Όλα συμβαίνουν μπροστά μας, αρκεί να έχουμε τα μάτια ανοιχτά…
Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους
Δεκάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ελέγξουν τους υπαλλήλους τους.
Αυτά δεν τα γράφουμε εμείς, αλλά η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Η τεχνητή νοημοσύνη μαζεύει, κάθε λεπτό, χιλιάδες δεδομένα, αναφορικά με το ποιος υπάλληλος στέλνει που και πότε E-mail και πολλά άλλα.
Το σύστημα παρακολούθησης φέρει το εβραϊκής προέλευσης όνομα «Isaac», καθώς φαίνεται πως κάποιοι δεν ξεχνούν πως ο Γιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης είναι μάλλον εκείνος που βρίσκεται στην κορυφή όσων ετοιμάζονται.
Παρακολουθεί μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές «130.000» άτομα, αξιολογώντας και βαθμολογώντας την συμπεριφορά τους.
Με λίγα λόγια στην τεχνητή νοημοσύνη δίνονται συνεχώς όλο και περισσότερες εξουσίες με ενδεχόμενο τελικό σκοπό την διοίκηση, την διαρκή παρακολούθηση και εν τέλει την αξιολόγηση των ανθρώπων εκ μέρους, γιατί όχι, μίας παγκόσμιας εξουσίας, καθώς μιλάμε για παγκοσμιοποίηση.
Το σύστημα Μεγάλου Αδελφού έχει υλοποιήσει η εταιρεία Status Today.
Το μότο είναι: «λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε εργαζόμενο σε πραγματικό χρόνο»!
Το «τυρί» είναι η «αμερόληπτη αξιολόγηση».
Η «φάκα» είναι ποια θα είναι τα κριτήρια σε περίπτωση που η αξιολόγηση αφορά στο μέλλον τους απανταχού πολίτες.
Ανάλογο σύστημα υπάρχει στην Κίνα, το οποίο αξιολογεί τους πολίτες αν είναι «καλοί και υπάκουοι», ειδάλλως τους απαγορεύονται ακόμα και τα ταξίδια.
Εδώ είναι Ευρώπη, θα αναρωτηθεί κάποιος, δεν θα φτάσουμε σε τέτοια σημεία.
Έτσι έλεγαν και οι Γάλλοι πολίτες πριν αντικρύσουν στρατό στους δρόμους των πόλεων τους.
Οι επικριτές της εφαρμογής «Isaac» προειδοποιούν πως τέτοια συστήματα θα αυξήσουν την πίεση στους εργαζόμενους, και εκείνοι θα φοβούνται την «δαμόκλειο σπάθη» ενός αλγόριθμου ή αργότερα, συμπληρώνουμε εμείς, μια παγκόσμια εξουσία.
Στην Κίνα, για παράδειγμα, όπως μεταδίδει η Daily Mail, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναγκάζουν τους καθαριστές δρόμων να φορούν GPS, το οποίο ελέγχει συνεχώς την παραγωγικότητά τους.
Το ίδιο δηλαδή που συμβαίνει και στην Βρετανία.
Το παγκόσμιο αφεντικό θα ελέγχει την παραγωγικότητα, την συμπεριφορά μας, με ποιον επικοινωνούμε και πολλά άλλα.
Τι καθεστώς μας θυμίζει αυτό άραγε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου