Σε μια ακόμη πολιτική αθλιότητα, μια ακόμη δήλωση που θα συζητηθεί, προέβη ο Αλέξης Τσίπρας: Χαρακτήρισε «ατυχή στιγμή» την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια φυσική καταστροφή ανάλογη του παρελθόντος και υποστηρίζοντας ότι λάθη έγιναν αλλά οφείλονταν στην αγωνία και στη στεναχώρια από το μέγεθος της. Σε συνέντευξή του στο «popaganda» ο κ. Τσίπρας σχεδόν ένα χρόνο μετά τη συμπλήρωση της εθνικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας χαρακτήρισε ως «ατυχή στιγμή» της κυβέρνησής του τη φονική τραγωδία, θυμίζοντας εν μέρει τι έλεγε η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που είχε κάνει λόγο «για στραβή, που έτυχε στη βάρδια μας».
Ούτε και σήμερα, έπειτα από όλα όσα έχουν γίνει και ειπωθεί, ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει το σθένος να ζητήσει συγγνώμη και απλά το χαρακτηρίζει στιγμιαίο λάθος. Ούτε και σήμερα δε λέει ότι η διαχείριση της τραγωδίας ήταν εγκληματική και από τον ίδιο που βολτάριζε στο Μόσταρ και ήρθε στις 11.00 το βράδυ όταν όλα είχαν καεί για να κάνει τον ήρωα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Ο κ. Τσίπρας, αφού αρχικά υποστήριξε ότι διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα, έλυσε το Μακεδονικό πρόσθεσε εν συνεχεία πως υπήρξαν και άτυχες στιγμές της κυβέρνησής του. «Είχαμε φυσικά κι άτυχες στιγμές. Το Μάτι, ας πούμε. Το οποίο δεν παύει να είναι μια φυσική καταστροφή που έχει τύχει και σε προηγούμενες κυβερνήσεις όπως συνέβη με τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007», τόνισε. Μόνο για τον…στρατηγό άνεμο δεν μίλησε. Την ώρα που γινόταν αυτή η… ατυχής στιγμή ο Τσίπρας πέταγε λουλούδια στο Μόσταρ
Ερωτηθείς αν κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο επικοινωνιακός χειρισμός της καταστροφής στο Μάτι και «έσπασε» ο συναισθηματικός δεσμός που είχαν οι ψηφοφόροι του 2012 και του 2015, απάντησε: «Όχι. Λάθη μπορεί να έγιναν. Από την αμηχανία μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής κι από τη στενοχώρια στην οποία βρισκόμασταν».
Από αμηχανία είχε χαθεί ο κρατικός μηχανισμός. Από αμηχανία απουσίαζαν Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία και Περιφέρεια. Αλλά και από αμηχανία δόθηκε εντολή αποπροσανατολισμού με δήθεν εμπρησμούς, από αμηχανία στήθηκε η άθλια συνέντευξη τύπου Τζανακόπουλου – Τόσκα όπου δεν έβλεπαν κανένα λάθος τότε.
Από αμηχανία προφανώς ο κ. Τσίπρας έστησε λίγες ημέρες μετά τη φιέστα στο Λαύριο για να εξαγγείλει χιλιάδες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Πολύ αμηχανία είχε πέσει στην κυβέρνηση γι’ αυτό και δεν βρήκε κανείς το σθένος να παραιτηθεί ή να ζητήσει συγγνώμη για τους 102 νεκρούς. Ομως, μάλλον από αμηχανία απουσίαζε ο πρωθυπουργός από το Μάτι αν και είχε πει ότι θα πηγαίνει κάθε μήνα εκεί.Η ατυχής στιγμή Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Καλύπτει τον Πολάκη
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο διακοπές του σε κότερο. «Τα tweets του Πολάκη καταλαβαίνω ότι είναι θέμα αισθητικής που ενόχλησε πολύ κόσμο», σημείωσε και αναφερόμενος στις διακοπές του είπε: «Είναι θέμα διαφορετικού ήθους ότι πάω διακοπές ένα σαββατοκύριακο και γίνεται τεράστιο ζήτημα; Θα μου πεις, βεβαίως, ότι η κοινή γνώμη δε μας αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια σε ζητήματα ηθικής – δεν είναι δα κι ένα πεδίο για το οποίο παινεύονται οι προηγούμενοι».
Συγκεκριμένα:
Από τις κάποτε δαιμονοποιημένες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στον Πολάκη να παίζει ρόλο αλεξικέραυνου (ή Πάγκαλου/Άδωνη Γεωργιάδη) κι από «κοτερολογία» και «λαμπερά πρόσωπα» στα ψηφοδέλτια μέχρι την ΕΡΤ να μένει ίδια, αν όχι να γίνεται χειρότερη…
Δεν ξέρω τι σημαίνει νέο ή παλιό ήθος, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αν συγκρίνει κανείς τον τρόπο διακυβέρνησης και την αλαζονεία όσων κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια με τα τελευταία 4μιση, είναι η μέρα με τη νύχτα. Ενδεχομένως να έχετε ξεχάσει, και λογικό είναι, τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Νομίζω ότι το έχουμε συζητήσει πάρα πολύ και είναι κι ένας λόγος για τον οποίο γίνατε πρωθυπουργός…
Γι’ αυτό θα ήθελα να μιλήσουμε και να δώσω απαντήσεις ένα προς ένα, γιατί είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Τα tweets του Πολάκη καταλαβαίνω ότι είναι θέμα αισθητικής που ενόχλησε πολύ κόσμο. Άλλο θέμα όμως να μπαίνει στη ζυγαριά με περιπτώσεις υπουργών της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ, του Πάγκαλου, του Βενιζέλου ή του Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη. Ή του Παπαντωνίου και του Τσοχατζόπουλου, ακόμη χειρότερα. Νομίζω ότι από όσα είπες, το πιο σοβαρό είναι ότι δεν καταφέραμε να κάνουμε την ΕΡΤ ένα διαφορετικό κανάλι.
Είναι θέμα διαφορετικού ήθους ότι πάω διακοπές ένα σαββατοκύριακο και γίνεται τεράστιο ζήτημα; Θα μου πεις, βεβαίως, ότι η κοινή γνώμη δε μας αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια σε ζητήματα ηθικής – δεν είναι δα κι ένα πεδίο για το οποίο παινεύονται οι προηγούμενοι.
Τα tweets του Πολάκη καταλαβαίνω ότι είναι θέμα αισθητικής που ενόχλησε πολύ κόσμο. Μπαίνει όμως στη ζυγαριά με περιπτώσεις υπουργών της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ; Το πιο σοβαρό μας λάθος είναι ότι δεν καταφέραμε να κάνουμε την ΕΡΤ ένα διαφορετικό κανάλι.
Ακόμη κι εδώ ο Τσίπρας κάνει λάθος. Δεν είναι θέμα αισθητικής τα tweets. Δεν μας φταίει η αισθητική του Πολάκη. Είναι θέμα ήθους και είναι θέμα πώς η κυβέρνησή του κάλυψε τον πολακισμό και τον υιοθέτησε, στοχοποιώντας επιχειρηματίες, δικαστικούς, πολιτικούς.
Στην Ερώτηση:
Η κοινή γνώμη δεν οφείλει, έτσι κι αλλιώς, να είναι πιο αυστηρή με αυτόν που κυβερνά;
Ο κ. Τσίπρας απαντά:
Αυτό το δέχομαι. Νομίζω, είναι κρίσιμο να καταλάβουμε είναι ότι η συνολική εικόνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματά της, είναι μια εικόνα ανθρώπων που ήρθαν να βάλουν πλάτη σε πολύ δύσκολες συνθήκες και δεν έγιναν πλούσιοι από την πολιτική. Δεν κέρδισαν χρήματα από την πολιτική. Σε αντίθεση με περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν γεννηθεί για να είναι υπουργοί ή θεωρούν τους εαυτούς τους μόνιμους και νόμιμους ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας του τόπου, οι οποίοι δεν έχουν κάνει κανένα επάγγελμα ποτέ στη ζωή τους και τους βλέπω να ζούνε με μεγάλη άνεση από την πολιτική. Αυτό νομίζω είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Με δυο λόγια, να το πω πιο απλά; Βρες μου έναν Συριζαίο που έβαλε το χέρι στο μέλι.
Μιλώντας για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, είπε ότι υπάρχουν πολλές και αλληλεπικαλυπτόμενες αιτίες. «Εγώ εστιάζω στα βασικά: Πρώτα και κύρια, μετά από 4 χρόνια ακόμα κι εκείνοι που μας πιστώνουν την έξοδο από το μνημόνιο, μας χρεώνουν ότι δεν το κάναμε όσο γρήγορα ήθελαν και δεν το κάναμε χωρίς επιπλέον πόνο».Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά από το 2012 και μετά «έφτασε από το 4 στο 36%, αναπτύσσοντας μια πολύ ισχυρή σχέση με την κοινωνία αλλά όχι ακόμα οργανωτικούς δεσμούς», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Όταν του επισημάνθηκε ότι μετά τις ευρωεκλογές το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κάτι σαν «έρχεται να κυβερνήσει ο κακός Δρακουμέλ», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν ξέρω αν έρχεται ο Δρακουμέλ πάντως ο μπάρμπα-Στρουμφ δεν έρχεται. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δική του κυβέρνηση ως κλάσεις ανώτερη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Γιώργου Παπανδρέου, Παπαδήμου. «Από αυτές δηλαδή που μπορεί να συγκριθεί, κυβερνήσεις μη κανονικότητας σε περίοδο μνημονίων», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου