Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι η Αμερικανική παρουσία είναι έντονη στην Α. Μεσόγειο, όπου μαζί με Γαλλία και Ισραήλ, η Ουάσινγκτον έχει σαν στόχο να πνίξει τις τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο.
Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρονται στη Συμμαχία Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, όπου σύμφωνα με όσα αναφέρουν, στόχος και σκοπός είναι να βγει η Άγκυρα από το ενεργειακό παιχνίδι.
Ειδική μνεία γίνεται μάλιστα στην απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη. Οι Αμερικανοί εδώ και καιρό έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη εγκαταστάσεων στην περιοχή, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στην δική τους ισχύ, αλλά θα αναβαθμίσει και την Ελλάδα καθώς η πόλη θα μετατραπεί σε ένα ακόμα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ.
Στόχος τους είναι ο ενεργειακός έλεγχος ενόψει της κατασκευής των αγωγών EastMed και TurkStream, ο έλεγχος των Στενών, αλλά και η άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρουν πως στην Θράκη, οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν ειδικό ραντάρ.
Εκεί πριν λίγες ημέρες, παρουσία του Αμερικανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη Gregory W. Pfleger, έγινε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η εκφόρτωση στρατιωτικού υλικού τόσο των ΗΠΑ όσο και των νατοϊκών δυνάμεων, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε βαλκανικές χώρες όπου θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις.
Στη συνέχεια οι Τούρκοι κάνουν ειδική αναφορά στην εγκατάσταση του Ισραηλινού ραντά στην Κρήτη. Η κίνηση των Ισραηλινών για εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στην Α.Κρήτη αποτελεί ένδειξη της ισχυροποίησης της συμμαχίας και της άσχημης θέσης στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα, καθώς από δω και πέρα θα παρακολουθείται κάθε κίνησή της.
Την οικονομοτεχνική μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, αναμένουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση Ισραηλινού ραντάρ επιφανείας στα Ανατολικά της Κρήτης, το οποίο θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες επιτήρησης κυρίως στην Αν. Μεσόγειο.
Οι ανάγκες για την επιτήρηση από την χώρα μας και στην Αν. Μεσόγειο διαρκώς πληθαίνουν, καθώς όλοι οι σύμμαχοι έχουν αναγνωρίσει την σταθερότητα της Ελλάδας στο ευρύ και μεγάλο τόξο από τα Βαλκάνια έως την Αν. Μεσόγειο.
Οι πρώτες συζητήσεις για το Ισραηλινό ραντάρ είχαν ξεκινήσει περίπου πριν από δυο χρόνια, με τους Ισραηλινούς να δίνουν το πράσινο φως να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα διαχείρισης ενός τέτοιου συστήματος. Οι έρευνες των επιτελείων είχαν ξεκινήσει ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του και το κατά πόσο εξυπηρετεί η τοποθέτησή του στην Κρήτη.
Οι τελευταίες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές λένε πως το ζήτημα προχωρά, έχει πάρει την υπογραφή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προ τριμήνου και βρίσκεται στις οικονομικές υπηρεσίες, στο στάδιο «του τι απαιτείται» από πλευράς εγκαταστάσεων. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν, πως οι Ισραηλινοί το παρέχουν στις ΕΔ ως σύστημα, θα βοηθήσουν επίσης στην εγκατάστασή του και σ’ ότι χρειάζεται από πλευράς τεχνογνωσίας. Πλην όμως η υποστήριξη βάσης είναι κάτι που πρέπει ν’ αναλάβει η Ελληνική πλευρά.
Οι πρώτοι οικονομικοί υπολογισμοί για τις εργασίες που πρέπει να διατεθεί ίσως να φτάνει περίπου τα 2.500.000 ευρώ, γεγονός που μπορεί να θεωρεί ως προσωρινός ανασταλτικός παράγοντας. Από την άλλη πλευρά, μόλις αναπτυχθεί το ραντάρ, αμέσως θα έχεις τα απαιτούμενα «μάτια» που χρειάζεσαι στην Αν. Μεσόγειο, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.
Οι Τούρκοι κάνου επίθεση και στους Γάλλους λόγω της παρουσίας στους στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην Αίγυπτο. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη και ειδικά η Α.Μεσόγειος «βράζει» λόγω Τουρκίας και Ιράν και όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοιχτά στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου