Στον «Βράχο» δεν είχες όνομα κι ας σε γνώριζε όλη η Αμερική για τις κομπίνες σου ή για μια φρικτή δολοφονία. Ήσουν ένας αριθμός, ο κρατούμενος νούμερο... κάτι. Δεν είχες και ελπίδα να τον εγκαταλείψεις.
Κι ας απείχαν μόλις 2 χιλιόμετρα οι αποβάθρες του Σαν Φρανσίσκο. Έφτανες εκεί με τη φήμη του εκ των πιο επικίνδυνων κακοποιών της χώρας που ήταν αδύνατον να σωφρονιστεί από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα.
Μάλιστα, 36 κρατούμενοι επιχείρησαν 14 αποδράσεις. Δεν τα κατάφερε κανείς. Για την ακρίβεια, οι Τζον και Κλάρενς Άγκλιν και ο Φρανκ Μόρις βρήκαν τον τρόπο να υλοποιήσουν εν μέρει το φιλόδοξο σχέδιό τους με την πιο εξεζητημένη απόπειρα απόδρασης στην ιστορία.
Δημιούργησαν τρεις κούκλες, τις τοποθέτησαν στα κρεβάτια τους σε θέση ύπνου και κατάφεραν να σκαρφαλώσουν τους σωλήνες εξαερισμού και να βρεθούν στην ταράτσα της φυλακής και λίγο αργότερα στο νερό. Ηταν 11 Ιουνίου του 1962.
Από τότε μέχρι και σήμερα, θεωρούνται αγνοούμενοι και όσοι γνωρίζουν το Αλκατράζ, λένε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα κατάφεραν.
Τα πολύ παγωμένα νερά (λόγος για τον οποίο ήταν η μόνη φυλακή με ζεστό νερό για μπάνιο, ώστε οι κρατούμενοι να μην είναι σε θέση να συνηθίσουν το ψύχος) και τα ακόμα πιο ισχυρά ρεύματα αποτελούσαν εγγύηση αποτυχίας. Αν μη τι άλλο, έγιναν ταινία...
Η «μάχη του Αλκατράζ»
Η πιο αιματηρή και βίαιη απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε στις 2 Μαΐου του 1946. Οι κρατούμενοι Bernard Coy, Joseph Cretzer, Sam Shockley, Clarence Carnes, Marvin Hubbard και Miran Thompson προσπάθησαν να αποσπάσουν τα κλειδιά της κεντρικής πύλης ώστε να βρεθούν στο εξωτερικό της φυλακής και να διαφύγουν με βάρκα.
Όταν το σχέδιο δεν κύλησε όπως επιθυμούσαν, οι Shockley, Carnes και Thompson εγκατέλειψαν τη μάχη και επέστρεψαν στα κελιά τους. Οι υπόλοιποι τρεις αποφάσισαν να μην καταθέσουν τα όπλα.
Κράτησαν ομήρους δύο φρουρούς τους οποίους τελικά σκότωσαν στις 4 Μαΐου, για να χάσουν με τη σειρά τους τη ζωή τους στη μάχη που ακολούθησε, για την οποία μάλιστα επιστρατεύτηκαν και πεζοναύτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου