαταλείφθηκε η ιδέα), Σμύρνη, Πέργαμο, Σάρδεις, Έφεσο, Πριήνη, Σίδη, Μάλτα, Σικελία, (Ναός Ολυμπίου Διός στον Ακράγαντα), Συρακούσες, Αθήνα, Ιωάννινα, Αθήνα, Ζάκυνθο[3], Αθήνα, όπου παρευρέθη στον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος στον Πειραιά (25 Οκτωβρίου 1814), Αίγινα (Ναός Αφαίας), Πομπηία, Ρώμη, κλπ. …

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου