«Να καταστραφεί δηλαδή ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αποριμμάτων, ένας δημόσιος φορέας, και τα πάντα να πάνε στους ιδιώτες»
Τότε ήθελαν από μία νέα «Φυλή» σε Κερατέα και Γραμματικό με παχυλές για τους ιδιώτες ΣΔΙΤ, τώρα κινδυνολογούν για να ανατρέψουν τον πρώτο σοβαρό σχεδιασμό απορριμμάτων που είχε ποτέ η Αττική και έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στους Δήμους που αναμείχθηκαν ενεργά, αλλά θα ασκούμε ενεργή αντιπολίτευση για να τον διαφυλάξουμε, τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας «συντονισμένη προσπάθεια κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» τις θέσεις που αναπαρήγαγαν κάποια συνδικαλιστικά όργανα και μερίδα των ΜΜΕ, «για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής … νομίζω ότι από πίσω κρύβονται σκοπιμότητες», αλλά «θα ασκούμε αντιπολίτευση για να διαφυλάξουμε τον σοβαρό σχεδιασμό απορριμμάτων που για πρώτη φορά έχει η Αττική», μετά την ανάληψη της περιφέρειας από τον συνδυασμό της το 2014, γιατί «με αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε μπλέξει, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα ακόμη και σε προβοκάτσια».
Υπάρχει «απόπειρα παραπληροφόρησης από πολύ συγκεκριμένα κέντρα και συγκεκριμένους πολιτικούς (βλ. Άδωνι Γεωργιάδη)», όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι οι ίδιοι “καλοθελητές” και πολιτικοί αντίπαλοι που μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 φώναζαν ότι επειδή η “Δύναμη Ζωής” ανέλαβε το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, κατ’ αυτούς σε ένα εξάμηνο η Αττική θα γινόταν Νάπολη και τα σκουπίδια θα έκαναν παρέλαση στους δρόμους. Από τότε, έχουν περάσει δέκα εξάμηνα. Δεν ήρθε η καταστροφή. Από εκεί καταλαβαίνει κανείς την αξιοπιστία αλλά και τις σκοπιμότητες όσων βγήκαν στο ραδιοφωνικό μεϊντάνι και αίφνης ασχολήθηκαν με την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική…».
Θύμισε ότι η ίδια το 2014 παρέλαβε μία διαδικασία όπου από κάθε άκρο της περιφέρειας, από τα Κύθηρα ως την Ανατολική Αττική, συγκεντρώνονταν τα σκουπίδια και θάβονταν στην Φυλή, την μεγαλύτερη χωματερή στην ΕΕ. «Μέσα σε δύο μόνο χρόνια κατορθώσαμε να έχουμε εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ», όπως είπε, σημειώνοντας ότι παρά τα «τέρατα» που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «δεν υπήρχε σχεδιασμός, μόνο ένας ολιγοσέλιδος που φτιάχτηκε στο πόδι το 2003, αναθεωρήθηκε το 2006 και ως το 2014 δεν έγινε καμία κίνηση από την αυτοδιοίκηση και τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό και “τρώγαμε” τεράστια πρόστιμα … την ώρα που κόβονταν συντάξεις και μισθοί».
Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι υπήρχαν κακές συμφωνίες «για ΣΔΙΤ με ιδιώτες και μεγαλοεργολάβους … τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας ανάκατων απορριμμάτων χωρίς ανακύκλωση, με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για τον εργολάβων … γι’ αυτό η ΕΕ δεν το χρηματοδοτούσε, γιατί δεν λάμβανε υπόψιν τις κοινοτικές οδηγίες για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση … Η πρόβλεψη ήταν να συνεχίσει η Φυλή και να γίνει άλλη μία στην Κερατέα και μία στο Γραμματικό».
«Τόσο πίσω από αυτό το σχέδιο που βρήκαμε» το 2014, «όσο και από αυτό που φοβάμαι ότι απεργάζονται, στόχος είναι το “όλα στους ιδιώτες”. Να καταστραφεί δηλαδή ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αποριμμάτων, ένας δημόσιος φορέας, και τα πάντα να πάνε στους ιδιώτες».
Τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός που έγινε τα τελευταία χρόνια απαγορεύει οριστικά την ταφή απορριμμάτων (τους ΧΥΤΑ) και προβλέπει μόνο ταφή υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). «Κλείσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές και δημιουργήσαμε δύο πρότυπους ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα και έτσι μπορούμε πλέον να μιλάμε για “πράσινα” νησιά». Παράλληλα, έγιναν στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης Δήμων μέσω προγραμμάτων κομποστοποίησης ή κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, δημιουργίας νέων πρότυπων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, προσφοράς νέων, σύγχρονων απορριμματοφόρων στους Δήμους, κ.ά.
Η κ. Δούρου τόνισε ότι για την επιτυχία της διαχείρισης απορριμμάτων χρειάζεται η ενεργή ανάμειξη των Δήμων και ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου αυτό έφερε αποτελέσματα, όπως στο Χαλάνδρι, την Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και τα Βριλήσσια.
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στο Κοινοβούλιο να ελέγξει την διαχείριση των 100 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη – ΥΜΕΠΕΡΑΑ», καθώς αφορούν το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Αττικής, με στόχο την μείωση του παραγόμενου όγκου σύμμεικτων αποβλήτων. «Δεν πρέπει να διατεθούν σε άλλες κατευθύνσεις, τινάζοντας στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό, που η Αττική είχε ανάγκη δεκαετίες τώρα», όπως υπογράμμισε..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου