Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 16, 2019

Βόλτα στην όχι και τόσο μακρινή Αθήνα, Μέρος 3ο: Η δεκαετία του `70



Η ψηφιακή μας βόλτα στην παλιά Αθήνα κλείνει με την δεκαετία του `70. Η πρωτεύουσα αλλάζει σταδιακά αφήνοντας πίσω της πολλά που σήμερα αγνοούμε και φέρνοντας περισσότερα που ακόμα και σήμερα αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς μας.

Στα `70s, με τα οποία κλείνουμε αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα, παρουσιάζεται μια Αθήνα διαφορετική, που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αλλάζει γρήγορα, αρχίζοντας να θυμίζει λιγάκι τη σημερινή Αθήνα. Ψηλά κτίρια και πολυκατοικίες κάνουν την εμφάνιση τους παντού, ο πληθυσμός αυξάνεται και δημιουργεί νέες κτιριακές ανάγκες και νέες ανάγκες σε υποδομές.


Η αρχή της Λεωφόρου Συγγρού στα `70s.



Οικοδόμοι στην οδό Αθηνάς, πριν ξεκινήσουν για το μεροκάματο.


Στην είσοδο για την υπόγεια στοά της πλατείας Ομονοίας.


Η μαγευτική θέα της Ακρόπολης από τη λεωφόρο Συγγρού.

Η Αθήνα του χθές, η Αθήνα του ’50, του ΄60 ή του `70 στην προκειμένη περίπτωση, μας ταξιδεύει κάπου αλλού, εκεί που η πόλη μας αν και εντελώς διαφορετική παραμένει δική μας κατά ένα περίεργο τρόπο. Οι γενιές των σημερινών σαραντάρηδων, τριαντάρηδων και έπειτα, γνωρίζουν μια Αθήνα άγνωστη μα οικεία… οι παλιότεροι απλά νοσταλγούν την πόλη που έζησαν και γεύτηκαν πολλές δεκαετίες πριν.


Άποψη της αναπτυσσόμενης Αθήνας μέχρι τη θάλασσα.


Απόκριες στην Πλάκα.


Τρόλεϊ στην Πατησίων στις αρχές της δεκαετίας.


Η νεόδμητη αμερικάνικη πρεσβεία στην Βασιλίσσης Σοφίας.


Το ιστορικό κτίριο του FIX από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο.

Οι Φωτογραφίες των νεόδμητων κτιρίων, των αναπλασμένων πλατειών, των κεντρικών εμπορικών οδών και των ταχέως αναπτυσσόμενων προαστίων σε Βορρά, Νότο, Δύση και Ανατολή της Αττικής διηγούνται μια όμορφη αθηναική ιστορία από το παρελθόν…


Η πλατεία της Γλυφάδας, σχεδόν αναλλοίωτη.


Λεωφορείο της εποχής με τέρμα το Μαρούσι.


Η θέα του Λυκαβηττού από τον Ιερό Βράχο .


Ο ηλεκτρικός στο Θησείο με τα χαρακτηριστικά ξύλινα βαγόνια του.


Εφημερίδα και καφές σε στιγμές χαλάρωσης στο Σύνταγμα.


O υπο ανέγερση πύργος των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου