Ο γραφίστας και κάτοικος της πόλης Ανν Άρμπορ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, Jonathan B. Wright, μπορεί να μας δείξει πολλές μικροσκοπικές πόρτες σε όλη την πόλη. Υπάρχει μια πόρτα κρυμμένη μέσα σε μια καφετέρια, μια δίπλα στα σκαλιά ενός παντοπωλείου και άλλη κάτω από την βιτρίνα ενός καταστήματος παιχνιδιών. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα τέτοιες μικρές πόρτες. Φυσικά, όλες είναι κατασκευή του ίδιου του Wright.
Όλα ξεκίνησαν το 1993, όταν ο Wright ανακαίνιζε το 100 χρόνων σπίτι της οικογένειας του. Πάνω σε μια "τρέλα", αποφάσισε να εγκαταστήσει στο σπίτι μια μικρή πόρτα για να ψυχαγωγεί τα παιδιά του. Η πόρτα οδηγούσε σε ένα μικρό δωμάτιο με μια εξίσου μικροσκοπική σκάλα και κάγκελα που οδηγούσε σε μια δεύτερη πόρτα. Η ανταπόκριση των παιδιών του, τον ώθησε να κατασκευάσει και άλλες πόρτες.
Ανν Άρμπορ, Μίσιγκαν
Το 2005, εγκατέστησε την πρώτη νεραϊδοπόρτα για το κοινό, έξω από μια καφετέρια. Από τότε, έχουν εγκατασταθεί περίπου μια ντουζίνα τέτοιες πόρτες στην πόλη. Μερικές φορές, οι κυνηγοί νεράιδων αφήνουν δώρα για τις νεράιδες, όπως γλυκά, κάλτσες, μικρά τσόχινα καπέλα, γράμματα, ή πένες.
Ανν Άρμπορ, Μίσιγκαν
Πλέον, νεραϊδόπορτες άρχισαν να εμφανίζονται και αλλού, όπως στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη. Στην Ατλάντα Σίτι, υπάρχει ένα νέο project, το Tiny Doors ATL. Η υπεύθυνη του έργου, καλλιτέχνις Karen Anderson, η οποία κατάγεται από Ανν Άρμπορ, λέει ότι το έργο είναι εμπνευσμένο από τις πόρτες της γενέτειράς της. Το Tiny Doors ATL έχει εμπνεύσει άλλους καλλιτέχνες.
Τόσο ο Jonathan B. Wright όσο και το Tiny Doors ATL καταγράφουν τις πόρτες τους στις ιστοσελίδες τους, urban-fairies και tinydoorsatl αντίστοιχα.
Ανν Άρμπορ, Μίσιγκαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου