Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 14, 2019

Αχιλλέα ή Χιλιόφυλλο: Ωφελεί σχεδόν κάθε όργανο του σώματος


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




Αχιλλέα ή Χιλιόφυλλο: Ωφελεί σχεδόν κάθε όργανο του σώματος
Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (Achillea millefolium)


Άλλες ονομασίες: Αχιλλεία, Αχιλλαία, Αγριαψιθιά, Λάζαρος, Σεμεσάντα/ο, Συμηλούδι, Χιλιόφυλλο.
Που βρίσκεται: Στο χορτάρι σε λιβάδια και βοσκοτόπια, σε άκρες μονοπατιών και κήπων.
Τι και πότε συλλέγεται: Κατά τη διάρκεια της άνθισης, το Καλοκαίρι, συλλέγονται τα άνθη. Η ηλιοφάνεια ενισχύει την δραστικότητά τους. Τα φύλλα συλλέγονται καθ’ όλη την διάρκεια της αυξητικής περιόδου.
Γεύση:
Δροσερή, στυφή και ελαφρώς πικρή.


Ιδιαιτερότητα: Χρησιμοποιούνταν κατά τον Τρωικό πόλεμο κατά της αιμορραγίας, για την θεραπεία των πληγών. Θεωρείται ευεργετική για τις γυναίκες, ενώ σε περιπτώσεις απέλπιδες μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Σε παλαιά βιβλία αποκαλείται “πανάκεια”.

Η Αχιλλέα είναι θαμνώδες φυτό που φυτρώνει στις άκρες των επαρχιακών δρόμων κυρίως της Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Ονομάζεται και Χιλιόφυλλο και είναι πασίγνωστο φυτό, αφού φυτρώνει σε αγρούς, λιβάδια, πλαγιές και ξηρά εδάφη ενώ καλλιεργείται και σε κήπους. Φθάνει περίπου στο 1 μέτρο, τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά τις φτέρης και τα λουλούδια της βγαίνουν σε δέσμες με ρόζ ή λευκές αποχρώσεις.

Η Αγριαψιθιά είναι ένα βότανο εύκολο στη φροντίδα, που ωφελεί σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του σπλήνα, το συκώτι, τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Οφείλει το όνομά της στον Αχιλλέα ο οποίος, σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο, όταν τραυματίστηκε από τον Έκτορα στο πόδι έδεσε την πληγή με το συγκεκριμένο φυτό καθ΄ υπόδειξη της θεάς Αφροδίτης. Άλλωστε ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως αιμοστατικό.
Συνοπτικά χρήσιμο σε
  • Αιμορροΐδες,
  • κιρσούς,
  • γρίπη,
  • κρυολογήματα,
  • πυρετό,
  • άσθμα,
  • λιποδιάλυση–αδυνάτισμα,
  • κυτταρίτιδα.
  • Ανορεξία,
  • Χωνευτικό,
  • Διάρροια,
  • Κολίτιδα,
  • Επιληψία,
  • ακμή,
  • εξανθήματα,
  • εκζέματα,
  • ραγάδες,
  • τριχόπτωση,
  • Υπέρταση.
Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες

Αυτό το θαυμάσιο βότανο θεραπεύει τα πάντα, από την αιμορραγία μέχρι γαστρεντερικάπροβλήματα. Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι πλούσιες. Μεταξύ αυτών διακρίνονται οι αντιρρευματικές και αναλγητικές -σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Είναι πλούσιο σεαντιφλεγμονώδη στοιχεία, ενώ έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία των εξανθημάτων, του πυρετού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή που μπορούν να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου στις γυναίκες.

Τονωτικό για τους κουρασμένους, ανοίγει την όρεξη. Για διαταραχές στην εμμηνόπαυση & σπασμούς της μήτρας, κρυολογήματα, βοηθάει στο άσθμα, την κολίτιδα, αρθριτικά, πόνους περιόδου και ρευματισμούς. Ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κιρσούς και φλεβίτιδες.

Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρες, λειχήνες. Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες.

Θεραπεύει ραγάδες, τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει. Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας. Έχει παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της Αχιλλέας αν τα μασήσουμε σταματάνε τον πονόδοντο.
Τέλος, βοηθά στη λειτουργία οργάνων όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά.

Είναι εξαιρετικά εφιδρωτικό και αντιπυρετικό φυτό, το οποίο ρίχνει την αρτηριακή πίεση και διαλύει τους θρόμβους. Επίσης είναι καλό αιμοστατικό και αντιφλεγμονώδες. Καταπολεμά την ατονία, τις γαστρικές παθήσεις και τη δυσκοιλιότητα.

Η αχιλλέα τέλος, συστήνεται στους πάσχοντες από διαβήτη και σε όσους αντιμετωπίζουν νευρικής φύσεως πόνους στο στομάχι. Ιδανική για να ανακουφιστείτε από τα “πετρωμένα”
αέρια των εντέρων. Εάν δεν μπορείτε να αποβάλλετε τα αέρια σας, τότε ένα αφέψημα από Αχιλλέα σε λίγη ώρα θα σας βοηθήσει και θα ανακουφιστείτε.
Βασικές θεραπευτικές χρήσεις

*Ως έγχυμα, με χρήση των ανθών, συστήνεται για καταρροή, αλλεργικό συνάχι, και εξωτερικά για πλύσεις εκζεμάτων, ενώ, με χρήση των υπέργειων τμημάτων, για πυρετό, κρυολόγημα, γρίπη, φλεγμονές γαστρεντερικής οδού, τόνωση του πεπτικού και εξωτερικά για κιρσούς. Το έγχυμά της είναι πολύ καλό για την κολίτιδα και αντιφυσητικό δηλαδή αποβάλλει τα αέρια.

* Ως αφέψημα, με χρήση των φύλλων, χρησιμοποιείται για τόνωση του οργανισμού, ρευματισμούς και εξωτερικά για καθαρισμό του λιπαρού δέρματος, τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και για τα “σκασμένα” χέρια, ενώ με την χρήση των υπέργειων τμημάτων, για δυσκοιλιότητα, ρύθμιση της περιόδου και των εκκρίσεων των αδένων, διατήρηση του σωματικού βάρους και διέγερση του πνεύματος και εξωτερικά για καθαρισμό πληγών,εγκαυμάτων, αιμορροΐδων και εκζεμάτων.

* Οι εισπνοές ατμού ανακουφίζουν από τα συμπτώματα αλλεργικού συναχιού και ήπιου άσθματος.

Χρησιμοποιείται και με τη μορφή κομπρέσας. Επίσης μπορείτε να το μαζεύετε για να το προσθέτετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας.
Επισήμανση

Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη μεγάλων δόσεων κατά την εγκυμοσύνη καθώς προκαλείται διέγερση της μήτρας.

Επιπλέον, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να εντείνει τη φωτοευαισθησία του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου