Η πυραμίδα του Κουκουλκάν, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας, έχει κατασκευαστεί με την λογική μιας «ρωσικής κούκλας ματριόσκα», καθώς στο εσωτερικό της έχουν χτιστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη.
Όπως δήλωσαν λοιπόν οι αρχαιολόγοι, μια πυραμίδα ύψους 10 μέτρων βρέθηκε μέσα σε μια άλλη δομή ύψους 20 μέτρων, η οποία περιβάλλεται από έναν αντίστοιχο εξωτερικό χώρο ύψους 30 μέτρων στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία του Γιουκατάν.
Η μικρότερη πυραμίδα χτίστηκε μεταξύ 550 και 800 μ.Χ., ενώ η μεσαία πυραμίδα (που είχε ήδη ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1930) χρονολογείται από το 800-1000 μ.Χ., ενώ η μεγαλύτερη ολοκληρώθηκε κάπου μεταξύ 1050-1300.
Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως η πυραμίδα των Μάγιας, γνωστή και ως «Ελ Καστίγιο» (Το Κάστρο), χτίστηκε σε τρεις φάσεις.
«Είναι σαν μια ρωσική ματριόσκα. Κάτω από την μεγάλη κούκλα έχουμε μία ακόμη και από κάτω άλλη μία» δήλωσε ο επικεφαλής του έργου και γεωφυσικός, Ρενέ Τσάβεζ Σεγκούρο.
«Οι δομές αυτές χτίστηκαν η μία πάνω στην άλλη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της παρακμής ή της άφιξης της νέας ηγεσίας [των Μάγιας]», δήλωσε με τη σειρά της η Ντενίς Αργκότ, απ’ το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.
Οι τρισδιάστατες ηλεκτρικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι η εσωτερική δομή χτίστηκε μεταξύ του 550 και 800 μ.Χ.
Η μικρότερη πυραμίδα εντοπίστηκε χάρη στη χρήση κάποιων νέων, μη-επεμβατικών τεχνικών σάρωσης και πρόκειται, όπως θεωρούν οι επιστήμονες, για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στον πολιτισμό των Μάγια προτού επηρεαστεί από την πρόσμειξη του με τους πληθυσμούς του κεντρικού Μεξικό.
Τρισδιάστατη γεωφυσική απεικόνιση του εσωτερικού του ναού που θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές ανασκαφικές εργασίες στην προσπάθεια εντοπισμού του αρχικού ιερού.
Το 2015 οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει πως η πυραμίδα Κουκουλκάν είχε χτιστεί στην κορυφή ενός υπόγειου ποταμιού.
Τρισδιάστατη απεικόνιση της εσωτερικής δομής του ναού
Σχόλιο diadrastika: Άλλοι ερευνητές διατυπώνουν διαφορετική άποψη. Αρχικά απορρίπτουν την ιδέα της παρακμής ή την άφιξη νέας ηγεσίας και πηγαίνουν το θέμα βαθύτερα. Σύμφωνα με πολλές διαπιστώσεις οι πυραμίδες λειτουργούν σαν έναν είδος συγκεντρωτικού φακού. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα υλικά και οι ενέργειες της γης όπου χτίστηκαν. Έτσι, αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να σημαίνει όταν τρεις συγκεντρωτικοί φακοί είναι «φορεμένοι» ο ένας πάνω στον άλλο;… Τα συμπεράσματα, σίγουρα, δεν συμβαδίζουν με την συμβατική αρχαιολογική επιστήμη, καθώς μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά, ως τα άστρα…
Πηγή: Κ. Τσάβαλος, in.gr, The Archaeology News Network μέσω anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου