Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 09, 2019

Η νεκρική μάσκα της "Άγνωστης του Σηκουάνα" που έγινε η γνωστή μάσκα της ΚΑΡ.Π.Α. και ακούστηκε σε ένα τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα δημοφιλές έργο τέχνης για τα γαλλικά σπίτια ήταν η L'Inconnue de la Seine, δηλαδή, η "Άγνωστη Γυναίκα του Σηκουάνα", μια -ανατριχιαστική- μάσκα θανάτου μιας νεαρής γυναίκας της οποίας το σώμα ανασύρθηκε από τον Σηκουάνα στο Παρίσι, κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1870 ή του 1880.



Όπως αναφέρει η -κάπως αμφισβητήσιμη- ιστορία, ένας παθολόγος στο νεκροτομείο βρήκε το πρόσωπο της άγνωστης γυναίκας μαγευτικό, γι' αυτό έκανε μια μάσκα θανάτου, μια γύψινη χύτευση του προσώπου της. Το αποτέλεσμα αναπαράχθηκε ευρέως και έγινε δημοφιλές objet d'art, αλλά επηρέασε συγγραφείς, καλλιτέχνες και νεαρά κορίτσια που προσπάθησαν να αναπαράγουν την -νεκρή- εμφάνιση.

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την πραγματική προέλευση της μάσκας. Η πηγή της ίσως όντως ήταν μια νεκρή γυναίκα. Ή ίσως ήταν κάποιας άγνωστης αλλά ζωντανής που δε μίλησε ποτέ. Όπως εξηγεί η Wikipedia:
Τα επόμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν πολλά αντίγραφα. Τα αντίγραφα έγιναν γρήγορα ένα μακάβριο σκεύασμα στην, μποέμικη παριζιάνικη κοινωνία. Ο Αλμπέρ Καμύ και άλλοι συνέκριναν το αινιγματικό χαμόγελό της με εκείνο της Μόνα Λίζα, κάνοντας πολυάριθμες εικασίες σχετικά με τα στοιχεία που δείχνουν την -έντονα- ευτυχισμένη έκφραση στο πρόσωπό της για τη ζωή της, το θάνατό της και τη θέση της στην κοινωνία.

Η δημοτικότητα της φιγούρας είναι επίσης ενδιαφέρουσα και σχετίζεται με την ευρεία αναπαραγωγή του. Το πρωτότυπο εκμαγείο φωτογραφήθηκε και τα καινούργια εκμαγεία δημιουργήθηκαν από τα αρνητικά του φιλμ. Αυτά τα νέα εκμαγεία εμφανίζουν λεπτομέρειες που συνήθως χάνονται σε σώματα που ανασύρονται από το νερό, αλλά η φαινομενική διατήρηση αυτών των λεπτομερειών μοιάζει να ενισχύει την αυθεντικότητά του.

Ο κριτικός A. Alvarez έγραψε σε ένα βιβλίο του σχετικά με την αυτοκτονία, "Μου είπαν ότι μια ολόκληρη γενιά Γερμανίδων αντέγραψαν την εμφάνιση της μάσκας". Σύμφωνα με τον Hans Hesse του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, ο Alvarez αναφέρει ότι "η Inconnue έγινε το ερωτικό ιδεώδες της εποχής, όπως η Μπαρντό τη δεκαετία του 1950. Θεωρεί ότι Γερμανίδες ηθοποιοί, όπως η Ελισάβετ Μπέργκεν, αντέγραψαν την έκφραση της μάσκας".

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Αν ποτέ έχετε κάνει κάποιο μάθημα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, γνωστή ως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ή πιο απλά, ΚΑΡ.Π.Α., τότε ίσως έχετε βάλει τα χείλη σας στην L'Inconnue;

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Δρ Πίτερ Σαφάρ, πρωτοπόρος στην ιατρική έκτακτης ανάγκης, ανέπτυξε μια μέθοδο ανάνηψης δια στόματος σε συνδυασμό με τη θωρακική πίεση. Το 1958 παρουσίασε ένα άρθρο του σχετικά με την τεχνική αυτή. Ο Σαφάρ πίστευε ότι η μέθοδός του μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα εκτός του ιατρικού πεδίου για να σώσει ζωές, υπό τον όρο ότι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση στις τεχνικές του. Για να διδάξει πιο αποτελεσματικά αυτή τη διαδικασία, ήθελε μια κανονική κούκλα πάνω στην οποία θα εκπαιδεύονταν οι αρχάριοι. Έτσι, προσέγγισε τον κατασκευαστή παιχνιδιών Asmund Laerdal με την ιδέα να φτιάξει μια ρεαλιστική κούκλα για την εκπαίδευση ΚΑΡ.Π.Α.. Ο Laerdal δέχτηκε.

Το πρόσωπο που χρησιμοποίησε ο Laerdal για το εκπαιδευτικό ανδρείκελο ήταν αυτό της L'Inconnue de la Seine. Το μοντέλο κατασκευάστηκε το 1960 και ονομάστηκε Rescue Annie (Resusci Anne. Στις ΗΠΑ είναι γνωστή ως La Belle Italienne, η Όμορφη Ιταλίδα) -στην Βόρειο Αμερική αποκαλείται "CPR Annie". Πολλοί μαθητές της βασικής ΚΑΡ.Π.Α. έχουν μάθει να ελέγχουν αν ο ασθενής είναι αναίσθητος, κουνώντας απαλά την κούκλα και φωνάζοντας, "Annie, Annie, are you OK?" (Annie, Annie, είσαι καλά;). Μερικοί την έχουν αποκαλέσει ως "το κορίτσι που φιλήθηκε περισσότερο σε όλες τις εποχές" -και ας την φιλάνε περίπου ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό της.

Η L'Inconnue de la Seine αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες κάθε είδους. Καλλιτέχνες όπως ο φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ, ο ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε και η συγγραφέας Αναΐς Νιν, μεταξύ άλλων.



Αν έχετε ακούσει το "Smooth Criminal" του Μάικλ Τζάκσον, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι στο τραγούδι ακούγεται, "Annie, are you OK? So, Annie, are you OK? Are you OK, Annie?". Λέγεται ότι ο Μάικλ Τζάκσον έκανε μαθήματα ΚΑΡ.Π.Α. την εποχή που έγραψε το τραγούδι και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη έκφραση στο τραγούδι. Μια άλλη ένδειξη στο τραγούδι, που επιβεβαιώνει ότι η "Rescue Annie" και η ΚΑΡ.Π.Α. ήταν πράγματι μέρος της έμπνευσης του MJ για το "Smooth Criminal", είναι οι στίχοι, "Mouth-to-mouth resuscitation, Sounding heartbeats, intimidations" (Το φιλί της ζωής, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς, εκφοβισμοί).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου