Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 20, 2019

Πως διαβάζουμε μια ετικέτα γερμανικού κρασιού



Οι γερμανικές ετικέτες κρασιού είναι πολύπλοκες αλλά εξαιρετικά κατατοπιστικές – παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, από εκείνες οποιουδήποτε άλλου έθνους. Μία ετικέτα μπορεί να αναφέρει (μεταξύ άλλων) το όνομα και την περιοχή του παραγωγού, τη γλυκύτητα του κρασιού, την ποικιλία του σταφυλιού, το πόσο ώριμα ήταν τα σταφύλια κατά τη συγκομιδή, το όνομα του χωριού και του αμπελώνα που προέρχονται τα σταφύλια και αν το κρασί εμφιαλώθηκε στο οινοποιείο ή σε τρίτο μέρος.

Παρακάτω είναι μια ετικέτα παράδειγμα, και κάτω από αυτή μια επισκόπηση της γερμανικής ταξινόμησης οίνου και της ορολογίας.





Το Prädikatswein, πρώην Qualitätswein mit Prädikat (QmP), είναι η κορυφαία βαθμίδα της γερμανικής ταξινόμησης ποιότητας οίνων. Επειδή τα σταφύλια συχνά αγωνίζονται να ωριμάσουν στο δροσερό κλίμα της Γερμανίας, η ωριμότητα χρησιμοποιείται ως βασικός δείκτης ποιότητας και αποτελεί τη βάση του συστήματος Prädikatswein. Προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ένα κρασί πρέπει να είναι από σταφύλια με ωριμότητα άνω των 67 βαθμών Oechsle. Στη συνέχεια, μπορεί να ταξινομηθεί σε έναν από τους έξι επίσημους Prädikats:

Το Kabinett είναι το ελαφρύτερο στυλ, από σταφύλια που συγκομίζονται στο 67-82 Oechsle. Τα κρασιά Kabinett παράγονται συνήθως ξηρό ή ημίξηρο στυλ.
Το Spätlese σημαίνει «καθυστερημένη συγκομιδή», υποδηλώνοντας ότι (θεωρητικά) τα σταφύλια συλλέχθηκαν τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την έναρξη της συγκομιδής, στο 76-90 Oechsle. Τα κρασιά Spätlese είναι ελαφρώς πλουσιότερα, πιο συγκεντρωμένα και συνήθως πιο γλυκά από το Kabinett.
Το Auslese σημαίνει «επιλεγμένη συγκομιδή» και παράγεται από ώριμα σταφύλια (83-100 Oechsle) που επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από τον botrytis. Τα κρασιά Auslese είναι παραδοσιακά γλυκά, αλλά οι σύγχρονες οινοποιητικές τάσεις έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση ξηρών οίνων Auslese Trocken, τα οποία είναι φυσικά ισχυρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το Beerenauslese (BA) σημαίνει «επιλογή μούρων». Υπερώριμα σταφύλια (110-128 Oechsle) παραμένουν στο αμπέλι και «μαζεύονται» μόνο εάν επηρεαστούν από τον botrytis. Γλυκύτερα και πλουσιότερα από τα Auslese, τα κρασιά Beerenauslese είναι έντονα αρωματικά, χρυσά νέκταρ.
Το Trockenbeerenauslese (TBA) σημαίνει «ξηρή επιλογή φρούτων». Τα σταφύλια αφήνονται στο αμπέλι μέχρι να φτάσουν σε κατάσταση σταφιδιάσματος, με πολύ συμπυκνωμένα σάκχαρα (150-154 Oechsle). Το κρασί Trockenbeerenauslese είναι το πιο γλυκό, σπάνιο και πιο ακριβό Prädikatswein.
Το Eiswein σημαίνει «κρασί του πάγου» και δείχνει ότι τα υπερβολικά ώριμα σταφύλια (110-128 Oechsle) συλλέχθηκαν και πιέστηκαν ενώ ήταν κατεψυγμένα. Αυτό φυσικά συμπυκνώνει τόσο τα σάκχαρα όσο και τα οξέα, με αποτέλεσμα γλυκά κρασιά, τα οποία ωστόσο έχουν ισορροπημένη οξύτητα.
Διαβάστε σχετικά: Τι είναι Brix;
Το Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) είναι η δεύτερη βαθμίδα ποιότητας της οίνου της Γερμανίας και σημαίνει κυριολεκτικά «ποιοτικό κρασί από καθορισμένη περιοχή». Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των γερμανικών οίνων παράγονται σε αυτή την κατηγορία. Ο οίνος QbA πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια που καλλιεργούνται σε μία από τις 13 επίσημες περιφέρειες Anbaugebiete της Γερμανίας, από τις οποίες ο Mosel είναι ο πιο διάσημος.
Το Deutscher Landwein σημαίνει ‘German country wine’ – ισοδύναμο με το Vin de Pays της Γαλλίας (και ως εκ τούτου την κατηγορία IGP σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Το Deutscher Wein σημαίνει απλώς «γερμανικό κρασί» και παρέχει λίγες εγγυήσεις ποιότητας. Το Deutscher Wein δεν φέρει αριθμό ελέγχου ποιοτικού ελέγχου A.P.Nr και σχεδόν πάντα γίνεται για την εγχώρια αγορά.

Εκτός από την επίσημη ταξινόμησή ποιότητας, οι γερμανικές ετικέτες κρασιού δείχνουν συχνά πόσο ξηρό ή γλυκό είναι το κρασί, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα. Οι πιο συνηθισμένοι όροι είναι trocken (ξηρό – μέχρι 9g / l) και halbtrocken (μέχρι 18g / l). Ο ανεπίσημος όρος Feinherb χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές για «off-dry» κρασιά. Αυτοί οι όροι υποδεικνύουν πόσο γλυκιά είναι η γεύση του κρασιού (υπολειμματικά σάκχαρα) και διαφέρουν από τα Prädikats (π.χ. Kabinett, Spätlese), τα οποία δείχνουν τα επίπεδα ωριμότητας των σταφυλιών κατά τη συγκομιδή.

VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter)
Το VDP (Ένωση γερμανικών ποιοτικών και κρασιών Prädikat) είναι μια ένωση περίπου 200 κορυφαίων γερμανικών οινοποιείων. Η ιδιότητα του μέλους είναι εθελοντική, αλλά απαιτεί την τήρηση αυστηρών προτύπων που υπερβαίνουν τα απαιτούμενα από το γερμανικό νόμο για το κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου