Τα άγνωστα αρχαία βραχογλυπτά
με τον Τροφώνιο και τον Αγαμήδη,
στο Μαντείο του Τροφωνίου
στην Λειβαδιά!
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ
Δεξιά, το πρόσωπο του Τροφωνίου (από αρχαίο αγγείο)
και αριστερά τα δυο βραχογλυπτά πρόσωπα
των αδελφών Τροφωνίου και Αγαμήδη.
Μετά το περί Τροφωνίου άρθρο σας...
Παίρνω την πρωτοβουλία να σας στείλω συμπληρωματικά κάτι που ανακάλυψα όταν έκανα το 2006 έκθεση φωτογραφίας στον τόπο που γεννήθηκα και που έμαθα να κολυμπώ, στα άγια νερά της Έρκυνας και τηςΠερσεφόνης (που ήταν φίλες).
Λίγες ημέρες πριν την έκθεση έφθασα κατά το σούρουπο στην Κρύα και όταν ο ήλιος άφηνε τις τελευταίες του ακτίνες επάνω στις πλαγιές των βράχων…
Νομίζω είχα τελειώσει και θα ήταν η τελευταία μου φωτογραφία για εκείνην την ημέρα… Όπως γνωρίζω από την επαγγελματική μου άποψη, η τελευταία φωτογραφία ενός ειδώλου που καταγράφω είναι πάντα και η πιο εντυπωσιακή. Έτσι και αυτή την φορά…
Συμπτωματικά είδα σε εκείνο ακριβώς το σημείο επάνω στον βράχο την Βραχογραφία του Τροφωνίου και ύστερα για επιβεβαίωση των όσων έβλεπα και εξέταζα από μικρή σχετικά απόσταση, πρόσεξα και την βραχογραφία του Αγαμήδη ακριβώς δίπλα-δίπλα!
Έπαθα σοκ! Διότι η Βραχογραφία του Τροφωνίου ήταν ίδια με την φωτογραφία που είχα αντιγράψει από ένα σπασμένο εδώλιο (αμφορέα)...
Τα δυο βραχογλυπτά πρόσωπα διακρίνονται καλύτερα
από αυτήν την απόσταση και γωνία...
Θυμόμουν τον Τροφώνιο με μεγάλο μέτωπο που σκέπαζε τα βλέφαρα!
Ο Τροφώνιος (γενειοφόρος στο κέντρο) με την Ρέα / Κυβέλη (αριστερά),
την Άρτεμι (καθιστή), τους Κουρήτες (ασπιδοφόροι),
και τους Διόσκουρους (δεξιά).
Αναθηματικό ανάγλυφο του 4ου αιώνα π.Χ.
Αρχ. Μουσείο Χαιρωνείας.
Όσο για τον Αγαμήδη από κάποιες αναφορές τον σκεφτόμουν έτσι ακριβώς, όπως τον είδα εμπρός μου. Δεν είναι σύμπτωση καθόλου που τους ανακάλυψα! Τους είχα στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία, από τις πρώτες πληροφορίες που λάμβανα από τους γονείς μου!
Τα δυο βραχογλυπτά πρόσωπα διακρίνονται
και από αυτήν την γωνία...
Έκανα την έκθεση και πρόβαλα τις φωτογραφίες.
Εκτός από μια καθώς πρέπει για Ελληνίδα, δασκάλα που έφερε τα παιδιά του σχολείου και θαύμασαν το εύρημα, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία του πράγματος. Αμφιβάλλω εάν η Σχολή Φωτογραφίας της Λειβαδιάς[1] έπιασε το θέμα, όπως και οι αρχαιολόγοι βέβαια.
Κατόπιν αυτού, αρχειοθέτησα τις φωτογραφίες μέχρι να έρθει η σημερινή κατάλληλη στιγμή. Επειδή σας εκτιμώ αφάνταστα για την εργασία που κάνετε, γι’ αυτό κάθομαι και ασχολούμαι, γιατί γνωρίζω πως έχω να κάνω με τον σωστό άνθρωπο και σας ευχαριστώ.
Το κάστρο της Λειβαδιάς.
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
[1] Στα ιαπετικά (εποχή Ατλαντίδος) τα βράχια ονομάζονταν ΛΕΒΑΣ. Γι’ αυτό και το όνομα, πολύ αργότερα, προέκυψε ΛΕΒΑΔΕΙΑ και όχι Λιβαδειά, όπως θέλουν οι αχρείοι εθνομηδενιστές…
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου